Mijn kringloopkunstcollectie

Posted on 3 min. leestijd

Hoewel ik bij kringloopwinkels vaak het eerst naar de kleding ren, heb ik door de jaren heen ook heel erg veel kringloopschatten voor in m’n interieur verzameld. Ik liet jullie al eens mijn bank van Kringloopcentrum Eemnes, mijn platenspeler van Emmaus Bilthoven en m’n verzameling truttige theekopjes van allerlei kringloopwinkels zien, maar ik heb jullie nog nooit mijn tweedehands kunstcollectie getoond! Daarom vandaag: een overzicht van al mijn kunstobjecten die ik bij kringloopwinkels gekocht heb.
kringloopkunstVoor sommige items is ‘kunst’ misschien een groot woord, maar ik bedoel hiermee spullen die je in huis hebt puur om hun esthetische waarde en niet omdat ze een echte functie hebben, zoals servies of waxinelichthoudertjes (waarvan ik er overigens ook ontzettend veel bij kringloopwinkels op de kop getikt heb) dat wel hebben. Toch heb ik ook een écht schilderij!

Laat ik beginnen met het beeldje op de eerste foto. Dit beeldje kocht ik ooit voor €2,50 bij Kringloopcentrum Eemnes.
kusHet beeldje is 30 cm hoog. Ik vind het een erg mooi beeldje omdat het organische lijnen heeft en een beetje tussen figuratief en abstract in valt. (Ik ben geen echte kunstkenner, dus misschien klopt er niks van wat ik zeg, maar het klinkt goed toch?)

Het volgende item is deze poster van Café de Nuit van Vincent van Gogh.
posterCafé de Nuit is mijn favoriete schilderij, dus toen ik deze poster zag moest ik hem wel nemen! Het is ook een mooie grote poster, hij is 60 bij 80 cm. Ik kocht hem ook bij Kringloopcentrum Eemnes, voor €1,00.

Het volgende item heb ik al heel erg lang, ik denk al tien jaar. Het is een metalen retro Pepsi plaat. Ik hield toen ook al erg van vintage en retro dingen.
PepsiIk heb hem ooit gekocht bij Emmaus de Bilt, maar dat is zo lang geleden dat ik niet meer weet hoeveel ik ervoor betaald heb. Mezelf kennende zal het niet meer dan €5,00 geweest zijn.
Het dingetje dat eronder hangt is een flesopener van Coca-Cola, die ik bij Emmaus Bilthoven gekocht heb. Daarmee maken wij thuis altijd onze bierflesjes open. Eronder staat een bakje waarin de dopjes opgevangen worden.

Nog een cola-gerelateerd object: een houten Coca-Cola flesje.

colaflesjeDit colaflesje kocht ik bij Emmaus Bilthoven voor €1,00. Hij is zo’n 20 cm hoog. Ik wist in de winkel al niet waarom ik het zo’n leuk ding vond en eigenlijk weet ik dat nog steeds niet, maar ik vind het een leuk ding.

Een ander leuk ding is deze pratende, zingende en dansende Homer Simpson:

HomerDeze heb ik ooit van m’n ouders gekregen, omdat ik groot fan ben van the Simpsons. Zij hebben hem gekocht bij een charity shop in Engeland voor twee pond. Hij is zo’n 35 cm hoog en als je op het knopje drukt zegt hij of “Every time I learn something new it pushes some old stuff out of my brain!” of “Mmm…. donuts…” of hij zingt Rapper’s Delight en doet er met z’n knieën, buik, hoofd en armen en heel komisch dansje bij. Kunst of niet… een leuke aanwinst is het zeker!

Ik eindig natuurlijk met het topstuk, althans, wat ik het topstuk vind, een echt schilderij!

schilderijDit schilderij was voor kringloopbegrippen erg duur, namelijk €10,00 bij Emmaus Bilthoven. Maar m’n vader en ik vonden hem zo ontzettend tof dat we besloten hem toch te kopen. Ik denk dat dit een goede zet was, want mijn oom die behoorlijk wat verstand van kunst heeft was er erg enthousiast over!
Ik vond het eerlijk gezegd gewoon een schattig plaatje:

schilderijtjeM’n oom wist te vertellen dat deze stijl “naïeve kunst” heet. Toen ik de naam van de schilder opzocht bleek dit inderdaad een naïeve kunstenaar uit Duitsland te zijn, Josef Hawle.
HawleHet schilderij is ongeveer 40 bij 50 cm. Ik krijg altijd een echt vakantiegevoel als ik er naar kijk, met een vleugje melancholie die ik niet kan verklaren, maar wel prettig vind. Ik heb hem nu zo’n vijf jaar en ik ben er nog steeds gek op!

