ReFashion #2: Alma Mater en het tornmesje

Posted on 2 min. leestijd

Eerder vertelde ik over ReFashionista, de dame die rare tweedehands kleding vermaakt tot de mooiste outfits. Door haar geïnspireerd maakten we eerder al een rok van een gordijn, en nu is het tijd voor het tweede ReFashion-project!

Bij Kringloop Simpel in Soesterberg troffen we deze jurk aan van het label Alma Mater (Voedende Moeder). Nou wat die moeder ons voor wilde zetten weten we niet, maar wel dat de ontwerpers bij Alma Mater het behoorlijk bij het verkeerde eind kunnen hebben.
Niet veel aan het ontwerp van deze jurk klopte. Eigenlijk een beetje een vormeloze zak met ook nog eens een onflatteuze zak op een zakkige plaats. Een zak van een jurk dus. Vijf euro, wie wil deze jurk daar nou voor hebben?

ReFashionista_grijs2

Maar bij nader inzien bood de jurk, met ogenschijnlijk wat kleine ingrepen, toch perspectieven. Het stofje is mooi: een tricot stof van een mooie kwaliteit. Die zak moet er af te tornen zijn. En vanwege het eenvoudige model moet het wel mogelijk zijn er wat meer vorm aan te geven. Bovendien had de jurk een rare lengte. De jurk moest korter en dat levert heel fijn een strook extra stof op waar altijd iets van te maken is. Ziehier het resultaat:

ReFashionista_grijs3

We hebben allereerst de zak verwijderd met een tornmesje. Een onmisbaar attribuut voor de ReFashionista.

Tornmesje: het openmaken van stiksels heet tornen. Een tornmesje is onmisbaar als je kleding wilt vermaken. Het heeft een gevorkt uiteinde. Tussen de tanden van de vork bevindt zich een een scherpe rand die als mes fungeert. Een van de tanden is langer dan de andere. Deze is bedoeld om onder de stiksels te schuiven, waardoor ze vanzelf over het mesje schuiven en doorgesneden worden.Op deze manier worden beschadigingen aan de stof voorkomen.
Tornmesje: het openmaken van stiksels heet tornen. Een tornmesje is onmisbaar als je kleding wilt vermaken. Het heeft een gevorkt uiteinde. Tussen de tanden van de vork bevindt zich een een scherpe rand die als mes fungeert. Een van de tanden is langer dan de andere. Deze is bedoeld om onder de stiksels te schuiven, waardoor ze vanzelf over het mesje schuiven en doorgesneden worden. Op deze manier worden beschadigingen aan de stof voorkomen.

Vervolgens hebben we de jurk ingekort en de zijnaden wat meer vorm gegeven. Van de strook die overbleef een losse col gemaakt, de split aan de voorkant iets minder diep gemaakt, et voilà: een draagbare jurk. Ik wil niet vervelend zijn, maar ik vind deze jurk veel leuker dan het oorspronkelijke model.

ReFashionista_grijs5

En, hoe vinden jullie het resultaat? Een hele verbetering toch? Of zouden jullie het origineel zelf ook al gedragen hebben?

 ReFashionista_grijs4

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 Comments
 • Eva
  18 februari, 2015

  Heel erg leuk gedaan. De “nieuwe” jurk staat je prachtig !

  • Sabine
   24 februari, 2015

   Hartelijk dank Eva! :D

 • Bertine
  18 februari, 2015

  het was inderdaad een lompe zak.. nu is het echt een heel leuk jurkje!

  • Sabine
   24 februari, 2015

   Dankjewel Bertine! :)

 • Cindy
  18 februari, 2015

  Heel tof! Ik zou hem alleen bij de oksels nog wat strakker maken, daar is het nog wat ‘zakkerig’ om het op jouw manier te zeggen :P

  • Sabine
   24 februari, 2015

   Goeie tip Cindy, thanks!

 • nanda
  18 februari, 2015

  Leuk gedaan

  • Sabine
   24 februari, 2015

   Dankjewel Nanda!

 • Hannah
  18 februari, 2015

  Cool! Misschien moet ik ook maar eens mee een kringloopwinkel bezoeken, en dan al mijn opgedane kennis op de naailes erop botvieren;)

  • Sabine
   24 februari, 2015

   Jaa! Leuk Han! Jij draait je hand er natuurlijk al helemaal niet voor om. :)