De favoriete kringloopaankopen van… Geertje

Posted on 4 min. leestijd

Oh jongens, ik heb vandaag weer een artikeltje in één van mijn favoriete categorieën: TrashFashionista’s! In deze categorie laat ik anderen aan het woord om hun ervaringen met kringloopwinkelen met ons te delen. Ik vind het altijd zo leuk om andermans visie hierop te leren kennen en daar weer inspiratie uit op te doen! Vandaag mag ik het woord geven aan Geertje Hek. Geertje en ik zijn ooit in contact gekomen op een manier compleet ongerelateerd aan kringloopwinkelen. Tijdens mijn studie Wiskunde werkte ik bij een uitgeverij van wiskundeboeken, waaronder ik in de redactie van de Zebrareeks zat: leuke boekjes over inspirerende toepassingen van wiskunde in het dagelijks leven. Zij was toen de auteur van het boek ‘De strepen van de zebra‘ dat ingaat op de wiskunde achter het ontstaan van patronen in de vachten van dieren. Hoe gaaf is dat?! Ik vind het dan ook een hele eer dat zij naast haar wiskundewerk ook de moeite heeft genomen om in de digitale pen te klimmen en over haar kringloopervaringen te vertellen. Geertje, the floor is yours!

Het is al lang geleden dat ik, achttien jaar oud, voor het eerst bij een kringloopwinkel kwam. Dat was kringloopwinkel ’n Roondgaank in Rijssen. Ik kocht daar een tafel voor 25 gulden en twee stoelen, ik gok voor 5 gulden per stuk, om mee te nemen op kamers. De stoelen heb ik later vervangen door vier andere, maar die tafel was zeker een van mijn beste kringloopaankopen ooit. Hij deed in mijn studentenkamers dienst als bureau en eettafel en staat nog steeds als eettafel in onze woonkamer. Hij is van eikenhout en van voor het ikea-tijdperk, maar wel demontabel, wat altijd heel praktisch was bij (studenten)verhuizingen.

Ik ben opgegroeid in Rijssen, waar ik tot dat moment nooit een kringloopwinkel had gezien, maar wel iedere zomer zes keer van de lokale rommelmarkt kon genieten. Deze was altijd heel groot, met redelijk wat handelaren maar vooral veel ‘gewone’ mensen die hun spulletjes verkochten. Wij werden door onze ouders altijd op pad gestuurd om Tomado-rekjes te zoeken die toen uit de mode waren geraakt, en daarvan heb ik er dus ook heel wat voor een goede prijs gekocht — een goede prijs was bij voorkeur tussen de 5 gulden en 7,50 voor een setje van twee rekken en drie planken. Een deel ervan ging mee op kamers en hangt nu ook nog steeds in ons huis, inmiddels met een nieuw laagje verf erop. Ook bij mijn ouders hangen er nog steeds in vier kamers zulke Tomado-rekjes aan de muur.

 

Behalve die Tomado-rekjes kochten we destijds niet zoveel op de rommelmarkt, wij hielden meer van het verkopen van ‘rommel van onze vader’ — ijzerwaren die altijd aardig wat opbrachten. Wel heb ik ook nog een houten bijzettafeltje gekocht om mee te nemen op kamers, ook dat heb ik nog steeds.

Eenmaal in Utrecht ben ik wel eens bij de ARM geweest, maar ik ben toch vooral tweedehands dingen gaan kopen toen Marktplaats opkwam. Ook daar was het eerst de verkoop die trok: bij het afbreken van een oude serre aan ons huis hielden we twee schuifpuien over die we via Marktplaats goed konden verkopen. Vervolgens heb ik met gekregen en gekochte tweedehands spullen vrijwel de hele babyuitzet bij elkaar gezocht: gekregen commode, Tomado-rekjes voor aan de muur, tweedehands ledikant en kinderwagen inclusief beddengoed en dekentjes, gekregen en tweedehands (en nieuwe) katoenen luiers, enzovoorts.

