Het Begin

Posted on 3 min. leestijd

Wat leuk dat je dit leest! Dit is namelijk het allereerste artikel op TrashFashion.nl. Opdat jullie mij een beetje leren kennen zal ik beginnen met een beeld geven van de rol die kringloopwinkelen in mijn leven speelt.
Het begon allemaal toen ik op de basisschool zat. Zeker tot en met groep 6 dacht ik totaal niet na bij wat ik aan had. Ik ben opgegroeid in Bilthoven en wij hadden een leuke Emmaus in ons dorp. Daar kochten mijn ouders onze kleren. Dat deden ze heel goed en ik zag er best leuk uit:
Ik vond het ook allemaal prima, hoewel ik bij het terugzien van foto’s als deze soms toch wel wat schaamte voel:

Dat kraagje! (Maar ook vooral dat haar, en dat was niet van de kringloop.) In groep 7 begon ik me er een klein beetje bewust van te worden dat ik überhaupt kleren droeg (overstatement) en vanaf toen ging ik met m’n ouders mee naar de Emmaus. Best leuk vond ik dat! En vanaf toen was ik ook trots als ik iets moois droeg. Maar echt een passie voor winkelen kreeg ik niet.
Dit ging zo door op de middelbare school. Ik begon pas behoorlijk laat met zelf kleren kopen. In de derde gingen mijn beste vriendin en ik voor het echt zelf winkelen in Utrecht. We zijn toen twee winkels in geweest en we hadden allebei hetzelfde shirtje gekocht, “maar wel in een andere kleur”. Super vond ik het! Winkelen was echt leuk! En vanaf toen begon ik het echt belangrijk te vinden wat ik aan had. Toen kwam ook de puberteit..
Volgens mij ben ik nooit een hele lastige puber geweest. Toch pap? Mam? Maar het uitte zich wel in het feit dat ik vrij pukkelig werd en dat ik me begon te schamen voor m’n tweedehands kleding. In de 3e en 4e klas ben ik dan ook nauwelijks in de Emmaus geweest. M’n moeder nam nog wel eens wat voor me mee en alleen als ik het dan heel mooi vond nam ik het morrend aan.
Gelukkig was de puberteit eindig en op mijn eindexamengala droeg ik vol trots een kringloopjurk.

De jurk die ik bij m'n eindexamen droeg, voor €4,50 gekocht bij Emmaus Bilthoven.

In 2007 begon ik met studeren en ging ik in Utrecht wonen. Ik heb nooit op zwart zangzaad gezeten, maar als je op jezelf gaat wonen begint het woord ‘goedkoop’ steeds charmanter te klinken. En aangezien ik nog steeds best gek was op winkelen sprak ik op zaterdagen vaak met m’n moeder af om ‘te kringlopen’. We beperkten ons hierbij niet alleen meer tot de Emmaus in Bilthoven; onze radius werd steeds iets groter en mijn passie voor kringlopen groeide exponentieel mee.
Inmiddels zit ik in het eerste jaar van m’n master en m’n liefde voor kringlopen is volgroeid. Ik kom heus ook nog wel eens in ‘gewone’ winkels, maar ik merk dan wel dat ik het gauw heel duur vind. Om een beeld te geven van de verhoudingen nog een foto van de inhoud van mijn kledingkast verdeeld in tweedehands en nieuw:

De kleding in het linkerdeel is tweedehands, de kleding in het rechterdeel is nieuw.

Ik constateer toch op z’n minst een lichte voorkeur.

Bedankt voor het lezen en onthoud: Trash chic is ook très chic!

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 Comments
 • Marjolein
  3 april, 2012

  Ik vind je blog super leuk! Ga hem zeker volgen, keep on writing!
  Wat ik me afvroeg: ben je ooit gepest vanwege je kleding?

  • Sabine
   3 april, 2012

   Bedankt voor je lieve reactie! Wat ontzettend leuk om te horen!
   Goede vraag zeg. Om hem te beantwoorden: Nee, voor zover ik me kan herinneren ben ik nooit gepest vanwege mijn kleding…
   Wel dat sommige mensen het een beetje raar of vies vonden als je zei dat het tweedehands was, maar nooit gepest.
   Ik kan me alleen één moment herinneren: Twee meisjes op de basisschool van een paar klassen hoger dan ik kwamen naar me toe en vroegen “Vind je jouw schoenen mooi?”, ik had toen een soort groene rijglaarsjes aan, die achteraf gezien ook best apart waren. Ik vond ze zelf heel mooi, dus ik zei “ja” en toen moesten ze heel hard lachen en liepen ze weg. Maar dat vond ik niet zo erg. Dus echt pesten, nee gelukkig niet :).
   Nogmaals bedankt voor je lieve reactie.

 • SecondhandRose
  5 april, 2012

  Wat een leuk stukje!
  Ik herken het wel een beetje hoewel ik zelf nooit als kind in tweedehandskleding heb gelopen. Mijn moeder haalde (en haalt) haar neus ervoor op.
  Maar voor mijn kinderen heb ik heel veel tweedehands kleding gekocht. Uiteraard zag je het nauwelijks. Ik zeg altijd twee keer wassen en je hebt hetzelfde effect.
  Maar ze komen nu op een leeftijd dat ze het niet altijd meer willen zeker de oudste niet. Sinds ze ontdekt heeft dat alle sterren ook ‘vintageshoppen’ vertelt ze aan al haar vriendinnen dat dat ene shirtje/truitje/broek van een vintagewinkel in Amasterdam is. Stoer hè? ;-)

  Maar zelf heb ik meestal iets aan dat tweedehands is. En ik schaam me er helemaal niet voor! Sorry, beetje lange comment.

