Haagse kringloopwinkels met TrashFashion – artikel in Den Haag Centraal!

Posted on 4 min. leestijd

Jongens, zo iets tofs! Onlangs werd ik benaderd door Solange Pompl, een journaliste die voor de weekkrant Den Haag Centraal schrijft. Zij wilde een artikel over kringloopwinkels in Den Haag maken samen met mij als kringloopexpert! Ik was natuurlijk zeer vereerd en samen met fotograaf Winish hebben we een uitgebreide dagtocht langs acht kringloopwinkels in Den Haag gemaakt!

 

Hieronder staat het leuke artikel dat Solange erover geschreven heeft! 

Den Haag kringloopstad

Kringloopwinkels zijn populairder dan ooit en allang niet meer alleen voor mensen met een kleine portemonnee. Den Haag Centraal bezocht samen met kringloopexpert en blogger Sabine Oudt van Trash Fashion acht Haagse kringloopwinkels. Aan haar de vraag: waar moet je op letten, en hoe pik je de pareltjes eruit?

Door Solange Pompl

Ze winkelt al haar hele leven bij de kringloop, maar waar het vroeger gedwongen noodzaak was, doet ze nu niets liever. Minstens drie keer per week gaat Sabine Oudt in haar woonplaats Utrecht op zoek naar nieuwe vondsten. Bijna al haar kleding is tweedehands. Oudt: “Mensen verwachten van mij dat mijn huis volstaat met zooi, maar dat is gelukkig niet zo. Mijn enige zwakte zijn plantenpotjes.” In de eerste winkel die we bezoeken, De Haagse Ooievaar, vindt ze meteen een opvallend, groen exemplaar. “Ik probeer spullen in kringloopwinkels altijd buiten de context te zien”, zegt Oudt. “Wanneer dit vaasje in vtwonen zou staan, zou je er ineens heel anders naar kijken. Ik vind het fijn als de winkel een goede doorstroom heeft, dat de boel niet onder het stof zit. Ik let ook op de kwaliteit van de spullen.  

Onderhandelt Oudt veel over de prijs? “Nee eigenlijk niet. Ik besluit dan eerder iets niet te kopen. Veel winkels steunen goede doelen, ik wil daarin geen spelbreker zijn.” Toch is onderhandelen bij de meeste kringloopwinkels prima mogelijk. Volgens Jessica Mutsaers van De Haagse Ooievaar onderhandelen mensen ‘tot in het extreme’: “Een tijd lang gaven we spullen gratis weg als ze niet verkocht werden, maar zijn daarmee gestopt toen we merkten dat mensen erop gingen zitten wachten.” Kringloop Laakhaven ligt maar een paar meter verderop. Ruim en licht, met een ‘goede vibe’, oordeelt de kringloopexpert. Bij binnenkomst krijgen we koffie aangeboden. Ze hebben een goed aanbod, vooral wat betreft interieur vindt Oudt. Volgens de eigenaar komt dat omdat ze zelf veel spullen inkopen. “Zo waarborg je makkelijker de kwaliteit”, aldus de verkoper.

Oudt komt regelmatig naar Den Haag om Rataplan Den Haag, de grootste kringloopwinkel van Nederland, te bezoeken. Deze winkel is goed bereikbaar met de auto, is rolstoeltoegankelijk en heeft een lunchroom. Oudt: “Het is hier ruim, alles is goed ingedeeld en het is schoon. Dat maakt kringloopwinkelen heel gemakkelijk.” Ze weet een aantal kledingstukken te scoren. Oudt heeft ook nog tips voor diegenen het winkelen voor tweedehands kleding nog een beetje spannend vinden: “Begin een rek door te gaan, durf te kijken en te voelen. Wat voor materiaal spreekt je aan? Kijk ook eens bij de grotere maten, of een andere afdeling. Heb je een miskoop gedaan, breng het dan weer terug.”

Het kolossale Rataplan verschilt behoorlijk van Kringloopwinkel Moerwijk. “Echt een buurtwinkeltje”, vindt Oudt. Eigenaar Rajeev Toopuny vertelt trots: “Dit pand stond eerst leeg. Bij navraag bij de buurt bleek dat er behoefte was aan een kringloopwinkel, dus zo geschiedde. Het is hard werken want ik betaal een hoge huur, maar het is leuker dan het kantoorwerk dat ik hiervoor deed. Het is een beetje liefdadigheid ook. Als mensen iets later willen afbetalen, dan schipper ik daar in.

Ook kringloopwinkel De Kleine Beurs, zo blijkt in gesprek met vrijwilliger Cootje van der Klink, heeft een belangrijke sociale functie. “Er is veel armoede in deze wijk”, vertelt ze. “Deze winkel is van mijn dochter. Onlangs heeft ze een familie van zes aangekleed met kleding uit de winkel, gratis. Ouderen komen vaak een bakkie doen.” Ook Kringloop Loosduinen draagt een maatschappelijk steentje bij. Een deel van de opbrengst gaat naar goede doelen.

Een aantal kilometer verderop, in de Theresiakerk aan de Apeldoornselaan, heeft zich een tijd geleden een kringloop gevestigd. Een betoverende locatie, vindt de TrashFashion-blogger. Zolang het onzeker is wat er met het pand moet gebeuren, mag de winkel er blijven zitten. Om de kringloopbedevaart af te maken, steken we de straat over naar Terre des Hommes. Een topwinkel, volgens Oudt: “Fris, schoon en overzichtelijk. Erg geschikt voor de beginnende kringloper.” Zo zie je maar, voor ieder wat wils.

———–

———–

De krant is nu te koop in Den Haag (bijvoorbeeld bij Bruna). Bedankt aan Solange en Winish voor de fantastische Haagse kringlooptrip!

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 Comments
 • Mbuti
  10 augustus, 2018

  Wat een superleuk artikel.

  • Sabine
   2 september, 2018

   Thanks Mbuti!

 • Ingrid
  15 augustus, 2018

  Wat maak je door je hobby toch leuke dingen mee! Nu weer zo’n supermooi artikel.
  Heel leuk die “samenvattingen” van de verschillende kringloopwinkels onderaan het artikel. Dat mag je van mij best wel vaker doen in een blogpost ( 8 in 1 post hoeft niet hoor?)

  • Sabine
   2 september, 2018

   Dankjewel Ingrid! Ja het is echt zo dat ik er leuke ervaringen door krijg! ^^
   Ja ik vind die samenvattingen eigenlijk ook erg leuk, dus kan ik inderdaad wel vaker doen. Maar ik merkte wel dat ik het best lastig vond om ook eerlijk te zijn over minder leuke kanten. Nu heb ik dat wel gedaan dankzij de support van Solange, maar daar moet ik mezelf dan ook maar in uitdagen. :)

 • Petra
  15 augustus, 2018

  Van nuchtere vrouw tot kringloopexpert. Sabine, je bent gepromoveerd!

  • Sabine
   2 september, 2018

   Hahaha dankjewel Petra! Ja en het staat zwart op wit, dus ik denk dat ik het wel aan m’n CV kan toevoegen. ^^