Een overhemd kopen, hoe doe je dat?

Posted on 4 min. leestijd

Vandaag hebben we weer een gastblog van Josée van den Berg. Heren opgelet! Want dit is een artikeltje waar jullie wat aan zullen hebben! Bovendien is het ook heel geschikt voor de dames die een overhemd willen kopen voor hun vriend, man, broer of welke man in hun leven dan ook. Dus mocht je met de feestdagen je wederhelft met een overhemd willen verrassen, houd dan deze vijf tips in je achterhoofd!

Kringlopers zijn vaak vrouwen en kopen meestal vrouwenkleding. Trashfashionisto’s Daan en Don weten natuurlijk allang dat je ook voor mannenkleding prima kan slagen bij de kringloop. Maar er zijn nog genoeg mannen die het maar een gek idee vinden; tweedehands kleding, echt niet!
Om onze mannen over de streep te trekken moeten we nou niet meteen met een driedelig kostuum aan komen zetten (wel kopen hoor, als je er een mooie vind in zijn maat, maar liever nog maar even weghangen). Laten we beginnen met iets simpels maar doeltreffends.

Nu wil het geval dat je misschien niets zo succesvol bij een kringloop kan kopen als een overhemd.  De meeste kringlopen hebben daar wel een rekje voor ingeruimd. Hier de tips voor het kopen van het overhemd waarvan hij over een tijdje zegt dat het zijn favo hemd is. 

Tip 1: De maat en het model

Er zijn rechte en getailleerde hemden. Een recht model is voor een casual hemd maar onder een jasje zit een getailleerd hemd altijd beter. Casual overhemd maten kunnen zijn small-medium-large maar de meer geklede hemden lopen meestal van maat 38 tot maat 44. Daarbij zijn 38, 40 en 42 zogenaamde lengte maten. De lengte van maat 38 is gelijk aan die van maat 39 maar het hemd maat 38 is smaller. Voor de slanke mannen. De forsere mannen hebben de oneven maten.  Als de maat ontbreekt of niet meer leesbaar is, pas ik het zelf even over mijn kleren. Ik weet inmiddels wel hoeveel het mij te groot moet zijn zodat het hem past. Een andere tip is een goed passend overhemd meenemen en de aankoop eerst testen door de schouders en mouwen te vergelijken.

Tip 2: De boord

Boorden zijn er in diverse soorten en maten. Bij een overhemd wat dichtgeknoopt met stropdas wordt gedragen moet de boord goed passen. Even een goed passende boord opmeten, bewaar dit soort maten op een briefje in je portemonnee, altijd handig.
Bij een overhemd wat open gedragen wordt -sinds Prins Claus dat voorgedaan heeft is dat volledig geaccepteerd- maakt het allemaal niet uit. Eigenlijk ongelooflijk dat onze charmante prins Claus een wereldwijde revolutie in het dragen van een overhemd heeft ontketend. Bekijk dit fantastische filmpje waarop Claus zijn stropdas afdoet. Vanwege de rechten mag ik het filmpje helaas niet hier plaatsen, maar kijk het alstjeblieft, het duurt maar 30 seconden en is zeker de moeite waard!

Bijkomend voordeel is dat bijna elke boord die open gedragen wordt, goed is, ook onder een pak. Die Claus heeft ons Kringlopers toch maar mooi geholpen.

Tip 3: De manchetten

De manchetten kennen enkele en dubbele varianten. De dubbele worden altijd met een manchetknoop gedragen. Voor bureauwerk is dat vaak onhandig. Dan zit een enkele lekkerder.

Dubbele zijn meer voor aangeklede momenten. Trouwens een typisch Engels en Nederlands verschijnsel. In Italië zul je geen dubbele manchetten tegenkomen.
De manchet moet zo’n  2 cm onder de mouw van het jasje uitkomen en doorlopen tot het begin van de duimaanzet.  Niet langer, anders lijkt het hemd te groot.  Kijk naar Matthijs van Nieuwkerk van DWDD, die draagt zijn overhemden uitstekend.

Tip 4: De stof

Welke stof is het beste? Hierop is maar één antwoord mogelijk: 100% katoen met de mogelijkheid van zijde (komt weinig voor), of een mengsel van katoen en linnen, leuk voor de zomer. Staat geweldig op een spijkerbroek. Alle ander stoffen zitten minder prettig. (Lees dit artikeltje om meer te weten te komen over stoffen.) Aan katoenen overhemden heb je wel strijkwerk. Mengsels met polyester worden ook wel als ‘strijkvrij’ aangeboden. Dat mag zo zijn, maar het zit gewoon veel minder lekker. Wie voor zijn    werk of voor een gelegenheid een overhemd draagt moet leren overhemden te strijken. Punt uit. Het is niet anders. Deze lieve en handige dame op dit filmpje op YouTube legt het allemaal uit:

Je komt ook wel strijkvrije katoen tegen. Die stof is dan behandeld met chemicaliën waardoor het de eigenschappen van kunststof krijgt. Ook niet doen dus. Maar tweedehands kan weer wel. Dat effect is er namelijk na zo’n tien wasbeurten uitgewassen. Dan zit het overhemd weer lekker maar moet het ook weer gestreken worden.

Tip 5: Kleur en dessin

Tja, daar zijn veel keuzes. Geklede overhemden altijd effen wit of lichtblauw, daarmee zit je altijd goed. Verder kan je veel variëren maar dat vraagt wel om wat stijlgevoel. Maak er geen kakelbonte kermis van. Op een streepjes hemd een effen das en andersom. Tenzij de das goed harmonieert met het hemd.
Kijk ook hier weer naar Matthijs van Nieuwkerk. Die draagt het allemaal met verve. En nog een tip, bij de meeste kringlopen vind je voor weinig meteen een leuke bijpassend stropdas. Daarover weer een volgende keer meer.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 Comments
 • Vintage Rose
  29 november, 2012

  Ik heb een man die altijd maat 39 heeft en lang is, maar absoluut niet fors is. Volgens mij betekent maat 39 alleen dat de boord iets groter is dan boordmaat 38 en iets kleiner dan maat 40. Maat 38 zit hem echt te strak en 40 weer te los. Ik kan me vergissen hoor, maar zo is het mij verteld.

  Helaas vind hij het niet fijn als ik een tweedehands overhemd voor hem zou kopen. Ik zie heel vaak een mooi overhemd hangen en dan twijfel ik of het mee zal nemen. Tot nu toe heb ik dat nog niet gedaan. Ik koop wel eens een riem o.i.d. voor hem daar heeft hij geen moeite mee.

  Tegen alle mannen wil ik zeggen dat ik heel graag naar een man in pak kijk, dus bij deze doe eens wat vaker een pak aan! :-)

  • Vintage Rose
   29 november, 2012

   Ik heb net het filmpje bekeken en het moet me van het hart dat deze extra informatie het artikel helemaal af maken. Ik moest er hartelijk om lachen! Zelf strijk ik in een andere volgorde, dus ik ga het ook zo eens proberen.

   • Josée van den Berg
    1 december, 2012

    Ik ben het helemaal met je eens wat die mannen in pak betreft. Het haalt het beste uit de man naar boven. Meer pakken…

 • Jacob
  29 november, 2012

  Leuk en uiterst nuttig artikel! Vraagje: kun je enkele manchetten eigenlijk wel met een manchetknoop dragen?

  • Josee van den Berg
   29 november, 2012

   Je kunt enkele manchetten ook met een manchetknoop dragen als de manchet niet een knoopje en een knoopschat heeft maar twee knoopsgaten. Soms zit er dan ook nog wel een knoopje bij maar daar valt de manchetknoop overheen. Geschikt dus voor allebei. Door Jort Kelder wordt dat vergeleken met de wankele positie van de consensus denker. Maar wat is er tegen consensus en wat dacht je, dat die Italianen nooit een manchetknoop droegen? Er is maar weinig waar een man in pak zich mee kan onderscheiden maar manchetknopen is er een van. Dat laten die Italianen zich heus niet ontzeggen.

 • Merel
  2 december, 2012

  Leuk artikel zeg! En wauw, Prins Claus was echt tof! Ik heb zelf eigenlijk geen overhemden, maar als ik er eentje heb zal ik het strijkfilmpje er nog eens op naslaan. ;)

 • Gabriël
  3 december, 2012

  Ik draag graag overhemden. Ik heb er nooit een tweedehands gekocht, maar ik zal er eens op letten!