Kringlopen voor beginners – deel 3: Het Endownment Effect

Posted on 3 min. leestijd

Vandaag heb ik weer de eer om een gastcolumn te plaatsen van Josée van den Berg. Dit keer waarschuwt zij ons voor een groot gevaar voor de kringloper… Het Endownment Effect. 

Je bent kringloper of je bent het niet. Is het nou echt nodig dat je je met dit soort moeilijke woorden bezighoudt. Kom op zeg, kringlopen, hoe moeilijk kan het zijn?
Toch is het goed dat we even stil staan bij het begrip endownment. Want dat speelt ons wel degelijk parten en hoe meer we ervan weten en begrijpen hoe meer we ons voordeel er mee kunnen doen. Want wat is het “endownment” effect, of ook wel het bezitseffect genoemd? Het is het effect dat je veel moeilijker afstand kan doen van iets dan dat je het koopt. Om in onze gewone mensentaal te blijven: kopen is veel makkelijker dan wegdoen.

De echte kringloper herkent dit natuurlijk allang. Onze kasten puilen uit en als we er eens echt voor gaan zitten dan nog komen we tot hooguit enkele items die we wel weg zouden willen doen. De rest moeten we toch echt bewaren want “het komt vast nog wel eens van pas.”

Bij mij (Sabine) is het gelukkig lang niet zo erg als op deze foto, maar ik moet bekennen dat mijn kledingkast al wel lichtelijk uit zijn voegen begint te barsten… Ook ik merk het endownment effect…

Bijna niemand wordt blij van een huis dat uitpuilt met spullen, waarom kunnen we onze spullen dan toch niet wegdoen? Dat komt omdat we van onze aankopen zijn gaan houden. Toegegeven, ze hebben misschien wat gebreken, maar het is net als familie. Je ziet gebreken door de vingers.

Denk nou niet dat dit een probleem is van kringlopers alleen. Het meest schrijnend komt het voor bij mensen die in aandelen doen. Een paar jaar geleden vertelde iemand mij eens dat hij zoveel had verloren op de beurs met zijn aandelen. Ik dacht toen nog onnozel: “maar waarom heb je ze dan niet verkocht toen het slechter ging?” Nou dat is nou precies het probleem. Die aandelen die waren ooit eens gekocht en dan ga je ervan houden. Het gaat slecht met ze maar dan heb je alleen maar meer de neiging om ze te beschermen.

Op de TV zie je de programma’s van mensen die hun hele huis hebben volgestouwd met rotzooi. Veel daarvan in kringloopwinkels gekocht. En er dan geen afstand van kunnen doen. Kinderen staan er huilend bij. Partners zijn inmiddels met de Noorderzon vetrokken. Maar ze blijven verzamelen.


Dat mag ons niet gebeuren. Daarom wat tips voor kleding kopen bij de Kringloop en ze ook weer wegdoen:

 1. Koop alleen kwaliteit basisstukken. Bedenk dat het moeilijk is om er weer afstand van te doen. (Het Endownment effect, weet je wel?)
 2. Koop van de frivole zaken alleen dat wat je “Stunning” vindt. Al het andere is het niet waard om in jouw kast te belanden.
 3. Spreek met jezelf af dat voor alles wat je erbij koopt er ook iets weg moet. Hou je aan je afspraak.
 4. Haal een keer per jaar je kast leeg en doe alles wat je al een jaar niet hebt gedragen terwijl daar wel gelegenheid voor is geweest in een paar vuilniszakken.  Breng die zakken naar je favoriete kringloopwinkel.
 5. Wil je nog geen definitief afscheid nemen: zet de zakken op een plek waar ze niet in de weg staan en sta jezelf toe er  er af en toe wat uit te halen waar je toch te veel spijt van krijgt. Ga na een jaar verder met alsnog wegdoen.

En als het gaat om meubels en huisraad van de Kringloop. Kijk naar de volgende commercial op Youtube en hou de slogan van Pats (Absolutely Fabulous) hoog in het vaandel: “Space is my favorite piece of furniture”.

 

Bron afbeelding 1
Bron afbeelding 2  

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 Comments
 • elma
  14 november, 2012

  Altijd lastig dingen weggooien. Zelf vind ik het vooral moeilijk als ik ergens veel geld voor heb betaald. Ik stop alles eerst ook altijd in een zak en als ik dan met Koninginnedag nog steeds vind dat het weg kan, verkoop ik het :-)

  • Sabine
   18 november, 2012

   Dat is een goede methode! Zo vang je er ook nog wat voor ;)

 • Linda
  14 november, 2012

  Super handig! En komt op het juiste moment, ben bezig m’n kamer ‘op te ruimen’ (vandaar dat ik nu hier zit *schaam* ), en heb altijd zoveel moeite met dingen wegdoen! Zelfs al doe je er eigenlijk niks meer mee… :”) Je moet dingen natuurlijk ook niet te snel wegdoen, maar als je er verder niks mee doet en het staat alleen maar in de weg… Heb door dit artikel wel meer zin gekregen om echt op te ruimen, dankje ! ;)

  • Sabine
   18 november, 2012

   Haha mooi dat we van hulp konden zijn, succes met opruimen! ;)

 • Bertine
  14 november, 2012

  wat een goede tips! ik heb net mijn kamer opgeruimd en alles gaat naar zolder. Het komt met Koninginnedag weer tevoorschijn op de rommelmarkt haha!

