Een jas met een geschiedenis: Krause en Vogelzang

Posted on 3 min. leestijd

Wie snuffelt bij de Kringloop zal veel tegenkomen van Zara, H&M, Miss Etam en meer van dit soort kledingketens. Dat is ook logisch want daar wordt veel gekocht en ook weer weggedaan. Zo vult het de rekken bij de Kringloop.
Een van de leukste kanten aan kringloopshoppen is echter dat je soms tegen iets bijzonders aanloopt. In 2014 heb ik al een artikeltje gewijd aan Edgar Vos, één van de grote drie van de Nederlandse modeontwerpers. Enige tijd geleden vonden we bij de Emmaus in Bilthoven deze marine blauwe tricot jas met 7/8 mouwen. In de jas zit een label ingenaaid van Krause en Vogelzang, Amsterdam.

label

De jas moest tien euro kosten, best veel voor een tweedehandsje maar een hele leuke draagbare jas.

Maar wat of wie zijn Krause en Vogelzang? Thuisgekomen maar even gegoogled.

Krause en Vogelzang behoorde samen met Gerzon en Maison de Bonneterie tot de upper class van de modezaken in Amsterdam. Begonnen voor de Tweede Wereldoorlog en erna weer voortgezet. In die zaken gingen de klanten niet de rekken langs, nee de dames gingen zitten in een paskamer en de verkoopsters kwamen kledingstukken tonen. Zo chic! Misschien hebben jullie je, net als ik, wel eens afgevraagd waarom die piepkleine hokjes soms paskamers worden genoemd. Dat dateert nog uit de tijd dat het werkelijk kamers waren.

In de jaren zestig van de vorige eeuw ging de jonge Frank Govers (ook één van de grote drie van de Nederlandse modeontwerpers) weg uit Den Bosch en vertrok naar Amsterdam. Hij ging werken bij Krause en Vogelzang. Zelf zei hij daarover:

Amsterdam bruiste en ik kreeg meteen een fantastische baan bij modehuis Krause en Vogelenzang in de Kalverstraat. In Amsterdam voelde ik mij vrij. Ik dacht: nu ga ik het doen. Na drie weken had ik het voor elkaar dat iedereen wist wie ik was. Ik werkte in die winkel in de Kalverstraat, waar ik bijvoorbeeld een hele nieuwe manier van etalages maken introduceerde. In plaats van stampvol met allerlei prijskaarten, gebruikte ik kleine spotjes, liet poppen volgens de Franse mode opmaken, werkte op kleur, op thema. De omzet sprong omhoog.
[bron: Trouw]

Frank Govers is later zelf gaan ontwerpen en eigen zaken begonnen maar zijn grote doorbraak en bekendheid kwam bij Krause en Vogelzang.

Maar ja, de Kalverstraat ontwikkelde zich op een andere manier. De sjieke modezaken moesten plaats maken voor goedkopere confectie en in 1972 sloot dit bedrijf zijn deuren. Zoals te zien in dit krantenbericht van 14 september 1972 (hier na te lezen):

krant

Deze jas is dus minstens 43 jaar oud! En ik vind hem echt supermodern. De jas heeft een leuk model en doet op geen enkele manier ouderwets of gedateerd aan. Ik moet zeggen dat die Krause en Vogelzang er dus echt wel kijk op hadden en kennelijk in staat waren om mode werkelijk tijdloos te maken. Zowel in stijl als in kwaliteit! De jas vertoont geen enkel slijtageplekje en voelt zelfs nog als nieuw.

