Brief aan mijn 14-jarige zelf over kringloopwinkels

Posted on 3 min. leestijd

Je ziet ze wel eens langskomen: brieven die mensen aan hun jongere zelf schrijven om ze mee te nemen in de wijze levenslessen die ze inmiddels geleerd hebben. Ik heb ook wel iets dat ik aan die jonge Sabine zou willen vertellen. Eerst een beetje achtergrond: Ik ben opgegroeid in kringloopkleding en inmiddels bestaat bijna mijn hele garderobe en interieur uit kringloopproducten. Tel daarbij op mijn grootste hobby TrashFashion en je zal beamen dat kringloopwinkelen best een grote rol in mijn leven is gaan spelen. Toch was er een tijd dat ik me ontzettend schaamde voor mijn kringloopkleding: de puberteit. In die tijd wilde ik zelfs alleen nog maar naar ‘gewone’ winkels. Goed, nu een brief aan die koppige 14-jarige Sabine.

Lieve Sabine,

Zo, dus jij schaamt je ervoor dat je kleding van de kringloop draagt?

Dat is interessant, want je draagt het al je hele leven en je hebt het nooit eerder een probleem gevonden. Je schaamt je tegenwoordig wel voor veel hè? Je puistjes en je neus en handen, die je te groot vindt? Je schaamt je zelfs voor je ellebogen, want die vind je te puntig!? Als je heel eerlijk bent, is je schaamte wel rationeel? (en ook niet een beetje oppervlakkig?)
En waar zit de schaamte hem precies in? Ben je bang dat mensen denken dat je arm bent? Nee, dat is het niet. Deels omdat dat niet de reden is dat je tweedehands kleding draagt, maar vooral ook omdat je weet dat armoede niet iets is waar iemand zich voor zou hoeven schamen. Nee, jij bent bang dat klasgenootjes het vies vinden dat je tweedehands kleding draagt.
Maar vind je het zelf vies? Nee hè? Als je iets koopt dan was je het, en is het schoon. Vertrouw toch op je eigen oordeel. Mensen mogen denken en zeggen wat ze willen. Sta open voor feedback, maar blijf trouw aan wat je uiteindelijk voelt.
En wat ik nu ga zeggen ga je niet leuk vinden, maar laten we eens samen kritisch kijken naar de outfits die je nu draagt. Want nu ga je naar nieuwe winkels, zoals de H&M. Ter illustratie onderstaande foto van je lievelingsoutfit. Ik weet dat je dit zelf heel mooi vindt, maar ik kijk hier met gekromde tenen op terug. Ik zie een dertien-in-een-dozijn-outfit van matige kwaliteit. En dan ook nog eens gecombineerd met te veel accessoires, die ook van matige kwaliteit zijn. En dan te bedenken dat dit een van de duurste outfits is die je ooit hebt gedragen… Nee, dit is voor jou geen all-time fashion high…

Geen zorgen, zodra je weer gaat kringloopwinkelen word je een goedgeklede trashfashionista!

Denk nou eens na over wat jij belangrijk vindt. Je geeft om de natuur en om mensen. Ga toch weer naar kringloopwinkels, want daar draag je bij aan allebei! 

Nou, laat het even op je inwerken en doe er wat leuks mee. Maar ik kan je één ding vertellen, alles komt goed. En ik zal je wat geweldigs verklappen: al je schaamte gaat verdwijnen, niet alleen die over tweedehands kleding, maar je puistjes gaan verdwijnen en over je normale neus, handen en ellebogen denk je straks eigenlijk helemaal niet meer na. Je bent namelijk veel te druk met gelukkig zijn.

Maar het allerbeste nieuws is: nu denk je nog dat je over zal schieten en nooit een vriendje zal krijgen, maar op je 27e trouw je met de liefde van je leven. In een tweedehands bruidsjurk.

Liefs,

Sabine (29)

 

Zo dat was dat. Ik hoop dat jullie me niet te streng vonden tegen een veertienjarige, maar ik heb nou eenmaal een beetje moeite met irrationele koppige mensen. ;)

Een paar vragen van mij aan jullie lezers, afhankelijk van in welke levensfase jullie zitten:

Zit je zelf in de puberteit: Hoe denk jij nu over tweedehands kleding?

Ben je al over de puberteit heen: Waren er dingen waar je je in de puberteit voor schaamde, waar je nu heel anders naar kijkt? En zouden jullie misschien nog iets anders tegen Sabine in de puberteit willen zeggen?

Laat het weten bij de comments! :)

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 Comments
 • eric
  10 november, 2017

  Hi Sabine 29. Grappig dat je ons jouw view gunt op Sabine 14. Niet voor het social podium maar om samen van te leren en tot nieuwe inzichten te komen. HET kernwoord is natuurlijk ONZEKERHEID over wie je bent en wilt zijn. Dat had ik ook in mijn vroege jaren. je wilde ergens bij horen en spullen hoorde daarbij. Ik kijk nu vooral naar voren terwijl de meeste van mjjn leeftijdsgenoten geneigd zijn alleen maar naar achter (vroeger) te kijken. Consuminderen, circulair, community-thinking neemt steeds meer plasts en bepaald mijn keuzes. Dank voor je blog het zet mij en anderen aa. het denken en op scherp! je bent een fijne collega gr eric

  • Sabine
   11 november, 2017

   Dank voor je mooie woorden, Eric! :)

 • Geertje
  17 november, 2017

  Leuk, Sabine. En ik moet eerlijk bekennen dat ik eerst dacht: “Nou, dat shirtje van de kringloop is niet het mooiste, als dat is wat je daar vandaan had dan zou ik je toch niet benijden.” Blijkt dat dat nou juist je nieuw gekochte top-item van de H&M was! Inderdaad, kringloop fashion is echt beter dan dat … :-)

  En die pubertijd; ik geloof niet dat ik veel problemen had. Mijn moeder maakte de meeste kleding zelf, maar daar was ik iha wel tevreden over. Ik kan me een opmerking van een klasgenoot herinneren: “Striekiezer kapot?” Verder nooit commentaar gehad op wat ik aanhad, ook al waren het geen Oilily spijkerbroeken en hoge laarzen …

 • Jantine
  19 november, 2017

  Wat een leuk stukje Sabine! Ik had ook nooit gedacht dat kringloopshoppen tot mijn wekelijkse bezigheden zou gaan behoren, maar tja het is verslavens en uhh niemand die het ziet. Je krijgt zelfs complimentjes en de vraag: waar heb je die leuke jas vandaan? Heerlijk die kick! Ik kan het makkelijk missen om nieuwe kleding te shoppen maar dit is gewoon 100x zo leuk!!

 • Mbuti
  19 april, 2018

  Wat een mooie brief!