Kringlopen voor beginners: Hoe herken je kwaliteit in een kledingstuk? (deel 2)

Posted on 3 min. leestijd

Vandaag de tweede helft van de gastblog ‘Hoe ken je kwaliteit in een kledingstuk?’  door Josée van den Berg. Ik heb hem dan wel in de categorie ‘kringlopen voor beginners’ geplaatst, maar ook voor mij als toch wel door de wol geverfde kringloper was het leerzaam om te lezen! In dit deel word de afwerking en behandeling van kwaliteitskleding besproken.

In een vorige blog zijn we al ingegaan op het herkennen van kwaliteit aan de hand van de samenstelling van de stof. Maar er is meer! Kwaliteit herken je vooral aan de binnenkant van een kledingstuk. De manier waarop het is afgewerkt verraadt veel of het een kwaliteitsstuk is of niet.

In deze broek zie je dat achterin in de naad extra stof is opgenomen. Een dergelijke naad is bedoeld om een kledingstuk op maat te kunnen maken. Ook in de zijnaad van rokken kan je dat tegen komen. Zit die extra stof ook in de voering dan is het helemaal super. 

Het grote nadeel van hele mooie kwaliteit is vaak dat het ooit bedoeld was voor een doelgroep die zodanig in de slappe was zit dat een wekelijkse stoombeurt te veroorloven is. Om kort te gaan, de kleding is niet zelf wasbaar. Daar moet je voor een pakje of herenkostuum geen probleem van maken. Dat is het namelijk ook niet als het nieuw uit de winkel komt en je draagt de stof meestal niet direct op je huid. Dus kan het vaak met een seizoen stoombeurt toe. Maar een niet wasbare jurk of shirt, dat wordt wat lastiger. Maar daar kan een echte kringloper zijn slag slaan! Ik heb stellig de indruk dat kleding soms bij de kringloop wordt ingeleverd omdat het niet zelf wasbaar is. En met een kledingstuk van 100 Euro ga je niet experimenteren.

Maar nu is de “joke” dat als je voor datzelfde kledingstuk 5 Euro betaald hebt je er wél een experimentje aan kan wagen. Want de ervaring leert dat fabrikanten vaak te voorzichtige voorschriften geven, zodat hun niets te verwijten valt als het fout gaat.

Vaak zijn die items dus wel (voorzichtig) wasbaar. Was op de hand in een wasbak, gebruik weinig vloeibaar wasmiddel en beweeg het kledingstuk door het sop. Haal het er zo snel mogelijk weer uit en spoel het een paar keer. Om de vorm en maat terug te krijgen moet je wachten tot het  helemaal droog is. Vooral Viscose en Rayon hebben het euvel dat ze nat van vorm veranderen. Niet aan trekken dus, gewoon eerst goed laten opdrogen.  Wil je iets voorzichtig proberen te wassen zet dan schoudervullingen even vast met een aantal veiligheidsspeldjes.  Niet uitwringen en niet centrifugeren. Het beste is gewoon op een hangertje uit laten druipen ergens buiten of in een douche/bad.

100% Wollen kleding die volgens het etiket niet wasbaar is, is het ook meestal niet. Maar je kunt nog best een stoombeurt uitsparen door het op een vochtige dag (geen regen maar liever mist) een paar uur buiten te hangen.

 

Strijk wel altijd volgens de stipjes. Anders kan het gruwelijk misgaan. De stipjes zie je op het etiket en ook op de meeste strijkbouten.

Op dit etiket zie je nog een opmerking dat geadviseerd wordt het kledingstuk “reverse” (binnenste buiten) te wassen en te strijken. Dat is in het algemeen een goede tip voor kwetsbare kleding.

Kortom, hou je volledig aan het etiket als het om strijken gaat maar experimenteer met het zelf wassen. Want wat kan je helemaal gebeuren voor die prijs?

