TrashWedding #6: Opties voor tweedehands trouwjurken

Posted on 3 min. leestijd

Vorige week plaatste ik het artikeltje Een tweedehands trouwjurk… Yay or Nay?  In dat artikeltje zette ik de voor- en nadelen van een tweedhands trouwjurken uiteen en vroeg ik jullie om een stem uit te brengen. Terwijl ik dit artikeltje schrijf hadden 26 mensen ‘Yay’ gestemd en maar één iemand ‘Nay’. Natuurlijk niet superschokkend, aangezien de meeste mensen die mijn blog lezen toch wel enige affiniteit met kringloopkleding zullen hebben en ik wil ook niet beweren dat een set van 27 stemmen superbetrouwbare statistiek is, maar toch, ik had verwacht dat een tweedehands trouwjurk controversiëler zou zijn!
Aangezien er blijkbaar meer mensen zijn die een tweedehands trouwjurk wel een goed idee vinden wilde ik vandaag wat opties opsommen voor hoe je aan een tweedehands trouwjurk kunt komen. Overigens geldt het natuurlijk niet alleen voor trouwjurken, ook accessoires zoals een sluier kan je heel goed tweedehands vinden!

Kringloopwinkels

Ik heb al dikwijls verteld dat er bij kringloopwinkels bijna altijd wel een trouwjurk hangt. In dit artikeltje liet ik al voorbeelden zien van trouwjurken die ik bij kringloopwinkels had gezien. Redelijk vaak vind ik dit niet de mooiste jurken, maar van tijd tot tijd hangen er echt beeldschone japonnen bij! Het blijft een kwestie van vaak gaan, en een beetje geluk hebben, maar dat maakt de jacht juist zo spannend. :)

trouwjurk
Jacob en ik in kringloopoutfits bij een gala! We zouden toch zo voor een bruidspaar door kunnen gaan?

Erfstukken

Het zou natuurlijk van mooie emotionele waarde zijn als je een trouwjurk kan dragen die in jouw familie van generatie op generatie doorgegeven wordt. Toch zouden hier voor mij wel wat mitsen en maren aan hangen. De jurk moet nou eenmaal wel mooi zijn, of mooi vermaakt kunnen en mogen worden. Het risico van zo’n jurk generatie op generatie doorgeven is namelijk dat de bruid zich verplicht kan voelen hem te dragen, ook al voelt ze zich er niet fantastisch in. Echter, als je de mogelijkheid hebt, en je vind de jurk super, dan is dat natuurlijk een dream come true! Voor mij gaat deze vlieger echter niet op, de trouwjurk van mijn ene oma is naar mijn weten niet meer in familiebezit en m’n andere oma is met de handschoen getrouwd. Mijn moeder trouwde in een grijs broekpak. Toegegeven, het was een mooi pakje, maar ik ben zelf toch iets traditioneler ingesteld dan dat.

opa+oma
Mijn opa en oma op hun trouwdag.

Marktplaats

marktplaatsOok Marktplaats is een goeie bron voor bruidsjurken! Het maakt vooral het zoeken makkelijk. Je kan gewoon op de bank zitten, ‘trouwjurk maar 40’ intypen en scrollen! Ik vind wel dat Marktplaats hetzelfde nadeel heeft als kringloopwinkels: je moet een beetje zoeken naar de spelden in de hooiberg. Ook op Marktplaats vliegen de pofmouwen en glitterappliqués je nog verrassend vaak om de oren. Wat ik zelf echter nog veel storender vind is dat er tegenwoordig ook zoveel advertenties voor nieuwe producten en echte winkels op Marktplaats staan. Gelukkig kun je -net als bij kringloopwinkels- met een beetje geluk ook echte tweedehands droomjurken vinden!

