Duurzame Jeans

Posted on 3 min. leestijd

Onlangs stond er in de NRC een interessant artikel over spijkerbroeken, naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Blue Jeans’ in het Centraal museum in Utrecht:

Een interessant feitje: Nederland is het land waar jaarlijks de meeste spijkerbroeken per hoofd van de bevolking gekocht worden van de hele wereld. Gemiddeld koopt de Nederlander 1,82 spijkerbroek per jaar, à €41,20 per stuk. De Italiaan kopen bijvoorbeeld maar 0,6 spijkerbroek per jaar.
Of ons record iets is om trots op te zijn is echter twijfelachtig. De tentoonstelling leert ons namelijk ook dat de spijkerbroek één van de meest milieubelastende kledingstukken is.

Nou lijkt de ideale oplossing mij: koop voortaan je spijkerbroeken tweedehands! Er hoeft dan niet meer zo veel milieubelastende productie plaats te vinden en toch kunnen we in de mooiste jeans rondlopen! Ik koop zelf ook heel soms een nieuwe spijkerbroek, maar m’n favoriete jeans komen allemaal van de kringloop!

Lees verder om erachter te komen waarom de spijkerbroek zo milieubelastend is, voor nog wat leuke culturele feitjes over de spijkerbroek en vooral om mijn verzameling kringloopjeans te bewonderen. 

De oorsprong van jeansstof gaat al ver terug. Zo was bij de tentoonstelling ook onderstaand schilderij te zien, waarop denim afgebeeld staat.

Een Italiaans schilderij uit de zeventiende eeuw met daarop een bedelares in een schort van jeansstof.

Bron afbeelding schilderij

Maar jeans zijn van alle tijden. Zo zingt Lana del Rey op de dag van vandaag over Blue Jeans:

Helaas zit er dus ook een keerzijde aan ons go-to kledingstuk. Hij is helaas erg milieubelastend. Sowieso is het feit dat spijkerbroeken van katoen zijn niet ideaal. Voor de katoenproductie voor één katoenen broek is al tussen de 7.000 en 8.000 liter water nodig. Maar ook wordt er heel veel kleurstof gebruikt, veelal synthetische.
Ook is de productie erg belastend voor de mensen die erbij betrokken zijn. Veel spijkerbroeken worden gezandstraald voor een gedragen look. Dit zandstralen kan stoflongen veroorzaken. Bij de tentoonstelling zijn foto’s te zien waarop een Chinese rivier blauw kleurt door de verf en waarop arbeiders uit Bangladesh zich met doeken tegen het fijnstof proberen te beschermen.

Gelukkig hebben kringloopwinkels vaak een prachtig aanbod in spijkerbroeken. Om te laten zien dat je er spijkerbroeken voor elk wat wils hebt wil ik graag mijn tweedehands spijkerbroeken aan jullie laten zien, ze zijn allemaal namelijk best verschillend.

    Deze spijkerbroek kocht ik voor €5,00 bij Kringloop Bunschoten-Spakenburg. Ik vind de kleur erg mooi en hij zit heerlijk! Dit is misschien wel mijn favoriete spijkerbroek.

Herinneren jullie je deze nog uit mijn Zwollywood Haul? Mijn allereerste paar skinny jeans! Deze kocht ik voor €4,00 bij Harry’s Kringloophal in Zwolle. Wat een goede koop is dat gebleken. Ik draag hem bijna elke week. Nu het kouder wordt vind ik het vooral leuk om hem met een wijde trui te combineren. Zou een zwarte spijkerbroek in het Engels eigenlijk ook blue jeans genoemd worden?

 

 

De volgende black jeans heeft juist rechte pijpen. Dat vind ik zelf denk ik toch wel het mooiste spijkerbroekenmodel. Ook het meest tijdloze. Wat de mode ook is, een rechte spijkerbroek zal nooit heel erg uit de toon vallen. Terwijl ik bijvoorbeeld skinnyjeans vroeger heel raar vond en je nu wel wat verbaasd op zou kijken als iemand zo’n echte ABBA-broek met van die uitlopende pijpen zou dragen. Ik kocht deze broek voor €3,00 bij Emmaus Bilthoven.

Het volgende model is bijvoorbeeld een stuk aparter:

 

Deze palazzo jeans van het merk Levi’s kocht ik voor €10,00 bij Kringloopcentrum Baarn. Hij zag er toen nog ongedragen uit en ik moet eerlijk zeggen dat ik hem zelf ook nog niet echt vaak een kans gegeven heb. Het is gewoon best een apart model en eerlijk gezegd vind ik het ook niet heel flatterend. Maar ik heb wel al jaren het gevoel dat de palazzotrend dreigt door te zetten, dus hopelijk zal ik er een dezer jaren superhip bij lopen in deze broek. Eerst moet ik toch nog wat meer moed verzamelen.

 

 

De kringloop heeft ook vaak genoeg merkbroeken in de aanbieding. De volgende broek is bijvoorbeeld van G-Star.

