Kringlopen voor beginners – deel 1: Neem de tijd en ga regelmatig

Posted on 2 min. leestijd

Ik hoor verrassend vaak de opmerking ‘Als ik naar een kringloopwinkel vind ik er nooit iets!’ Bij kringlopen is het inderdaad soms een kwestie van geluk hebben, maar in principe is dat bij alle winkels het geval. Tenzij je van tevoren in een folder of online hebt gezien wat er op dat moment in de winkel hangt, moet je maar afwachten of er iets is wat je leuk vindt. Toch heb ik gemerkt dat ik in de loop der jaren het kringlopen steeds beter onder de knie kreeg. Het is dus niet alleen geluk! Daarom leek het me wel leuk om in een paar stukjes wat van mijn empirisch gestaafde kringlooptips met jullie te delen.

Het eerste college van kringlopen voor beginners is gelijk een pittige. We gaan vandaag namelijk meteen twee fundamentele richtlijnen voor het kringlopen behandelen, namelijk: neem de tijd en ga regelmatig.

Neem de tijd
Als je ‘een gewone’ winkel in gaat is het over het algemeen vrij overzichtelijk. De winkel is meestal ruimtelijk ingedeeld en van één kledingstuk hangen wel tien exemplaren op een rijtje. In een kringloopwinkel is dit niet het geval. Elk kledingstuk is een uniek exemplaar in de winkel en dat betekent dat je ze echt stuk voor stuk moet bekijken, wil je het volledige aanbod gezien hebben. Kringloopwinkels zijn ook vaak best groot, dus dan ben je wel even bezig. Toch is dit echt de moeite waard! Al vind je één topstuk in de hele winkel, de voldoening is groot!

Een grote kringloopwinkel in Amerika, daar ben je wel een paar uurtjes zoet.

Ga regelmatig
Ik hoor ook wel eens dat iemand twee keer bij een kringloopwinkel geweest is, daar toen niks vond en vervolgens besloot nooit meer te gaan. Dat is helaas het lot van een kringloopwinkel. Maar ik ben zelf ook wel meer dan twee keer bij de H&M geweest zonder daar iets te kopen en toch vind ik het nog steeds een leuke winkel. En zo is het eigenlijk ook bij de kringloop. Het aanbod van een kringloop verandert constant. Veel kringloopwinkels schrijven op het prijskaartje ook de week waarop het kledingstuk in de winkel kwam te liggen en als het er na een bepaald aantal weken nog steeds ligt wordt het weggehaald. Kom dus zeker regelmatig terug bij een kringloopwinkel, want je weet nooit wanneer die jurk die Mila Kunis bij de Oscars droeg er ligt! (Hey, een meisje mag dromen toch?)

In mijn ogen de mooiste jurk ter wereld.

Dit was dus het eerste college van Kringlopen voor beginners. Dus onthoud, blijf kringloopwinkels de kans geven, want ze geven je zoveel terug!

Bedankt voor het lezen! Heb jij nog een goede kringlooptip?

P.S. Vandaag is het Nationale Kringloopdag! Dus misschien kan je de theorie meteen op de praktijk toepassen.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 Comments
 • Nina
  6 oktober, 2012

  In het dorp waar ik woon is een kleine kringloop, hier heb ik regelmatig leuke stukken gevonden!
  Nou vind ik wel dat je het hier voornamenlijk hebt over kleren, terwijl een kringloopwinkel ook andere producten verkoopt.
  Het was een zeer informatieve les, juf Sabine, haha!

  • Sabine
   10 oktober, 2012

   Wat leuk! Thanks Nina!
   En je hebt helemaal gelijk! Eigenlijk kan je voor bijna alles naar de kringloop! Behalve misschien voor voedsel ;) Ik ben gewoon zo gek op tweedehands kleding dat ik daar meestal de focus op leg.

 • Britt
  6 oktober, 2012

  Goede tips! Ik trek altijd alles uit de rekken, haha. En dan de kick die je krijgt als je echt iets moois vindt…!