Bruidsmodezaken

Er zijn ook bruidsmodezaken die een breed scala aan tweedehands jurken hebben. Een voorbeeld is Nikita Bruidsmode, een bedrijf via waar je ook je eigen bruidsjurk kunt verkopen! Mijn indruk is wel dat deze bruidsmodezaken toch wel duurder zijn dan kringloopwinkels, maar ik denk wel dat het de zoektocht makkelijker maakt.

Laura Dols antieke trouwjurken

lauradolsOnlangs wees lezeres Maaike me op iets fantastisch: Laura Dols Antieke Vintage Trouwjurken. Laura Dols reist Europa en de VS af om echte vintage trouwjurken en accessoires te vinden. Deze jurken zijn dan van kwalitatief prachtige stoffen gemaakt. En dat is niet alles, er werken ervaren coupeuses die je begeleiden met het restylen van je trouwjurk. De coupeuses kosten €34,00 per uur en de jurken kosten gemiddeld €350,00. Ik vind dat niet duur voor zo’n gaaf concept! Kijk zeker even op hun website, en vooral op mijn favoriete pagina: het fotoboek met foto’s van de bruiden die hun jurken gedragen hebben! Ik heb hier zelf echt zwijmelend doorheen gekeken.

Bij de showroom van Laura Dols. (Bron: antieketrouwjurken.nl)
Bij de showroom van Laura Dols. (Bron: antieketrouwjurken.nl)

 

Weet jij nog meer opties voor tweedehands trouwjurken? Laat ze achter in de comments!

Meer artikeltjes over trouwen…

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 Comments
 • Bertine
  5 februari, 2016

  Ik ben echt van de NAY als het op 2e hands trouwjurken aan komt maar ik moet eerlijk zeggen dat die van laura dols wel prachtig zijn!

  • Sabine
   9 februari, 2016

   Thanks voor je reactie Bertine!
   Ik vind het tof dat je laat weten dat een tweedehands trouwjurk voor jou een ‘Nay’ is. Ik had namelijk wel op iets meer discussie gehoopt bij mijn vorige artikeltje. Als je nog wil toelichten waarom het voor jou een Nay is zou ik dat graag horen. Ik vind het juist tof om beide kanten op mijn blog te kunnen toelichten. :)

 • Aurély
  8 februari, 2016

  Ik ben helemaal voor ! No doubt about it !
  Het is altijd mijn droom geweest om antieke trouwjurken te vermaken tot prachtige nieuwe trouwjurken. Laura dols kende ik niet, je hebt me echt iets laten ontdekken.
  Thanks for sharing !!

  • Sabine
   9 februari, 2016

   Thanks Aurély! Leuk om te horen! ^^

 • Claudia
  16 februari, 2016

  Vandaag heb ik je chanel imitatie gezien. Heel leuk en inspirerend! :)

  Wat een leuk idee ook de laatste Chanel interpretative met het witte sjaaltje. Dat wil ik ook gaan creeren. Mag ik vragen wat voor formaat en stof ik daarvoor het beste voor de sjaal kan nemen zo dat die goed geknoopt kan worden?

  Alvast hartelijk dank en veel succes verder met de betaalbare alternatieven.

  Groetjes,
  Claudia

  • Sabine
   16 februari, 2016

   Hi Claudia,

   Bedankt voor je leuke reactie!

   Eigenlijk lukt het wel met elk sjaaltje rechthoekig ca. 20cm*85cm. Dan kan je hem niet om je nek knopen maar je maakt dan een strik en zet die vast met een veiligheid speldje aan je shirt of blouse of waar je het ook maar op wilt dragen. Met een sjaaltje van 120 cm kan je hem ook om je nek knopen en dan een strik maken.

   Een soepele stof werkt het beste. Maar we hebben straks ook een voorbeeld met een Look for Less met een wit overhemd aangevuld met een witte katoenen strik. (Diane Keaton).

   Trouwens in elke kringloop kan je wel een langwerpig sjaaltje vinden. Ze liggen meetsal in zo’n bak met sjaaltjes waar je lekker in kunt graaien.

   Veel succes!