Ook nu hebben de kinderen nog veel tweedehandsspullen in hun kamer: bij het grofvuil gevonden stoelen bij hun bureautjes, een gevonden bed (met nieuw matras), gevonden en gepimpte nachtkastjes, tweedehands kratjes aan de muur en een tweedehands kledingkast die ik opgeknapt heb en waar ik echt heel blij mee ben. Een iets minder goede koop; in Genève waar we inmiddels wonen staan kringloopmeubels al snel als ‘echte Louis XV’ en dergelijke te koop en zijn ze dus vaak ofwel duur, ofwel van ikea. Deze kast kostte 90 franc, zo’n 80 euro, inclusief bezorgkosten.


Tijdens mijn studententijd heb ik wel mensen leren kennen die bijvoorbeeld al hun kleding op het Waterlooplein kochten, maar ik heb zelf nooit gedacht dat ik ook kleding ‘in mijn stijl’ zou kunnen vinden bij een kringloopwinkel. Wel heb ik tweedehandskinderkleding gekocht, variërend van vesten tot broeken, skipakken en sneeuwschoenen, in Utrecht in een kringloopwinkel maar vooral ook bij de zogenaamde ‘trocs’ — rommelmarkten — in Genève.

Pas door de blog van Sabine ben ik anders tegen tweedehandskleding voor mezelf aan gaan kijken, en ik heb vorig jaar bij Emmaus Lombok in Utrecht voor het eerst kringloopkleding en -schoenen voor mezelf gekocht. Een gestreept t-shirt met lange mouwen voor 3 euro, een wit spijkerjasje voor 5 euro en als klap op de vuurpijl laarsjes voor 4 euro. Die laatste waren zo goed als nieuw. Ik heb ze inmiddels bijna twee hele winters en een goed deel van de herfst en het voorjaar gedragen en nu zijn ze echt op. Maar ik denk dat het hier op deze blog wel passend is om ze ‘mijn beste kringloopaankoop’ ooit te noemen.

 

 

Bedankt voor je mooie verhaal, Geertje! Heel leuk hoe die Tomado rekjes een leidmotief in jouw kringloopleven zijn gebleken. :) En wat een eer om te lezen dat mijn blog jou ook anders tegen kringloopkleding heeft doen aankijken. Echt een inspirerende TrashFashionista ben je!

Lees voor kringloopverhalen van anderen bijvoorbeeld ook onderstaande artikeltjes:

Ben of ken jij ook een TrashFashionista (of een TrashFashionisto) en/of lijkt het jou leuk om jouw favoriete kringloopaankoop met ons te delen? Stuur me dan een mailtje via sabine@trashfashion.nl!

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 Comments
 • Stella
  18 februari, 2017

  Die Tomado kastjes zijn erg mooi! Ik kende ze helemaal niet. Leuk verhaal, Geertje!

 • Josee
  18 februari, 2017

  Dit is dus Kringlopen Pur Sang. Eerst reserves hebben en dan trots op bv laarsjes. Die tomado rekjes zijn trouwens ook prachtig.

  • Sabine
   24 februari, 2017

   Ja ik vind die rekjes dus ook echt heel mooi!

 • Ingrid
  20 februari, 2017

  Leuk om zo meer van de (kringloop) achtergrond te weten te komen van iemand die regelmatig in de comments opduikt.
  Mooi en herkenbaar verhaal ; ook ik shopte vooral bij de kringloop voor ons interieur en pas door TrashFashion ben ik tweedehands kleding gaan shoppen voor mezelf…. En wat een leuke een leuke vondsten je dan kunt doen blijkt ook uit jouw verhaal!

  • Sabine
   24 februari, 2017

   Nou Ingrid en Geertje, ik vind het echt een hele grote eer dat jullie zeggen dat TrashFashion jullie over de streep heeft getrokken, dankjulliewel! :)