Jas1

Krause en Vogelzang sloot in 1972, in 1973 volgde Gerzon en daarmee was Maison de Bonneterie nog de enige die sjieke dames op deze wijze bediende. Dat ging nog een hele tijd goed totdat Maison de Bonnetterie ook zijn deuren moest sluiten in augustus 2014. Daarmee was het afgelopen met de mode voor sjieke dames en nu koopt iedereen bij de grote ketens of zo nu en dan bij ontwerpers zelf. En ook de grote ketens gaan het zwaar krijgen want de verkoop via internet neemt een steeds grotere vlucht en dan komen we helemaal niet meer in de kledingwinkels. Zalando verkoopt zo langzamerhand al meer schoenen dan de grote schoenenketens.
Is dat jammer? Ja, ik denk het wel. Wat blijft nu over in een winkelstraat: tattooshops, nagelstudio’s en kappers. Maar deze ontwikkeling tegenhouden zal niet gaan. En gelukkig hebben wij de kringloop nog waar je nog echt ouderwets heerlijk kan shoppen. En deze jas, waarin ik kan fantaseren over vervlogen tijden.

jas2

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 Comments
 • Bertine
  25 maart, 2015

  zoo die jas ziet er nog goed uit dan ondanks dat ie al best oud is! ik vind 10 euro voor een 2e hands jas helemaal niet duur, bij ons kosten spullen bij een kringloopwinkel altijd erg veel geld!

 • olga
  26 maart, 2015

  José had hem laatst aan. Een tijdloos model. Echt heel mooie jas.

 • Karen
  27 maart, 2015

  Wauw wat een interessant artikel! Ik wil zelf ook altijd nog een keer naar de kringloop winkel maar eigenlijk komt het er nooit van. Hier staat het namelijk nog echt als winkel voor de ”armere” mensen en niemand denkt er echt over na dat je er echt super vintage spulletjes kan vinden, en zelfs spulletjes met onwijs veel waarde zoals dat bij jou is gebeurd! Misschien moet ik er dus toch maar eens langs gaan! Erg leuk artikel! Thumbs up!

 • Kimberley
  30 maart, 2015

  Wat een interessant artikel! Zelf kom ik eigenlijk nooit bij de kringloopwinkel maar na dit gezien te hebben zou ik toch graag eens een kijkje nemen! Ben benieuw of ik ook zulke mooie dingen kan vinden. Ik zit nu wat krapper bij kas maar zou toch graag mooie kleding zoals deze jas willen kopen. Heeft iemand tips voor leuke kringloopwinkels in de provincie Overijssel?

 • Kimberley
  23 april, 2015

  Ik ben zelf rond gaan zoeken en vond toen deze website: http://www.recyclingplatform.nl/kringloopwinkels-overijssel
  Heel handig overzicht van leuke kringloopwinkels in Overijssel! Nu kan ik zelf ook zo’n mooie jas gaan scoren in een kringloopwinkel!

 • Stephanie
  23 april, 2015

  Oeh wat een gaaf verhaal zit erachter, leuk om te lezen! En inderdaad, wat een tijdloze jas, echt ’n mooie vondst! :)

 • Thea v.d.Smissen
  1 juni, 2015

  Leuk om te lezen,ik heb zelf een paar jaar bij Krause gewerkt als aankomend verkoopster en een jaar geleden
  via Facebook weer contact met een oud collega, we hebben het er vaak over, als het stille tijd was moesten wij
  de etiketten in de mantels naaien, dus misschien hebben Ans of ik Thea die weler ingenaaid,we zijn nu beiden al
  Achter in de zeventig.

  • Sabine
   7 juni, 2015

   Hi Thea,
   Bedankt voor je bericht! Wat leuk om te horen!
   Groeten,
   Sabine

  • Mbuti
   10 augustus, 2015

   Wat leuk om nog een verhaal uit de eerste hand te horen van dit legendarsiche bedrijf!

 • Ria
  17 februari, 2016

  Leuk om te lezen . Zelf heb ik als leerling verkoopster bij Krause en Vogelzang gewerkt.

 • Maria van der Mark-Redelaar
  28 juli, 2017

  Op mijn veertiende moest ik gaan werken en kwam als leerling bij Krause en Vogelza ng het was 1953 – 1959 in het begin heb ik heel wat etiketjes moeten naaien in alle kleding .Daarna werd ik de assistente van Frank Govers in de etalage en ik kocht van mijn armoedige salaris 40.00 gulden in de maand af en toe een jas of anders .

  • Sabine
   2 augustus, 2017

   Wat bijzonder om te horen Maria. Erg leuk dat je een reactie achterlaat!