Ik ben het hier helemaal mee eens! Ik heb wel eens iets ‘echt nieuw’ gekocht wat eigenlijk niet te wassen was, en dat was achteraf zo’n last! Ik had er flink wat duiten voor betaald, maar kon het eigenlijk na een paar keer al niet meer dragen, omdat ik het niet ‘mocht’ wassen. Als ik iets voor een paar euro bij de kringloop heb gekocht, dan waag ik het er gewoon op. En het is eigenlijk nog nooit misgegaan!

Lees ook de vorige delen van de miniserie ‘Kringlopen voor beginners’:

Kringlopen voor beginners-deel 1: Neem de tijd en ga regelmatig

– Kringlopen voor beginners-deel 2: Hoe herken je kwaliteit in een kledingstuk (deel 1) 

Bedankt voor het lezen en kringloopze!

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 Comments
 • shannara
  18 oktober, 2012

  leuk artikel :)

 • Evey | Style Spy
  18 oktober, 2012

  Wat een handig onderwerp! De binnenkant heb ik nooit zo op gelet!

 • Michelle
  18 oktober, 2012

  Wat een leuk artikel met handige tips!

 • Vintage Rose
  19 oktober, 2012

  Het is inderdaad heel onhandig dat je sommige kleding niet kunt wassen. Ondertussen let ik er wel op, zeker als ik nieuwe kleding koop.

  Wol wassen op de hand vind ik tricky, de temperatuur luistert zeer nauw. Ik doe het dan nog liever in de wasmachine met een speciaal wolwasprogramma.
  Maar als je dat niet zou hebben kun je weinig anders dan met de hand wassen.

  Groot gelijk om het te proberen te wassen. Voor de prijs van een stoombeurt heb je weer een mooi tweedehands kledingstuk.

  • Sabine
   23 oktober, 2012

   Ja een wolwasprogramma is inderdaad handig! En precies wat je zegt, mocht het misgaan dan kan je een nieuw kledingstuk kopen en dan ben je evenveel kwijt als aan een stoombeurt. :)

 • Brenda
  19 oktober, 2012

  Leuk artikel, en hele leuke blog babe :)

  X. Brenda

  http://www.givelivelovelife.com

  • Sabine
   23 oktober, 2012

   Dankjewel Brenda!

 • Daniëlle
  20 oktober, 2012

  Handig!:D

  Liefs
  Daniëlle

 • MySuperSweetLife
  22 oktober, 2012

  Wat heb jij een leuke artikelen op je blog! Ik ben je blog via bloglovin gaan volgen! Hopelijk neem je ook eens een kijkje op mijn blog!
  Liefs

 • Farah
  22 oktober, 2012

  Hoi Sabine!!

  Echt super bedankt voor je lieve comments op mijn blog!! Ik ben hard aan het studeren maar wilde jou toch nog even commenten!:D
  Ik heb onlangs nog een prachtige hoed bij de kringloop gehaald! Haha ik zal gauw een outfitpost daarmee zetten! <3 kringloop en vintage!

  Liefs, Farah

  • Sabine
   23 oktober, 2012

   Oh dankjewel! Wat aardig van je! :D
   Ik kijk uit naar je kringloophoedoutfitpost, kringloop en vintage rule! ;)
   Succes met de studie!
   x

 • Tessa
  23 oktober, 2012

  Hee. Wat een leuk vervolg op deel één. Wassen is inderdaad al snel een probleem, ik gooi alle thrift items altijd gerust in de wasmachine. Voor die paar euro maakt het niet zoveel uit. Wat ik zelf wel jammer vind is dat er vaak geen kaartje in tweedehands kleding zit, tenminste bij de echt oude items. Zelfs de jaren ’80 kleding heeft de helft van de tijd geen samenstellingen/wasinstructielabel. Even ophangen in de badkamer en de douche flink laten stomen helpt ook wel voor de meeste geurtjes.

  • Sabine
   23 oktober, 2012

   Die badkamer/douche tip is inderdaad een goeie!

 • Lisa
  10 november, 2012

  Handig artikel! (: