Yay or Nay? – Dingen die je niet bij de kringloop moet kopen

Posted on 3 min. leestijd

Ik ben er groot voorstander van om met een open geest een kringloop binnen te stappen en stigma buiten de deur te laten. Dus toen ik onlangs op facebook getagd werd onder het artikel Drool, sweat and tears: Thrift shopping experts reveal 6 things you should never buy secondhand dacht ik: zie je, mensen die het weer niet begrepen hebben en het stigma in stand houden. Toch vond ik dat ik het maar even moest lezen, vooral zodat ik mijn tegenargumenten paraat zou hebben. En ik kon me inderdaad niet in alles vinden, maar vond het toch echt een eye opener! Ik ben het er dus tot mijn verbazing mee eens: er zijn zaken die je niet bij de kringloop moet kopen! 

Lees hier het artikel in kwestie: 6 things you should never buy at thrift stores

Ik zou je zeker aanraden om het artikeltje zelf te lezen, maar hieronder de zes items die ze noemt met mijn reactie erop:

 1. Autostoeltje voor baby’s – Nooit geweten, maar daar zitten dus veiligheidsrisico’s aan! Jammer, want juist de meeste babyspullen kan je zo goed tweedehands kopen, omdat baby’s er zo snel uitgroeien. Maar ik ben het er helemaal mee eens dat de veiligheid niet in het gedrang moet komen.
 2. Fietshelmen – Dit had Jacob me ook al eens verteld: Je kan niet altijd aan de buitenkant zien of iemand met een helm al eens gevallen is. Het kan zijn dat de buitenkant geen schade vertoont, maar het schuim vanbinnen niet meer goed is. En dat geldt niet alleen voor fietshelmen, maar bijvoorbeeld ook voor motorhelmen!
 3. Kussens – Mja, zit wel wat in…
 4. Knuffels – Ben ik het maar matig mee eens. Je kan knuffels ook gewoon wassen.
 5. Impulsaankopen – Okee, ik ben het ermee eens dat je niet alles moet kopen alleen maar omdat het goedkoop is. Ik koop alleen dat waarvan ik echt blij word. Maar zij zegt dat je van tevoren een lijstje moet maken van wat je wil kopen. En daar ben ik het dus sterk mee oneens! Dan sta je garant voor teleurstelling en kan je niet profiteren van de onverwachte parels die kringloopwinkels je kunnen bieden!
 6. Waterproof kleding – Grappig, dit wist ik niet, maar het kan dus zijn dat bijvoorbeeld regenjassen na verloop van tijd niet meer waterproof zijn. Persoonlijk denk ik dat het nog wel het proberen waard is. Je komt er dan vanzelf wel achter en het ergste dat er kan gebeuren is dat je nat wordt. Nou, wij kringlopers zijn toch niet van suiker!

Maar dan sluit ze nog af met de laatste bonustip:

“Underwear,” she says. “You’ll hear that a lot from thrifters—even if it seems to be a brand-new item, it’s not really worth the risk.”

Nou, daar ben ik het dus weer helemaal niet mee eens, zoals ik uitgebreid in deze video besproken heb: Draag ik tweedehands ondergoed?

Klik hier om de video op YouTube te bekijken.

Maar al met al dus weer wat geleerd! Die veiligheidsrisico’s vind ik goed om te weten. Wat de rest betreft pleit ik voor: gebruik gewoon gezond verstand. Daar kom je een heel eind mee.

Wat vinden jullie? Zijn jullie het eens of oneens met deze items? En zijn er zaken die jullie nog afraden bij kringloopwinkels te kopen?

Neeti, veel dank dat je me onder het artikel getagd had!

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 Comments
 • Petra
  21 april, 2018

  Onze kindjes hebben een 2e hands paardrijcap, fietshelmen en autostoeltjes. Die hebben we dan wel vaak via via gekregen of gekocht op een marktje van betrouwbaar uitziende mensen. Knuffels was ik altijd eerst. Is dit wijsheid? Kinderen en blauwe plekken horen bij elkaar. We doen wat we kunnen, maar juist bij kinderen leer je ook te relativeren. We hebben verder een rieten stoel gratis van marktplaats met bijbehorend kussen. Vanaf het begin wilde ik het vervangen, maar het ligt er nu nog… Ik hou wel van proper, maar met goed wassen en luchten kom je al een heel eind. Door je site kwam ik bij Tartelette Maison uit. Het is heerlijk om jullie belevenissen bij te houden. Inspirerend!

  • Sabine
   27 april, 2018

   Mooi om jouw visie erop te horen, Petra! Ik denk zeker dat dat wijsheid is! En wat betreft kussens werd volgens mij hoofdkussens voor in bed bedoeld. Zo had ik het althans geïnterpreteerd. Wij hebben op de bank en op stoelen eigenlijk ook alleen maar kringloopkussens. :)

 • Mijntje
  24 april, 2018

  Toch weer handig, die tips! Ik was net op zoek naar een autostoeltje, maar daar moet ik dus mee oppassen. Een regenbroek van de Kringloop heb ik dan weer wel. Een beetje oversized, dus mijn man en ik kunnen hem allebei aan.

  • Sabine
   27 april, 2018

   Haha dat is dubbel handig!

  • Geertje
   30 april, 2018

   Kijk maar eens wat de ANWB erover zegt. Ik zou ook zeggen, niet al te paniekerig doen. Als er echt iets mee gebeurd is zijn de mensen zelf meestal al paniekerig genoeg geweest en zetten ze het stoeltje meteen bij het grofvuil — heb ik in mijn omgeving twee keer gezien (niemand had iets ergs, maar wel zijwaartse aanrijding gehad dus flinke schok).

   Bedenk dt fabrikanten er groot belang bij hebben te vertellen dat je dit echt niet tweedehands moet kopen. Inspelen op je verantwoordelijkheidsgevoel als ouders!

   Zelf heb ik de eerste maxi cosi voor 5 euro op een buurtrommelmarktje gekocht. Is vrijwel alleen gebruikt voor achterop de fiets, in een ‘baby-mee’ die ik natuurlijk ook tweedehands had gekocht. (Wij hebben zelf geen auto.)
   Een tweede, zgan,, compleet met winterslaapzak e.d. heb ik voor 80 euro tweedehands gekocht, inderdaad van een betrouwbare kennis. (Ik had fatsoenlijke winterspullen nodig voor baby 2 omdat ik toen vanaf week 1 van januari weer ging werken en hij zonder fatsoenlijk wintermateriaal niet achterop de fiets meekon.) Dat stoeltje hebben we overigens wel ook voor lange autoritten gebruikt.
   En daarna heb ik hem aan onze buren doorgegeven, die hem na een jaar weer terug hebben gegeven, en vervolgens is hij nog weer voor 20 euro doorverkocht (met de eerlijke historie erbij).

   Onze kinderen hebben allebei zeker twee tweedehands knuffels (zelf uitgezocht). Aan knuffels zie je echt wel of ze echt gebruikt zijn of meer ter decoratie en als ‘pop’ dienden. Een keer wassen, drogen in de felle zon aan de waslijn, en geen bacil die het overleeft!

   • Mijntje
    30 april, 2018

    Goede tip om niet te paniekerig te doen. En inderdaad, het belang van de fabrikant… Goed om dit soort blogs en comments te kunnen lezen en daarmee uiteindelijk een weloverwogen keuze te kunnen maken. Met gebruik van gezond verstand :)

    • Sabine
     17 mei, 2018

     Eens! Dank voor deze leuke discussie!