Kringlopen voor beginners: Hoe herken je kwaliteit in een kledingstuk? (deel 1)

Posted on 2 min. leestijd

Vandaag hebben we een gastblog in de reeks ‘Kringlopen voor beginners’. Dit artikel over het herkennen van kwaliteit in kleding is geschreven door de kringloopkoningin van Bilthoven en tevens de moeder van ondergetekende: Josée van den Berg.

Je ziet iets hangen bij een kringloopwinkel en je vraagt je af: “Is het wat of is het troep? Als ik moet solliciteren op een warme dag zie ik er dan nog redelijk uit na de tocht naar mijn afspraak en het zweet onder mijn armen?”
Hoe herken je of een kledingstuk kwaliteit heeft en jou het cachet gaat geven waar je soms naar op zoek bent?

Hier volgen wat tips: 

 1. Kan je een merk vinden? Goede merken maken meestal geen troep. Maar het omgekeerde is niet waar. Goedkope of onbekende merken maken soms de mooiste dingen.
 2. Voordat je wild alle hangertjes één voor één langs gaat: bekijk het aanbod even van een afstand. Vaak zie je al aan de manier waarop een stuk hangt of het mooi is of niet. Het grote voordeel van tweedehands kleding is dat het al gedragen is en dat daarmee slechte kwaliteit zichzelf snel verraad. Het ziet er gewoon minder mooi uit.
 3. Vooral tricot (T-shirts etc.) van mindere kwaliteit is snel zichtbaar. De vorm is er dan meestal uit. Niet kopen, behalve als je op zoek bent naar leuk gekleurde vaatdoekjes.
 4. Controleer of het kledingstuk goed past. Kwaliteitskleding heeft in de regel een betere pasvorm dan kleding van mindere kwaliteit. Koop nooit iets wat je niet goed past ook al ben je nog zo gecharmeerd van het item. Het is weggegooid geld, nu gooi je niet veel geld weg bij een kringloopwinkel maar dan nog. Vervuil je kasten niet met ondraagbare spullen.                                                                             .
 5. Zoek naar het materiaallabel. Kwaliteitskleding is meestal van wol, zijde, katoen, rayon, viscose of linnen. Acryl en polyester zijn kwalitatief minder mooie stoffen. Vaak is kleding gemaakt van mengsels. Dat is weer okee als er maar minstens 50% bestaat uit een van bovengenoemde vezels.
 6. De voering verraadt veel. Een mooie voering is van acetaat of rayon. Helemaal mooi is zijde maar dat zal je niet veel tegenkomen. Deze voeringen dragen namelijk veel prettiger dan kunststof voeringen, meestal Polyester, omdat ze ademen en vocht absorberen.                                                                                                   .  
 7. Kwaliteit herken je vooral aan de binnenkant van een kledingstuk. De manier waarop het is afgewerkt verraad veel of het een kwaliteitsstuk is of niet. In een volgende blog gaan we hier verder op in.
In het vervolg op dit artikel kunnen we leren hoe je aan de binnenkant van een kledingstuk kan zien of het van goede kwaliteit is of niet. Ook handig voor als de labeltjes al uit het kledingstuk geknipt zijn! Ik vond dit artikel erg nuttig. Ik heb zelf inderdaad wel eens dat ik iets koop omdat ik het zo’n leuk item vind, maar wat ik uiteindelijk nooit draag omdat het door de slechte kwaliteit gewoon echt niet staat. 

 

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

23 Comments
 • Vintage Rose
  10 oktober, 2012

  Hele goede tips inderdaad. Ik maak me nog wel eens schuldig aan iets kopen waar ik nog iets aan moet doen, korter maken o.i.d. Daar heb ik vaak de tijd niet voor en zo belandt het kledingstuk ongedragen in de kast. Heel jammer. Nu ik dit stuk lees zal ik toch eens wat verzamelen en vermaken, vaak is het niet eens heel veel werk.

  Ik ben benieuwd naar het volgende artikel!

  • Sabine
   15 oktober, 2012

   Ik heb dat zelf ook inderdaad! En vaak doe ik het dan na een jaar of twee ongedragen weer terug naar de kringloop :P Hartstikke zonde natuurlijk!

