The look for less: Coco Chanel

Posted on 3 min. leestijd

Ik vond het hoog tijd om weer eens een ‘look for less’ te doen. Dit keer heb ik geprobeerd met kringloopitems de look van Coco Chanel na te maken. Kijk mee naar hoeveel deze outfits gekost hebben en van welke kringloopwinkels ze komen en hoe je voor een habbekrats zelf de look van Coco Chanel na kunt maken.

figuur1Coco Chanel was een Franse mode-ontwerpster die rond 1920 met haar Chanel-imperium begon. In de tijd waarin vrouwen nog strakke korsetten en jurken met heel veel opsmuk droegen kwam Coco met een tegenbeweging van meer masculine snits en eenvoudigere, meer comfortabele kleding.

Dit is de eerste outfit die ik nagebootst heb:

figuur1De zwarte jurk komt van Kringloopwinkel Schroeder in Den Haag en kostte €5,00. Het hoedje komt van Kringloop Zeist en kostte €2,50. De kettingen komen van diverse kringloopwinkels.
Persoonlijk vind ik de leukste ontwikkeling die Coco Chanel teweeg gebracht heeft dat je niet per se ‘echte’, dure sieraden hoeft te dragen. En dat je echte juwelen, met neppe kunt combineren. In kringloopwinkels liggen bijna altijd wel van die lange neppe parelkettingen, waarvan de prijzen meestal variëren tussen de €0,25 en €2,00. Mocht je die nou willen combineren met echte parels, dan kan je bijvoorbeeld eens kijken op de parelwebshop Mesenso. Het dragen van meerdere parelkettingen tegelijk geeft al heel snel een Chanellerig effect, vind ik.

Dit is de tweede outfit:

figuur3Het jasje kostte €10,00 bij Kringloopcentrum Eemnes. Het tasje kostte €2,00 bij Emmaus Bilthoven.  De hoed kwam daar ook vandaan en kostte €2,50. Het sjaaltje in de hand kostte €0,50 bij een kerkbazaar.
Typisch “Chanel” aan deze outfit zijn het pastel tweed jasje en het tasje met de ketting als hengsel. Chanel kwam met dit tasje om vrouwen de mogelijkheid te geven hun handen te gebruiken terwijl ze een tasje droegen. Het was dus geen tasje die je met de hand vast hoefde te houden. Ik heb gelezen dat het ‘kettinghengsel’ een knipoog was naar haar jaren dat ze als kind in een klooster leefde, waar de verzorgsters kettingen om hun middel droegen om sleutels mee te nemen.

Dit is de derde outfit:

figuur2De jas komt van Emmaus de Bilt voor €10,00. Het mutsje is zelfgemaakt van een restje stof. De broche op het mutsje is voor €0,50 gekocht bij Kringloopcentrum Eemnes.

Tot slot heb ik met m’n moeder nog een outfit samengesteld die geïnspireerd is op Chanel:

chanellerigDe pillbox (het hoedje) kostte €5,00 bij Emmaus Bilthoven. Het jasje kostte €7,50 bij Kringloopcentrum Eemnes. Het witte sjaaltje kostte €0,50 bij een kerkbazaar. De kettingen komen van diverse kringloopwinkels.
Over deze outfit zei m’n moeder: “Kijk, als je er probeert uit te zien als Chanel, dan zie je er meteen goed uit!” Ik denk dat daar wel wat in zit. Je kan er echt classy uitzien met goedkope items. En zeker als je deze items tweedehands haalt, maar ze wel van goede kwaliteit zijn. Daarom vind ik echt dat kringloopwinkels heel veel te bieden hebben voor mensen met een klein budget! Je hebt voor een habbekrats een totale outfit, maar je ziet eruit als a million bucks.

Mam, bedankt voor het creëren van de outfits en het maken van de foto’s!

Wat vind jij van de Chanel-stijl? En weet je nog leuke celebrities wiens look ik met kringloopkleding kan proberen na te maken?

Klik hier voor eerdere looks for less:
– The look for less: Lana del Rey
– The look for less: Jackie Kennedy

Met dit artikel wordt een microkrediet gesteund.

Bronnen afbeeldingen Coco Chanel:
Styleite
Gramilano
Voguepedia

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 Comments
 • Eva
  5 februari, 2014

  Heel erg leuk gedaan !

  • Sabine
   6 februari, 2014

   Dankjewel Eva!

 • Lisa deelt
  5 februari, 2014

  Ik vind het ook echt super leuk gedaan:) Chanel bestaat echt al best lang en is nog steeds een topmerk. Als ik jou zo op straat tegen zou komen zal ik wel denken, oef daar gaat er eentje met geld teveel haha;) Omdat het natuurlijk niet een standaard stijl is dat je veel op straat tegenkomt, ziet er heel netjes uit natuurlijk. Echt een leuk artikel

  • Sabine
   6 februari, 2014

   Dankjewel Lisa! Heel leuk om te horen! :D

 • Tess
  5 februari, 2014

  Aaaah super leuk!

  • Sabine
   6 februari, 2014

   Dankje Tess! :D

 • mw ekster
  5 februari, 2014

  Helemaal wowie!
  Je kan zo leuk uitzien voor weinig geld. Dat is pas een prestatie:-)

  • Sabine
   6 februari, 2014

   Dankjewel Mw Ekster! Lief!

 • Bertine
  5 februari, 2014

  wat gaaf, vooral die eerste foto! mag je trots op zijn:)

  • Sabine
   6 februari, 2014

   Dankjewel Bertine! :D

 • Josee van den Berg
  5 februari, 2014

  Knap gedaan met die foto’s zo. Mooi hoor.

  • Sabine
   6 februari, 2014

   Thanks! Met alle lof voor de fantastische fotografe natuurlijk! :)

 • Stephanie
  7 februari, 2014

  SUPERleuk gedaan!! Heel creatief :D

  • Sabine
   7 februari, 2014

   Dankjewel Stephanie! Lief van je!

 • Sylvia
  9 februari, 2014

  Ah, heel leuk gedaan! :)

  • Sabine
   10 februari, 2014

   Thanks Sylvia! :)

 • Peps
  10 februari, 2014

  Wauw, geweldige fotos! Ik heb een paar schoenen die mij altijd laten denken aan het Chanel jasje, die wil ik een keer kopen!

  • Sabine
   10 februari, 2014

   Thanks Peps! :D

 • Britt
  25 februari, 2014

  Heel leuk gedaan! Ik vind de laatste het leukst. :-)