Who the #$&% is Hendrik?

Posted on 2 min. leestijd

Vandaag heb ik een heel leuke gastcolumn over kringloopkunst door niemand minder dan mijn moeder (bekend van the look for less)! Mam, the floor is yours…

jacksonpollock

In het begin van de jaren ’90 zoekt Teri Horton, een Amerikaanse vrachtwagenchauffeuse in een kringloopwinkel naar een cadeau voor haar vriendin die op dat moment lijdt aan een depressie. Ze vindt een schilderij zo groot als een tafelblad met allemaal kleuren. De verkoopster wil er $8 voor hebben maar dat vindt Teri een beetje veel voor een cadeautje. Ze wil er $5 voor geven en de koop wordt gesloten. De verkoopster had er niet eens naar gekeken. 

Maar de vriendin wil het niet hebben: te groot voor de trailer waarin ze woont en Teri neemt het maar weer mee naar haar eigen huis. Bij de eerstvolgende garageverkoop zet ze het schilderij erbij.

Een lokale kunstgeschiedenisleraar ziet het en raadt Teri aan het schilderij netjes binnen te zetten. Hij zegt geen expert te zijn maar het zou wel eens een Jackson Pollock kunnen zijn. Teri’s reactie: “Who the fuck is Jackson Pollock?”

In 2006 wordt er onder deze titel een documentaire over deze waarschijnlijk beste kringloopaankoop aller tijden gemaakt. Op YouTube (klik) is de documentaire te zien. De film start met Teri: “Fairy tales start with: Once upon a time there was.. But a truckdriver’s story starts with: You ain’t gonna believe this shit.”

Of het een echte Jackson Pollock is, is nog steeds niet opgehelderd, het schilderij is niet gesigneerd. Als dat zo is dan is het schilderij mogelijk 50 miljoen dollar waard. Maar de vingerafdrukken van Pollock zijn er wel op aangetroffen. Een kunstverzamelaar uit Saudi Arabië heeft inmiddels 9 miljoen geboden maar Teri weigert nog te verkopen.

In februari 2016 vond ik deze twee schilderijen bij kringloop Rataplan in Diemen. Kosten: €2,75 per stuk.

hendrik

Gesigneerd, door ene Hendrik in 2004. Onmiskenbaar geïnspireerd door het werk van Jackson Pollock. Maar wie is Hendrik?

hendrik1

Bedankt voor deze leuke column, mam!
En lieve lezers, wat denken jullie? Wordt m’n moeder met deze twee echte ‘Hendriks’ multimiljonair?  

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 Comments
 • Stella
  7 januari, 2017

  Wat een leuke column! En wat een bijzonder verhaal!

  • Sabine
   10 januari, 2017

   Thanks Stella!

 • Geertje
  8 januari, 2017

  Inderdaad heel leuk om het verhaal achter die titel helemaal te kennen. Ik had wel van de schilder gehoord en kende de titel Who the fuck is Jackson Pollock?” ook, maar dacht dat het puur over ‘waarom die Pollock nou eigenlijk zo gewaardeerd wordt’ zou gaan. (Want dat blijft toch best een raadsel, zeg nou zelf …)

  • mbuti
   10 januari, 2017

   Tja Geertje, ik weet het ook niet. Men zegt wel eens dat wat Jackson Pollock voor de schilderkunst heeft gedaan te vergelijken is met wat Jimmy Hendriks voor gitaar spelen heeft gedaan, Namelijk het helemaal anders doen. Dat er daarna mensen dat imiteren geeft juist het belang van zo’n andere aanpak aan. Maar ik zie het zelf ook niet. In Den Haag staat een huis waarop een uitspraak van Mondriaan te lezen is: “There is no such thing as art, there is only beauty”. Dat vind ik wel een aardig motto. En dan moet ik bekennen dat ik Jackson Pollock wel leuk vind. Maar niet meer dan dat. Overigens was Mondriaan een van de ontdekkers van Pollock. Hij zat in een jury van een evenement georganiseerd door Peggy Guggenheim waar Pollock werk voor had ingeleverd en hij zei dat er met Pollock rekening gehouden moest worden. Guggenheim gaf Pollock een opdracht voor 5000 dollar. Dat schilderij is nu 50 miljoen dollar waard.
   Of het makkelijk zelf te doen is, is misschien niet zo belangrijk. Er worden prachtige Vermeers en Rembrandts geschilderd in China vandaag. Kortom ik vind moderne kunst behoorlijk onbegrijpelijk maar het zet me wel aan het denken. Als je echte serieuze opvattingen wilt lezen. Kijk hier eens naar:

   http://www.quora.com/Why-is-Jackson-Pollock-considered-a-great-artist

   • Sabine
    10 januari, 2017

    Leuke aanvulling Mbuti! Dank daarvoor! :)

  • Sabine
   10 januari, 2017

   Haha ja dat is ook nog eens een interpretatie. ^^ Ik moet zeggen dat ik persoonlijk de Hendriks ook mooier vind dan Pollocks, maar dat komt waarschijnlijk doordat ik geen connaisseur ben. ;)

   • mbuti
    20 januari, 2017

    Ik realiseer me door het lezen van jouw commentaar dat ik verwezen heb naar Jimmy Hendriks en op zoek ben naar wie is Hendrik. Nog een circeltje rond weer, Zie je wel: die duivelse moderne kunst toch. Alles heeft met alles te maken….

 • Johan
  8 januari, 2017

  Leuk artikel, ik ga de film zeker ook kijken!

  • Sabine
   10 januari, 2017

   Leuk om te horen, Johan! :)