  • Sabine
   10 oktober, 2012

   Echt hè! Heerlijk vind ik dat!

 • Michelle
  6 oktober, 2012

  Iedere 2e dinsdag is er kringloopmiddag in de Baptistengemeente in Den Helder. Aanrader! De laatste keer vond ik zes kledingstukken voor een euro per stuk, waaronder mn kerstjurk.

  • Sabine
   10 oktober, 2012

   Ohhh dat vind ik nou zulke successtories! Een kerstjurk voor €1,00 dat is toch een droom die uitkomt :D

 • Joyce
  6 oktober, 2012

  ik ben nogal een beginnende kringloper, maar ik zal zeker vaker een kringloop bezoeken! klein vraagje uit nieuwsgierigheid; koop je alleen bij de kringloop of ook weleens iets bij h&m ofzo?

  • Sabine
   10 oktober, 2012

   Wat een leuke vraag!
   Ik gok dat ik tegenwoordig 90% tweedehands koop. Vroeger was dit nog iets minder, maar ik merk dat ik steeds minder ‘echt nieuw’ koop. Wel ga ik ongeveer twee keer per jaar met vriendinnen naar de Primark en heel soms ga ik inderdaad ook wel eens naar de H&M. Ook hartstikke leuke winkels!

   • Joyce
    10 oktober, 2012

    oké, leuk om te weten :)! en wat dacht je van een soort ‘meeting’ organiseren en dan alleen kringloopwinkels bezoeken? ik vind namelijk dat je altijd superleuke dingen hebt, maar zelf slaag ik zelden, tips van de master is altijd leuk :)!

 • Cindy
  7 oktober, 2012

  Leuk stukje ^^ Tip 3: loop een keer de hele winkel door in plaats van alleen naar de theemokken, misschien kom je dan nog eens iets tegen wat je altijd al hebt willen hebben :)!

  • Sabine
   10 oktober, 2012

   Hele goede tip Cindy!

 • Vintage Rose
  9 oktober, 2012

  Goeie tips! Mijn tip is om een praatje te maken in de kringloopwinkel. Bijvoorbeeld bij het afrekenen even zeggen dat je er blij mee bent en al een tijdje op zoek bent naar wat je net gekocht hebt. Dit doe ik altijd, meestal vragen ze wat je nog meer zoekt. Ik heb bij een paar winkels dat ze opletten voor me of er iets voor me bij is. Het gaat steeds om een leuk boek of iets dergelijks, maar het werkt heel goed. Zij zijn blij met de verkoop en ik ben blij met de aankoop.

  • Josee van den Berg
   10 oktober, 2012

   Hallo Vintage Rose, ik vind dat een hele goede tip van jou. Vooral omdat je er zelf beter van wordt maar de kringloopwinkel ook. Want het is ook mijn ervaring dat kringloopwinkels die serieus met hun werk omgaan graag van jou willen horen wat jouw wensen zijn. Feedback dus. Ik krijg dan zelf altijd het gevoel dat we ook nog eens bezig zijn met “make this world a better place”. En dat is toch priceless.

  • Sabine
   10 oktober, 2012

   Ja echt een supertip!
   Sowieso merk ik bij kringloopwinkels vaak dat je heel makkelijk een gezellig gesprekje aan kan knopen, zowel met de medewerkers als met andere klanten. Heel gezellig vind ik dat! En het is helemaal fantastisch als ze je dan ook echt helpen. Heel leuk!

   • Vintage Rose
    10 oktober, 2012

    Wat een leuke reactie van jullie beiden!

 • Eva
  9 oktober, 2012

  Wat een leuke tips voor een beginnend kringloper zoals ik

  • Sabine
   10 oktober, 2012

   Thanks! :)

 • evey
  9 oktober, 2012

  Leuke tips! Ik ga binnenkort weer kringloopshoppen én er de tijd voor nemen :-D

  • Sabine
   10 oktober, 2012

   Aah top! :D