  • Sabine
   6 april, 2012

   Hartstikke leuke comment! Dankjewel!
   Ik ben het helemaal met je eens: twee keer wassen en je hebt hetzelfde effect.
   Lastig dat je kinderen nu niet altijd meer tweedehandskleding willen, maar dat had ik dus inderdaad precies ook. Dus ik kan het me goed voorstellen. Terwijl ik achteraf echt denk “ohh waarom kocht ik toen shirtjes van €50,-?? Ik had nu zo rijk kunnen zijn..”
   Maar inderdaad echt stoer dat ze trots is op haar vintage kleding. :) Dan hebben de celebrities toch een leuke invloed. Wat ik ook heel leuk vind is om op YouTube “Thrift haul” in te typen. Dan krijg je filmpjes van superhippe dames die dan hun tweedehands aankopen laten zien. Ook heel gaaf en inspirerend om te zien.

   • SecondhandRose
    6 april, 2012

    O, dat ga ik zeker even doen!

 • Christine
  24 oktober, 2012

  Heb vanmiddag tot ik moest werken en vervolgens uit het werk tot kwart voor tien je site helemaal gelezen.. :$
  Wat ontzettend leuk, zo’n medekringloper te vinden die het dat niet is vanwege de ‘vintage’trend, maar gewoon al vanaf de geboorte.. met de paplepel ingegoten!! Heb ik nl. ook.. Heb al helemaal het idee dat ik je nu ken door je blog..
  Om mij even bij jou te introduceren hier een stukje dat ik ooit voor een klassenblog schreef (wat verder niet uit de verf kwam maar nog steeds op internet zwerft omdat niemand de inlogcode’s meer weet om de blog uit de lucht te halen:S)..
  Leuk dat ik je blog heb gevonden (via de wekelijkse blogposttips van Fashion is a Party (http://www.fashionisaparty.com/2012/10/blogpost-tips-21.html/)), want ik ben helemaal verslaafd aan je heerlijk spontaan ontspannen schrijfstijl.. Kijk uit naar een nieuwe post van je!!

  Christine

  • Christine
   24 oktober, 2012

   O ja, en dit is dus het introductiestukje ;)
   http://thefuturestarshere.blogspot.nl/2010/03/voorstelrondje.html

  • Sabine
   25 oktober, 2012

   Wauw! Wat een ontzettend toffe comment zeg! Echt dit vind ik fantastisch om te lezen, heel erg bedankt! :D
   Haha, wat grappig dat je klassenblog nog steeds online staat doordat niemand de inlogcodes meer weet. Maar ik ben blij dat ie er nog is, want ik vond jouw stukje echt ontzettend leuk om te lezen! Die Aldi panty is trouwens echt geweldig!
   Nogmaals bedankt voor je comment, hij heeft m’n week gemaakt! :D

   • Christine
    1 november, 2012

    Heel graag gedaan Sabine,
    die Aldipanty is inderdaad super, ik mix kringloop dan ook graag met nieuwe aanschaffen bij onverwachte winkels.. :p Was zaterdag bij de Primark in Rotterdam en heb daar trouwens twee paar ballerina’s voor elk €3,- gekocht, die prijzen vind je zelfs bij de kringloopwinkel niet.. Maar dan weet je ook dat de schoenen hoogstens een seizoen meegaan, terwijl je bij de kringloopwinkel een schoen kan hebben die een heel leven mee gaat..
    Afijn, ik vind het op mijn beurt heel leuk, ja zelfs aanstekelijk om jouw enthousiasme te horen doorklinken in je comment, dat ik je week heb gemaakt brengt bij mij juist weer een glimlach op het gezicht!! ;)

 • Natasja
  27 juni, 2014

  Wat een leuke site heb je! Ik kwam er gisteren via via op terecht en word er helemaal blij van!

  Ik ben ook dol op kringlopen (en ook op rommelmarkten overigens) en mijn hele huis is zo ongeveer tweedehands ingericht. Heerlijk om tussen de spullen te snuffelen en soms ineens iets heel moois te vinden!

  Kleding liet ik eerst links liggen maar sinds ik consuminder (ongeveer sinds 2 jaar) koop ik zonder problemen geregeld kleding bij de kringloopwinkel. Laatst had ik een broek voor 3,50 en een topje voor iets van 2 euro! En laat ik op die kledingstukken nu net de meeste complimenten krijgen :-)
  Momenteel probeer ik even niet bij de kringloopwinkels naar binnen te stappen omdat ik de hele maand juni bezig ben met een opruim-missie (zoveel mogelijk dingen die ik niet meer nodig heb mijn huis uit en juist naar de kringloopwinkel toe brengen of er familie en of vrienden blij mee maken).
  Maar het blijft één van mijn grote hobbies!

  Om een lang verhaal kort te maken, super website en ik kom hier zeker vaker terug.

  Groetjes van Natasja

  http://www.puurinjevel.nl