Tweedehands planten – waar vind je ze?

Posted on 2 min. leestijd

In al de jaren dat ik over kringlopen en andere tweedehands avonturen blog heb ik nooit eerder verteld over tweedehands planten. En dat terwijl ik er zelf groot fan van ben! Ik ben dol op veel groen in huis, maar ik vind nieuwe planten vaak schreeuwend duur. En als je een plant tweedehands koopt is dat weer een plant minder die opgekweekt hoeft te worden. Met andere woorden, dubbel groen, voor weinig poen! En als het ook nog eens rijmt ben ik natuurlijk verkocht…

Daarom vandaag een artikeltje over tweedehands planten! Waar kun je ze krijgen? En welke tweedehands planten heb ik zelf?

Bij kringloopwinkels vind je doorgaans geen tweedehands planten. Maar Marktplaats is een goede bron! Zelf heb ik al onze tweedehands planten via Marktplaats verkregen.

Wij hebben drie keer planten via Marktplaats gekocht. Zo hebben we twee zamioculcassen in mooie potten gekocht. We hebben er in totaal €15,00 voor betaald.

2ehandsplant1

Dit vond ik zelf een mooi koopje! Per plant met pot €7,50 terwijl het ook echt mooie zware aardewerken potten zijn.

2ehandsplant2

Voor ons volgende koopje hebben we ook €15,00 neergeteld; een mooi hoge aralia. Het is een hydrocultuurplant en hij kwam ook in een mooie grote pot inclusief hydrocultuurkorrels.

2ehandsplant3

Tot slot hebben wij via Marktplaats ook een cactus gekocht! Wij houden allebei erg van cactussen, maar een grote nieuwe cactus is behoorlijk aan de prijs. Dus toen we deze voor €10,00 mochten ophalen waren we behoorlijk in onze nopjes!

2ehandsplant4

Wat ik erg leuk vind aan planten van Marktplaats is dat je vaak kan merken dat de verkopers toch wel aan hun planten gehecht zijn. Vaak worden planten weggedaan in verband met verhuizing, samenwonen, of omdat de plant te groot is geworden voor het huidige huis, maar niet omdat de eigenaren er zomaar vanaf willen. Bijvoorbeeld, toen ik €10,00 op de cactus geboden had had ik de eigenaar gemaild om te vragen of hij met dit bod akkoord wilde gaan. Toen stuurde hij terug: ‘Dat is goed, als je er maar goed voor zorgt.’ Ook lees je vaak teksten als ‘Ik heb deze plant al vanaf dat het een klein stekje was, maar nu wordt hij tot mijn spijt te groot voor bij mij thuis.’ Ik vind het zelf extra leuk als je zo’n plant dan een nieuw huis kan geven.

Wat ook een hele leuke bron voor tweedehands planten is, is het Plantenasiel! Op deze facebookpagina worden gratis tweedehands kamerplanten aangeboden die een nieuw thuis zoeken.

plantenasiel

Neem er zeker even een kijkje als je in de omgeving van Utrecht woont en op zoek bent naar een nieuwe plant om te adopteren!

plantenasiel1

Houd jij van planten in huis? En wat vind je van onze tweedehands collectie? Weet jij nog andere bronnen voor tweedehands planten? Laat het weten bij de comments!

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 Comments
 • Dionne
  11 februari, 2015

  Super grappig. Nooit over nagedacht om planten tweede hans!

  • Sabine
   15 februari, 2015

   Bedankt Dionne!

 • Lisa
  11 februari, 2015

  Ik zit zelf al een tijdje te twijfelen om planten te koop te zetten op marktplaats, maar zoals je hierboven al beschrijft, eigenaren raken er aan gehecht, net zoals deze dame hier;) Mijn cactus heb ik inmiddels al weer 13 jaar. Je hebt wel unieke planten vind ik, dat tweede soort heb ik nog nooit bij iemand thuis gezien ;) Nog een heel goed idee om aan gratis planten te komen, is stekjes vragen óf zelf een blad “stelen”. Lees: meenemen. In een kantoor lag een keer een groot blad van een gatenplant (deze was afgebroken). Meegenomen en in een vaas met water gezet, jaren later werd het zo’n grote gatenplant dat hij weer weg moest, maar met een beetje geduld heb je wel een eigen plant.

  • Sabine
   15 februari, 2015

   Hi Lisa!
   Bedankt voor je leuke reactie!
   En dat stekken werkt inderdaad ook ideaal! Heel tof.
   En mocht het helpen met het afscheid nemen van planten die je wil verkopen, ik ben echt heel blij met onze planten, dus ook jouw planten krijgen vast een hele gelukkige nieuwe eigenaar. ;)

 • Nienke
  11 februari, 2015

  Ik heb zoals je weet vrij weinig met planten en bloemen, maar die tweede vind ik nog steeds erg leuk en bijzonder! x Lord

  • Sabine
   15 februari, 2015

   Haha thanks Lord!

 • Geertje
  14 februari, 2015

  Wat een origineel onderwerp.

  Ik houd zelf ook erg van planten, maar heb er nog nooit een tweedehands gekocht. Ook bijna nooit nieuw trouwens, want de meeste heb ik gekregen of zoals al eerder opgemerkt gestekt of gescheurd. Een clivia die uit zijn pot was gebarsten in onze IBB keuken en die ik toen over twee vervangende potten verdeeld heb
  (ik bedenk nu dat ik die dus al 20 jaar heb, ben benieuwd of de andere helft nog leeft …), veel stekken van mijn moeder (waaronder zo’n cactus zoals die van jullie, waarvan ik zelf ook alweer tig stekken genomen en weggegeven heb), en stekken van een vriendin die van huis uit weer heel andere planten had dan ik (een schattig Chinees lantaarntje bijv.)

  Een plant die bij mij tot aan het plafond gegroeid was, is daarna naar een kerk verhuisd, waar hij nog weer heel lang door kon groeien. Gewoon weggegeven, maar inderdaad wel met de woorden ‘zorg er goed voor’ erbij.

  • Sabine
   15 februari, 2015

   Hey Geertje!
   Hartelijk dank voor je leuke reactie!
   Wat leuk dat je op de IBB gewoon hebt. En gaaf dat je zelf ook veel stekken weggeeft!

 • Cindy
  24 maart, 2015

  Mooie planten!
  Paar keer bij de kringloop bij ons om de hoek geweest om voor potten te kijken. Helaas valt de kringloop tegen en nog geen leuke pot gezien.

  De planten ontploffen bij ons dus wij zijn nu ook aan het stekken en splitsen je plaats van bijkomen . Buiten plantjes aatsen zijn overigens wel cheap te krijgen bij een intratuin En jnderdaad blaadjes ‘stelen’ , voornamelijk van vetplanten :p