Kringloopwinkels voor je goede voornemens!

Posted on 4 min. leestijd

Happy new year!
Boy oh boy, het is alweer 2016! Dit wordt voor mij een heel speciaal jaar: het jaar waarin ik met mijn grote liefde mag trouwen! Ik hoop dat jullie ook allen een prachtig jaar tegemoet gaan.

De jaarwisseling is altijd weer een tijd waarin het over goede voornemens gaat. Veel mensen vinden het onzin. Anderen stellen dapper weer elk jaar een lijstje op. Ik vind het zelf in ieder geval een geschikt moment om weer eens stil te staan bij de keuzes die ik maak en hoe ik mijn leven inricht en of dit nog in lijn is met hoe ik mijn leven wil leiden (zo, dat klinkt best zweverig…)
In dit artikeltje wil ik aandacht besteden aan waarom je naar kringloopwinkels gaan als goed voornemen zou kunnen noemen. Nou heb ik zelf natuurlijk geen extra motivatie nodig om naar kringloopwinkels te gaan, ik vind kringloopwinkelen nou eenmaal ontzettend leuk. Maar kringloopwinkels bieden ook nog eens opties om aan veelgenoemde goede voornemens te voldoen!

loesje

 

Goed voornemen 1: Groener leven

Ik denk dat veel mensen duurzamer leven als goed voornemen hebben en dat kan ik alleen maar toejuichen! Ik heb dit goede voornemen zelf ook. Ik eet de laatste tijd bijvoorbeeld al veel vaker vegetarisch en dat wil ik het komende jaar ook nog meer doen. Maar dat kringloopwinkelen ook duurzaam is kan ik niet vaak genoeg benadrukken! Door te kringlopen worden spullen opnieuw gebruikt in plaats van weggegooid. Hierdoor is er minder afval en verkleint de vraag naar nieuwe spullen.

Goed voornemen 2: Maatschappelijk verantwoorder leven

Kringloopwinkels zijn in heel veel gevallen sociale werkplaatsen. Hier werken dan mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Soms gaat dit nog verder dan alleen een baan. Kringloopketen Emmaus bijvoorbeeld, heeft woonwerkgemeenschappen waar ze onderdak bieden aan dak- en thuislozen. Ik vind dat fantastisch! Daarnaast doen veel kringloopwinkels ook nog eens andere nobele dingen met hun opbrengsten, bijvoorbeeld door ontwikkelingsprojecten in arme landen te ondersteunen. Kijk bijvoorbeeld eens rond op de websites van Emmaus en het Leger des Heils om hier meer over te lezen.

Goed voornemen 3: Minder geld uitgeven

Ah, de klassieker: minder geld uitgeven. Ook in die herken ik mezelf wel. Hier bieden kringloopwinkels natuurlijk ook uitkomst. Natuurlijk, je kan je ook bij kringloopwinkels een breuk kopen en ik zou je ook vooral adviseren niet meer te kopen dan je nodig hebt of echt heel graag wil hebben, maar ik zie het vaak genoeg gebeuren dat mensen kleding of interieurartikelen kopen waarvan ik denk: dat had je werkelijk voor een fractie van de prijs even goed bij een kringloopwinkel kunnen kopen!

Goed voornemen 4: Meer boeken lezen

Ja hoor, ook die staat op mijn lijstje! Natuurlijk is een e-reader of een bibliotheekpas een ideale uitkomst, maar kringloopwinkels staan ook bol van de boeken! En die kosten dan echt maar een habbekrats. En denk nou niet dat hier alleen maar stoffige oude boeken liggen, ik heb al genoeg pareltjes bij kringloopwinkels gevonden. Zeker hele populaire boeken, zoals bijvoorbeeld ‘Komt een vrouw bij de dokter’ en de boekenweekgeschenken liggen er vaak. Dus als je toch bij een kringloopwinkel bent, loop dan even langs de boekenafdeling en kies er eentje uit. En zodra je hem uit hebt breng je hem gewoon weer terug!

Goed voornemen 5: Opruimen!

Dit jaar heb ik dankzij de KonMari methode heel veel opgeruimd. Het heeft m’n leven oprecht ten goede veranderd. Klik hier voor het artikeltje waarin ik beschrijf wat ik van de KonMari methode geleerd heb en om de before and after foto’s van m’n kledingkast te zien. M’n kledingkast is nog steeds even opgeruimd! Klik hier voor het filmpje van m’n vouw- en kastinrichttips. Ben jij nou ook van plan om je huis eens flink op te ruimen, gooi al je spullen die je weg wil doen dan niet zomaar bij het vuilnis, maar recycle ze! Breng de spullen en kledingstukken die nog goed zijn naar kringloopwinkels! Dan draag je ook meteen weer bij aan goed voornemen 1 en 2 zonder dat je er zelf geld hoeft uit te geven.

KonMari voor en na

Nou zo zie je maar weer waar kringloopwinkels al niet goed voor zijn. :)

Ik zal eerlijk bekennen dat ik hiernaast ook nog wel een paar goede voornemens heb waarvoor kringloopwinkels niet de uitkomst bieden. Deze zijn:

 • Minder stressen, meer loslaten, minder zorgen maken
 • Minder overwerken
 • Vaker m’n broodtrommeltje meenemen naar m’n werk, zodat ik minder geld uitgeef aan lunch kopen
 • Minder chocola eten
 • Meer sporten

Ik ga m’n best doen! Ik denk echt dat 2016 een heel mooi jaar wordt. :)

Bedankt voor het lezen! Ik ben benieuwd om te horen of jullie nog goede voornemens hebben en of jullie van plan zijn in 2016 kringloopwinkels te bezoeken.

Happy thrifty 2016!

Bronnen plaatjes: Pinterest

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 Comments
 • Jacob
  1 januari, 2016

  Gelukkig Nieuwjaar!

 • Nienke
  2 januari, 2016

  Ik heb zoals altijd goede voornemens! Gesplitst in voornemens die ik bij voorbaat al opgeef en voornemens die een kans hebben ;) In de laatste categorie valt in ieder geval meer lezen (20 boeken in 2016 is het doel), en daar gaat de kringloopwinkel zeker bij helpen! In de eerste categorie vallen bijvoorbeeld: meer sporten, minder snoepen, vaker de afwas doen.

  • Sabine
   8 januari, 2016

   Haha mooi die eerste categorie. Thanks voor je reactie!

 • Jhemyla
  5 januari, 2016

  Ik moet ook echt minder geld uitgeven. Ik ben ook van plan om heel veel te gaan verkopen.

  • Sabine
   8 januari, 2016

   Mooi voornemen Jhemyla!