The Look For Less in 2015

Posted on 3 min. leestijd

Lieve lezers, de beste wensen nog voor 2015! Ook dit jaar hopen we jullie weer te kunnen verrassen met een aantal looks van beroemdheden die een fijne neus hebben voor een goede uiterlijke verschijning. Soms krijgen we wel eens de vraag hoe wij dat toch doen, die stijliconen selecteren en dan kleding daarbij vinden. Wij voelen ons dan altijd zeer gevleid, maar nu leek het ons een goed moment om er maar eens serieus antwoord op te geven!

De eerste vraag is eigenlijk: Wat maakt iemand tot een stijlicoon? In het oktobernummer van Elle stond daar een lezenswaardig artikel over. Daaruit de belangrijkste drie observaties die gelden voor onze rubriek:

1. Je moet herkenbaar zijn. Iemand die er op elke foto anders uitziet zonder dat daar een lijn te ontdekken valt, komt niet in aanmerking voor onze rubriek. We maken de looks nu eenmaal na met kringloopkleding en niet met exacte kopieën. Dan is een lijn nog belangrijker dan de individuele outfits.

2. Je moet zelf je kledingstijl kiezen en niet gekleed worden door een styliste. Voor die laatste categorie komt wel een filmlook in aanmerking zoals Out of Africa, maar die look is dan gekoppeld aan de film en niet aan Meryl Streep of Robert Redford. Dé uitzondering is natuurlijk Audrey Hepburn, die weliswaar getooid ging met de kleding uit Breakfast at Tiffany’ s maar dat zelf naar het hoge stijlplan gebracht heeft.

The Look For Less Audrey Hepburn

3. Je moet in minstens één outfit uit te tekenen zijn om de herkenbaarheid te vergroten. Jacky O met haar Chanelpakjes en Pillbox hoed. Marilyn in haar witte opwaaierende jurk en blonde lokken, Maxima in haar knalroze pakje met haar blonde losse haren.

Jackie Kennedy

En dan moeten we het natuurlijk na kunnen maken met kringloopkleding en -accessoires.

Dit is misschien nog wel de grootste uitdaging en dan blijkt dat de een veel beter lukt dan de ander. Kate Moss is bijvoorbeeld eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Die draagt, met een ongelooflijke flair, eigenlijk heel pretentieloze kleding.

Google Image Result for http://thegirlrevolution.com/wp-content/uploads/2010/01/kate_moss.jpg (bron: Pinterest)

Veel moeilijker, zo niet onmogelijk is Prinses Beatrix. Zij heeft ontegenzeggelijk een eigen stijl maar je zult zelden iets vinden wat daar op lijkt. We overwegen wel een hoedensessie aan haar te wijden. Bijna niemand draagt een hoed zo herkenbaar als zij.

**HR Queen Beatrix of the Netherlands

(bron: Pinterest)

Denk nou niet dat stijl gekoppeld is aan een jonge leeftijd want zoals we dit jaar zullen laten zien zijn er ook stijlvrouwen die echt geen dertig meer zijn. Het helpt ons wel enorm als een onderwerp ook goed herkenbaar is aan hoeden, zonnebrillen of sjaaltjes. Dan is het meteen al een stuk makkelijker na te doen

Wat kunnen jullie dit jaar van ons verwachten? Op de rol staan in willekeurige volgorde: Kate Moss, Marilyn Monroe, Mabel van Oranje, Diane Keaton, Kate Middleton, Ines de la Fressange, Jennifer Lopez, Rachel Zoe, Brigitte Bardot, Pippa Middleton, Maxima (nogmaals nu in winter outfits) en een vervolg op Michelle Obama en op Twiggy. Ook gaan we in navolging van Bonnie and Clyde weer films nadoen zoals Out of Africa en The Great Gatsby. Met een vette knipoog (denk maar aan het Balmain destroyed T-shirt) zal je zelfs wat designer outfits tegenkomen. Dus houd TrashFashion goed in de gaten!

En voor nog meer iconen die de moeite waard zijn: we horen graag goede tips van jullie.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 Comments
 • Eva
  7 januari, 2015

  Leuk ! Ik kijk er al naar uit

 • ineke van den berg
  7 januari, 2015

  Ben benieuwd naar het komende jaar.Overigens zijn alle 80 kalenders van de samenwerking van Trash Fashion en the look for less i.s.m Both Sides Now verkocht.a 15 Euro waarvan de helft gaat naar opleidingen voor vrouwen bij eerlijke kledingateliers in Cambodja.Mooi toch?Hij hangt o.a in Haren in het Gemeentehuis en in Groningen in het Provinciehuis!

 • Maaike
  8 januari, 2015

  Ik ben ontzettend benieuwd! Ik vind het altijd heel leuk om deze serie te bekijken.
  Ik kan me zo voorstellen dat jullie allemaal foto’s met outfits van deze mensen hebben uitgezocht en dan flink wat kringloopwinkels afstruinen (en de eigen kledingkasten): ‘kijk dit is net zo’n jurkje als Michelle Obama had’ etc. Heel erg leuk! Ik ben vooral benieuwd naar je looks van Kate Middleton, Mabel en Brigitte Bardot.