 • Merel
  10 oktober, 2012

  Handige tips! Deze kan ik ook gaan toepassen als ik bij niet-kringloopwinkels ga shoppen!

  • Sabine
   15 oktober, 2012

   Haha ja daar gaan ze inderdaad ook gewoon op! :)

 • elma
  11 oktober, 2012

  Goede tips! Die T-shirtjes van mindere kwaliteit heb ik ook weleens gekocht, geen succes inderdaad! :)

  • Sabine
   15 oktober, 2012

   Haha ik ook, soms zien ze er best leuk uit, en dan is het zo verleidelijk, en na een paar keer dragen zit er al een gat in, dan baal ik wel :-)

 • Tessa
  13 oktober, 2012

  Wat een leuk stukje. Zelf weet ik vaak ook wel de mooiste dingen te vinden tussen hopen met relatief kwaliteitloze kleding. Net dat ene item wat dan wel iets is, vis ik er tussen uit. Wel leuk altijd de uitdaging om iets te zoeken, soms vind je niets en de andere keer moet je kiezen uit teveel moois!

  • Sabine
   15 oktober, 2012

   Dat is mooi! Een talent om te koesteren ;)

 • Joyce
  14 oktober, 2012

  handige tips! ik vind kleding bij de kringloop kopen altijd inderdaad lastig – jup, ik ben een beginner — maar dit helpt me aardig op weg!

  • Sabine
   15 oktober, 2012

   Dat is heel mooi om te horen! :D

 • Jacob
  14 oktober, 2012

  Gouden tips, Josée!

  • Sabine
   15 oktober, 2012

   ;)

 • Suzanne
  16 oktober, 2012

  wat een super goed idee om een blog te beginnen specifiek voor kringloop mode! heel erg leuk :D

  • Sabine
   16 oktober, 2012

   Dankjewel! Wat leuk om te horen :)

 • Farah
  16 oktober, 2012

  Wat ontzettend leuk je blog! Eindelijk iemand die ook gaat voor bargainshopping! Ik ben daar namelijk ook een fan van en zet daarom ook alle prijzen bij de kleding die ik aan heb! Ik ga jou volgen!!

  Liefs, Farah

  http://www.formulafarah.com

  • Sabine
   17 oktober, 2012

   Thanks Farah! Dat sprak me ook direct aan in jouw blog! :D

 • Berend
  10 januari, 2013

  Een late reactie, maar wel eentje nadat ik de tips inmiddels veelvuldig in praktijk heb gebracht. Ik sta nu regelmatig in kringloopwinkels fanatiek jasjes open te slaan en stoffenlabels uit de binnenzakken te vissen. Dankjewel voor de goede tips dus!

  • Sabine
   13 januari, 2013

   Misschien een late reactie, maar wel een onwijs leuke! Wat leuk om te horen zeg, hartstikke bedankt!

 • Ines
  17 februari, 2013

  Misschien moet ik ook maar eens een kijkje nemen bij de kringloop. Ik ben echter heel lang en ben altijd een beetje huiverig geweest om het te proberen. Dit is een handig artikel om in ieder geval te kunnen letten op de kwaliteit! Thanks :)

 • […] Hulp bij Kringloop-shoppen.  Eigenlijk zou je deze hele site kunnen doorspitten: hij is helemaal gewijd aan het shoppen in […]

 • […] kleren dragen jullie kinderen? Mijn kind draagt niet alleen maar goedkope kledingstukken, maar ook kwalitatief hoogwaardige merkkleding. Ik weet van mijn vriendinnen dat sommige moeders het belachelijk vinden […]

 • […] ben ik op zoek naar kalfsleren tassen! Waarom? ik heb gehoord dat juist deze van heel erg goede kwaliteit zijn. Dat houdt in dat zij heel erg stabiel zijn. Je kan dus ook zware dingen in je tas dragen […]

 • […] de soort vrouwen hoor die alleen merkkleding of merkspullen wil hebben. Ik ben ervan overtuigt dat kwaliteit niet meteen betekent dat het super duur moet zijn. Ik heb deze onderstelling ook vaak kunnen […]