Het Schoenenmuseum + Jan, Jans en mijn kindertijd

Posted on 3 min. leestijd

Er is weer een nieuwe schoen in het Schoenenmuseum gezet! En dat is niet alles, het museum heeft ook een make-over gehad! Hiervoor wil ik graag mijn fantastische webmaster bedanken. Eerst stonden alle schoenen met beschrijvende tekst onder elkaar, nu is er een heuse slideshow gemaakt waarbij je op een schoen kan klikken en waarbij je dan de bijbehorende tekst te zien krijgt. Fancy! Neem er dus snel een kijkje!

In mijn allereerste artikeltje op TrashFashion schreef ik hoe ik ooit met kringloopwinkelen begon, maar volgens mij heb ik nooit verteld waarom ik een digitaal Schoenenmuseum aan m’n blog heb toegevoegd. De nieuwe inrichting leek me een mooi moment om het te vertellen.

Lees verder voor dit verhaal en om te zien welke schoen vandaag in het Schoenenmuseum is komen te staan die ook toevallig veel met mijn jeugd te maken heeft.

Lang lang geleden, was ik nog een klein meisje dat regelmatig met haar moeder naar kringloopwinkels ging. We kochten daar niet alleen onze kleding, maar hadden ook een andere tic: we wezen elkaar altijd op schoenen die om één of andere reden bijzonder waren. We zeiden dan dat die later in ons Schoenenmuseum mochten die we ooit zouden beginnen. De schoenen die in ons museum zouden komen te staan hoefden niet per se mooi te zijn, als ze maar iets hadden waardoor ze speciaal waren…
Nu ben ik groot, en leek het mij een mooi moment om daad bij woord te voegen. Het Schoenenmuseum is er gekomen! Het is een digitaal museum geworden. Ik bezit lang niet alle schoenen uit het museum. De meeste schoenen fotografeer ik in de kringloopwinkel en laat ik daarna staan. Dan kan iemand anders ze nog kopen! En misschien dat we ooit nog een analoge vestiging van het Schoenenmuseum zullen openen, maar tot die tijd is dit voor mij al een droom uit mijn kindertijd, die is uitgekomen.
De schoen die er vandaag in is komen te staan is een schoen waar m’n moeder mij op heeft gewezen op de plek waar het allemaal ooit begon: Emmaus Bilthoven.
En het Schoenenmuseum draag ik op aan jou mam! (Hoewel jij het waarschijnlijk veel te zoetsappig vindt dat ik dat zeg :-P)

En dan nu: de nieuwe schoen in het Schoenenmuseum!
Vroeger hadden wij thuis ontzettend veel stripboeken van Jan, Jans en de kinderen. Helemaal weg waren we ervan. Zowel mijn zussen en ik, als mijn ouders. We hebben alle stripboeken misschien wel twintig keer gelezen en we kenden hele stripjes uit ons hoofd.
Toen m’n moeder en ik deze schoenen zagen bij Emmaus Bilthoven deden ze ons heel erg denken aan Karlijn, de oudste dochter. Op een gegeven moment wordt zij wat ouder en wat rebelser, wat zich vooral uitte in haar kledingstijl. Ze kreeg ook een vriendje, Mike (of Maik, zoals Catootje altijd zei), die ook een uitbundige kledingstijl had, waar schoenen met plateauzolen bijhoorden.

Karlijn ging toen ook dat soort schoenen dragen. (Hier kon ik helaas geen plaatje van vinden op het wereld wijde web.) Het waren ook echt van die typische schoenen die toen een tijdje hip geweest zijn. En zo gaat het met dingen die eerst heel hip zijn, maar nu eigenlijk niet meer kunnen: die komen bij de kringloopwinkel terecht. Bij Emmaus Bilthoven kostten ze €5,00.

En op deze foto zie je hoe mijn behulpzame moeder met een theedoek in de winkel een achtergrondje vormt voor de foto’s.

 

Lazen jullie vroeger, of natuurlijk nog steeds, ook Jan, Jans en de kinderen?

Bron plaatje 1, Bron plaatje 2

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 Comments
 • Vintage Rose
  27 juni, 2012

  Haha, Jan Jans en de kinderen vond (en vind) ik altijd zo leuk! Hele eenvoudige, maar vooral herkenbare situaties komen erin voor. Ik word nu wekelijks geconfronteerd met de afgeleide vorm nl. Karlijn, Catootje en de ouders. Die staan in de Tina. Die leest mijn dochter. Ook erg leuk!

  Ik neem aan dat je de schoenen niet echt koopt, maar alleen op de foto zet?
  Dat stukje is mij niet helemaal duidelijk wat betreft het schoenenmuseum.

  • Sabine
   27 juni, 2012

   Haha wat leuk! Karlijn, Catootje en de ouders, die kende ik nog niet!

   Ik koop de schoenen inderdaad niet voor het Schoenenmuseum, althans, niet als ik ze niet zelf wil dragen ;). Ik heb nu toevallig drie van de zes schoenen die in het museum staan: de panterplateauzoolschoenen, de sportpumps, en de zilveren pumps. De andere drie heb ik alleen gefotografeerd bij de kringloop. Dat had ik inderdaad niet uitgelegd, daarom heb ik nu een paar zinnetjes toegevoegd aan de tekst. Bedankt!

 • Esther - Blosh Time
  27 juni, 2012

  Wat leuk! Ik werk bij Libelle dus Jan Jans en de kinderen komen hier regelmatig voorbij ;-)

  • Sabine
   27 juni, 2012

   Haha cool! Dan heb jij altijd de primeur op de nieuwste stripjes!

 • Maaike
  27 juni, 2012

  Ik vind Jan, Jans en de Kinderen zo leuk :D. Mijn oudtante plakte vroeger altijd de strips uit de Libelle in een telefoonboek en ik heb dat van haar overgenomen. We hebben dus ook nog ingeplakte strips uit de jaren 80! :-)
  De schoenen passen er inderdaad geweldig bij.

  • Sabine
   27 juni, 2012

   Wauw wat een onwijs leuke traditie zeg! En wat een goed idee om dat in een telefoonboek te doen! Pagina’s zat ;)
   Wat een mooi verhaal :) Leuk dat je de traditie voortzet!

 • Josee van den Berg
  27 juni, 2012

  Er is en leuk plaatje van Karlijn die plateuazolen gekocht heeft en dan ondersteund wordt door Jans. Maar ik kan het ook niet meer vinden.

  Josee

  • Sabine
   27 juni, 2012

   Hahaha ja klopt! Maar dan ondersteunen ze elkaar toch? Dan heeft Jans zich geloof ik ook laten overhalen om plateauzolen te kopen! Dan lopen ze zo met van die kromme bibberende benen de winkel uit en laten ze hun oude schoenen meteen achter. :P

 • Bertine
  28 juni, 2012

  Haha ja ik las dat ook altijd!! Super leuk! En echt leuk dat je nu op deze manier je eigen museum hebt!! ;)

  • Sabine
   29 juni, 2012

   Ah dankjewel! :D

 • Milou
  28 juni, 2012

  Neeee,, nog nooit gelezen.. hihi OEPS.. Wel grappig zeg!! xx

  • Sabine
   29 juni, 2012

   Je weet niet wat je mist ;) Thanks Milou! :)