Ik kocht hem voor €8,00 bij Kringloopcentrum Eemnes.

Nou dat waren mijn kringloopjeans! Welke vinden jullie de leukste?

De tentoonstelling Blue Jeans is te zien tot en met 10 maart in het Centraal Museum te Utrecht.

 

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 Comments
 • Joyce
  12 december, 2012

  ik denk inderdaad zeker dat je bij de kringloop een goede jeans kan scoren, jij bent het levende voorbeeld ;)! meestal koop ik spijkerbroeken nieuw, maar ik ga eens kijken bij de kringloop !

  • Sabine
   18 december, 2012

   Ah wat lief zeg! Dankjewel! :D

 • Linda
  12 december, 2012

  Leuk artikel! Mooi om te zien dat tweedehands broeken eigenlijk net zo mooi zijn als ‘nieuwe’… Heb zelf alleen nog niet heel vaak een mooie broek bij de kringloopwinkel gezien… Maar ik ben ook nogal kieskeurig, dus misschien moet ik de volgende keer gewoon iets beter zoeken :P

  • Sabine
   18 december, 2012

   Haha dankjewel, succes ermee! :)

 • Vintage Rose
  12 december, 2012

  Bij de kringloop kun je hele mooie jeans kopen. Hier heb je echt rekken vol! Alle mogelijke merken voor een redelijke prijs. Onlangs heb ik een zwart skinnymodel gekocht en een chino. Allebei toevallig van Esprit. Ze zitten heel mooi, volgens mij heb ik 10 euro per stuk betaald. Je moet zoals alles bij de kringloop goed zoeken en geluk hebben!

  • Sabine
   18 december, 2012

   Zo is het maar net! :D
   Hoewel ik al heel lang gek ben op kringlopen heeft het bij mij nog lang geduurd voordat ik er ook spijkerbroeken ging uitzoeken. Ik dacht altijd: een spijkerbroek moet je zo goed passen, dat lukt niet, maar toen probeerde ik het een keer en na goed zoeken had ik inderdaad veel geluk! Vanaf toen was natuurlijk weer het hek van de dam ;)
   Gefeliciteerd met je nieuwe broeken!

 • Flo
  12 december, 2012

  Wat handig! Ik koop eigenlijk niet zo vaak spijkerbroeken, maar als ik ze koop doe ik dat in Engeland. Ik heb namelijk te korte benen voor Nederlandse maten! Kringloop is dus geen oplossing voor mij… In vind de tweede erg mooi!

  • Sabine
   18 december, 2012

   Hey wat grappig, ik wist helemaal niet dat die maten zo anders werkten!
   Of.. nou ja.. voor jou misschien iets minder grappig, maar voornamelijk lastig. Gelukkig ga je wel regelmatig naar Engeland toch? :)

 • Bertine
  13 december, 2012

  wat een leuk artikel! die merkbroek heb jij wel heel goedkoop gescoord! Ik gaaf max 40 euro uit aan een spijkerbroek!

  • Sabine
   18 december, 2012

   Dankjewel Bertine! :)

 • LounaBeauty
  13 december, 2012

  Koopje zeg!!!!! :D… kan ik nog een voorbeeld aannemen. :P

  • Sabine
   18 december, 2012

   Haha thanks Milou :)

 • Peps
  14 december, 2012

  Jaa, die zwarte spijkerbroek is zeker leuk! Ik vind ze eigenlijk ook de leukste soort jeans (leuker dan skinny) maar dankzij mijn geweldige Zuid-Indiase heupen zie ik er niet proportioneel uit als ik ze draag ;) Jullie Nederlanders met jullie langen benen ook!

  Wel moet ik nog bekennen dat ik nog niet ben gaan kringlopen. Dat komt ook doordat ik echt in maanden niet ben wezen shoppen, maar ik blijf hopen dat het een keertje gebeurt!

  • Sabine
   18 december, 2012

   Haha leuke reactie Peps! Ik moest er erg om lachen :)
   Binnenkort gaan we samen kringlopen! Ik heb er zin in! :D

 • mille pagine
  15 december, 2012

  Leuk artikel! Ik denk zeker dat meer kringlopen een stukje bijdraagt aan het minder belasten van de aarde met vervuilende katoenindustrie, maar tegelijkertijd kan dat nooit voldoende zijn, helaas :(, om het probleem op te lossen. Niet dat ik weet hoe het wél moet, maar dat is gewoon niet iets dat iedereen kan doen. Er zijn immers mensen die de kringloopwinkels vullen…

  • Sabine
   18 december, 2012

   Je hebt helemaal gelijk! Het is geen complete oplossing. Ik hoop dat het toch een beetje helpt. :)

 • Joyce
  18 december, 2012

  Deze tweedehands spijkerbroeken zien er inderdaad ook goed uit. Ik vind die skinny je echt heel erg goed staan! :)

  • Sabine
   18 december, 2012

   Thanks Joyce! Leuk om te horen. :)