 • Vintage Rose
  16 november, 2012

  Heel herkenbaar en ook een beetje confronterend! Ik heb zó vaak kleding uit mijn kasten gehaald om weg te doen. En elke keer achteraf toch spijt dat ik iets weg heb gedaan! Dat weerhoudt mij om vaker op te ruimen. Het uit het zicht wegzetten is wel de oplossing denk ik!

  Mijn ‘probleem’ is daarna altijd dat het zo leeg is in de kledingkast dat ik weer ga shoppen om het te vullen! Niet zo slim dus.

  Ik zal mijn bankrekening eens als familie gaan beschouwen, als ik dan maar geen gierige krent word.

  • Sabine
   18 november, 2012

   Ja ik herken me hier helemaal in! Dan heb ik eindelijk wat weg gedaan en dan zie ik het als de ideale gelegenheid om weer nieuwe dingen te kopen… Haha een gierige krent is inderdaad ook niet gezellig, maar dat zal zo’n vaart niet lopen denk ik ;)

   • Vintage Rose
    25 november, 2012

    Zal ik je eens iets vertellen? Dit verhaal (vooral die gruwelijke foto) heeft me geïnspireerd. Ik heb 4! vuilniszakken met kleding en schoenen naar de voedselbank gebracht. Het is nu een stuk netter/overzichtelijker op mijn zolder.

    • Sabine
     1 december, 2012

     Haha wauw! Dat is een bewonderenswaardige prestatie! Hier kan ik nog een voorbeeld aan nemen. :)

 • merel
  17 november, 2012

  Hoi Sabine. Een leuke tip om jullie kledingkast goed gevuld te krijgen…….morgen 17 november is er feestkleding verkoop bij kringloocentrum Baarn. Het is dit jaar groot opgezet. als je niets te doen hebt, ben je van harte welkom.

 • merel
  17 november, 2012

  Hoi Sabine. Een leuke tip om jullie kledingkast nog meer gevuld te krijgen…….morgen 17 november is er feestkleding verkoop bij kringloocentrum Baarn. Het is dit jaar groot opgezet. Als je niets te doen hebt, ben je van harte welkom. Ik zou het ook leuk vinden als je even gedag komt zeggen zodat ik je even ‘live’ kan zien. Ik lees nog graag jouw blogs, en moet dan ook vaak lachen om jouw tips en ideeën. Met vriendelijke groet Mkerel kringloopcencentrum Baarn.

  • Sabine
   17 november, 2012

   Ha Merel!
   Ik heb vandaag helaas geen tijd, maar wat vind ik dat ontzettend jammer zeg! Oh daar had ik echt heel graag bijgeweest! Jullie hebben namelijk altijd de allermooiste feestkleding! Ik heb ook meerdere prachtige galajurken bij jullie vandaan. Oh wat jammer! Nou ja, des te meer mooie feestkleding is er voor de andere mensen. Maar een klein vraagje: blijft alles wat niet verkocht wordt wel hangen? Want dan moet ik natuurlijk zeer binnenkort even langskomen daarvoor! En ik zag ook op jullie site dat er weer gratis chocolademelk met een koekje komt, daar zeg ik natuurlijk ook geen nee tegen. ;)
   Ik ga overigens wel even twitteren en een bericht op facebook plaatsen over jullie feestkleding verkoop! Heel veel plezier daar!

 • Farah
  17 november, 2012

  Leuke post weer meid! Ik heb zelf het probleem niet, ik vind het heeeerlijk om dingen weg te doen! Zo organiseer ik ook af en toe kledingruilfeestjes met vriendinnetjes! Dat is zo leuk! Maar dan doe je eigenlijk geen spullen weg:p
  Ik heb wel veel mensen in mn nauwe omgeving die hier last van hebben.

  Fijn weekend meis!!

  liefs, Farah

  • Sabine
   18 november, 2012

   Ja! Kledingruil is zo leuk! Gezellig en handig!

 • mille pagine
  17 november, 2012

  Wat een goed stuk!
  Als je tip nummer 3 (Spreek met jezelf af dat voor alles wat je erbij koopt er ook iets weg moet.) goed vindt, dan moet je vooral het boek The Gospel According To Larry eens lezen!

  • Sabine
   18 november, 2012

   Dankje! Dat klinkt interessant! Ik zal eens kijken of ze hem bij de bieb hebben!

 • merel
  17 november, 2012

  Hoi Sabine,

  Jammer dat je er vandaag niet was. Maar niet getreurd, de kleding blijft nog wel eventjes hangen hoor. Zeker tot de Kerst. En van de gratis chocolademelk klopt hoor. Op zaterdag 1 december is er een grote kerstmarkt en dan kunnen de klanten heerlijk rondneuzen onder genot van een beker warme chocolademelk, en last but not least…… een koekje. (koekje is niet 2e hands hoor…hahaha). Bedankt voor het twitteren. En blijf vooral doorschrijven, want het is echt een genot om te lezen.

  groetjes Merel

  • Sabine
   18 november, 2012

   Ha Merel! Ik vond het ook heel jammer. Maar ik ben blij dat er nog wat hangt! En wat een goed nieuws van de chocolademelk, het niet-tweedehandse koekje, en de kerstmarkt! Ik heb hem meteen in m’n agenda gezet! Ik heb er zin in!