Dat was het dan, mijn kunstschatten bij kringloopwinkels verzameld. Wat vinden jullie ervan?

Hebben jullie zelf wel eens iets tweedehands gekocht om je interieur op te leuken?

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 Comments
 • Arja
  20 november, 2013

  Wat een leuk artikeltje weer, Sabine!
  En wat een mooie items!
  Ik ben helemaal weg van je metalen retro Pepsi plaat ♥!
  X Arja

  • Sabine
   20 november, 2013

   Heel erg bedankt Arja! :D x

 • mw ekster
  20 november, 2013

  De laatste schilderij! Fantastisch! Leuke spulletjes in je huis. Ik merk dat ik meer posters dan schilderijen vind in kringlopen, vind jij dat ook?
  Ik koop alleen maar spullen uit een kringloop om mijn huis op te leuken, uitzondering producten van HAY – die blijven mooi en duur;-).
  Ik zit nu in mijn diertjesfase – ik koop beelden en potten van dieren!

  • Sabine
   20 november, 2013

   Bedankt Mw Ekster!
   Ik vind inderdaad ook veel vaker posters dan schilderijen. Er zijn vaak ook wel veel schilderijen, maar vaak zijn die niet zo mijn smaak. Toevallig eigenlijk!
   HAY kende ik nog niet, maar ik heb het net even gegoogled. Het ziet er inderdaad leuk uit! Scandinavisch design. En leuk die diertjesfase. Ik vind je pelikaanbeeldje heel erg tof!

 • Lisa
  20 november, 2013

  Heerlijk om te shoppen in kringloopwinkels. Ook voor interieur kun je er zeker goed slagen. Ik vind het eerste beeldje erg mooi. Dat moeten jij en je vriend voorstellen of niet;)? Liefs

  • Sabine
   20 november, 2013

   Haha leuk dat je dat zegt! Mijn vriend en ik hebben een foto waarop we er zo opstaan en toen ik dat beeldje zag moest ik daar meteen aan denken en daardoor vond ik hem zo leuk! Dat jij dat zo snel doorhebt! ;)

 • Bertine
  20 november, 2013

  wat grappig om te zien, want dit zijn echt dingen die ik nooit zou kopen.

  • Sabine
   28 november, 2013

   Haha tsja…

 • Christine
  20 november, 2013

  O dat beeldje!! Een soortgelijk maar dan wel helemaal figuratief porseleinen beeldje hadden wij op onze bruiloft als taarttopper! En omdat het van porselein ipv plastic is staat het nu heel mooi in de vensterbank te staan!

  Zeg Sabine, weet je waar ik achter kwam? Ik had me dat helemaal niet gerealiseerd maar nu ik er over nadenk.. Tijdens mijn bruiloft had ik een tweedehands kringloopitem aan! Sowieso had ik mijn schoenen tweedehands via marktplaats, maar mijn ‘jasje’ voor over mijn jurk is een bloesje waar ik de schaar in heb gezet en dat ik rond naar voren als een bolero bij heb geknipt en toen met kant heb afgezet.. Puur omdat ik niets moois én betaalbaars voor op mijn jurk kon vinden maar zelf nog een schitterend cremekleurig bloesje had liggen wat ik ooit als tiener had gekocht maar waarvan de sluiting niet meer dicht kon.. Op de één of andere manier kon ik er geen afstand van doen en bij het doorzoeken van mijn kledingkast voor de bruiloft wist ik opeens waarom.. Leuk verhaal toch?!

  • Sabine
   28 november, 2013

   Bedankt voor deze prachtige reactie! Ik ben echt zo ontzettend benieuwd naar dat blousje! Wat een mooi verhaal!

 • vintagirie
  22 november, 2013

  Wat een leuke dingen. Zeker dat cola plaatje met een flessenopener eronder, super leuk.

  • Sabine
   28 november, 2013

   Bedankt! Ik ben er ook erg blij mee. :)