TrashFashion goes KonMari deel 2: Voor en na + lessons learned

Posted on 5 min. leestijd

Een tijdje terug vertelde ik jullie in dit artikel dat ik door mijn grote liefde voor kringloopwinkelen wel één probleem had: een veel -maar dan ook veel- te volle kledingkast. Ik vertelde dat ik dit probleem deels wilde gaan oplossen door de KonMari methode toe te gaan passen. Zo gezegd, zo gedaan. Ik hield alleen de kledingstukken waar ik blij van werd en deed uiteindelijk tien(!) volle vuilniszakken weg. In dit artikeltje wil ik jullie de voor en na foto’s laten zien en vertellen wat voor mij de belangrijkste lessen zijn die ik hiervan geleerd heb. Misschien dat jullie hier ook wel wat aan hebben, ik ben in ieder geval ontzettend blij dat ik ze geleerd heb.

Voor en Na

Hier zie je het verschil in het linkerdeel van de kast:

linkerdeel

 

En hier in het rechterdeel:

rechterdeel

Ik ging ook nog van 35 paar schoenen, naar 20 paar!

Schoenen

 

De lessen die ik leerde

Houd alleen dat waar je blij van word

In m’n vorige artikeltje zei ik het ook al, maar dit was voor mij de belangrijkste les! Het klinkt zó ontzettend logisch, maar toch was dit voor mij nooit het criterium bij opruimen. Ik dacht aan “draag ik het vaak, kan ik het nog bij veel gelegenheden dragen, is het zonde om het nu al weg te doen?”. Maar de meest simpele vraag “word ik er blij van?” die kwam niet in me op. Maar het is echt zo simpel, als dit je criterium is, dan is je resultaat een kledingkast gevuld met alleen maar dingen waar je blij van wordt. Nooit meer een negatieve emotie, nooit meer een schuldgevoel, alleen maar blijdschap. Van tevoren dacht ik nog “Ja, dat is makkelijk gezegd, maar dan houd ik toch geen sok over. Ik word toch niet blij van sokken?” Om te bepalen of je ergens blij van wordt moet je het vasthouden en door je handen laten gaan. En wat bleek, de sokken waren misschien wel het allermakkelijkst! Ik heb gewoon echt sokken waar ik blij van word!

De sokken en panty's waar ik blij van word.
De sokken en panty’s waar ik blij van word.

“Goed” wegdoen

Het lastigste vond ik zelf het wegdoen van kledingstukken met emotionele waarde. Ook al droeg ik het nooit meer en lag het al jaren in m’n kast. Hierbij heb ik heel veel gehad aan KonMari. Zij beschrijft dat kleding er ook niet gelukkig van word als het maar in de kast weggestopt ligt. Ze zegt dat je zo’n item moet bedanken voor wat het in je leven betekent heeft en dan wegdoen. Het klinkt zweverig, maar voor mij werkte het echt. Een voorbeeld: ik had een topje dat ik droeg tijdens Jacobs en mijn allereerste kus. Let wel, Jacob en ik zijn al ruim zeven jaar samen, maar dat topje heb ik nooit meer aangehad. Toch deed ik het nooit weg, want ja, dat was zo’n bijzonder moment, ik voelde me dan oprecht schuldig.

Het topje en de foto van onze eerste kus. Leuk trouwens hè, dat we een foto hebben van onze eerste kus? :) Die had een vriend van ons toen met z'n telefoontje gemaakt. ^^
Het topje en de foto van onze eerste kus. Leuk trouwens hè, dat we een foto hebben van onze eerste kus? Die had een vriend van ons toen met z’n telefoontje gemaakt. :)

Nu heb ik het topje vastgehouden, bedankt dat hij erbij was en er misschien wel aan bijgedragen heeft dat Jacob me kuste, en gezegd dat ik hoopte dat hij nu een fijne nieuwe draagster zou krijgen. Misschien draai je nu met je ogen van deze zweverigheid, maar ik kon op deze manier wel iets wegdoen wat al zeven jaar fysieke ruimte in mijn leven innam zonder dat ik er nog echt blij van werd.

Vouwen en inrichten

Deze vind ik belangrijk om te noemen, omdat ik dit zelf bijna niet gedaan had. Ik vond het hele boek heel nuttig, maar toen ik las over hoe ik moest vouwen en dat je de stukken verticaal naast elkaar moest neerzetten in plaats van horizontaal op elkaar te stapelen leek dat me maar niks. Echter, ik gaf mezelf een spreekwoordelijke schop onder de bips en zei ‘als je het doet, doe het dan goed’ en deed het braaf. Vervolgens stond ik echt met m’n ogen te knipperen, wat een verschil! Ik snap niet hoe het kan, maar het neemt zoveel minder ruimte in. Terwijl je zou denken dat het volume toch gelijk blijft. Bizar. Bizar, maar zo effectief, dat ik niet anders meer zou willen! Kijk bijvoorbeeld naar het verschil bij m’n broeken en rokjes:

Vouwen

Ik moest hier wel even inkomen, omdat ik uit het boek nog niet heel duidelijk kon opmaken hoe het nou precies moest. Daarom heb ik besloten hier nog even een filmpje over op te nemen om het uit te leggen. Die komt dus binnenkort!

Wat doe ik met de rest?

Zoals gezegd doe ik uiteindelijk tien vuilniszakken weg! Let wel, dit is dus alleen van m’n kledingkast! Hoe het er ooit bijgepast heeft is me oprecht een raadsel.

vuilniszakken

Deze vuilniszakken heb ik als volgt opgedeeld:

 • 1 vuilniszak met oud textiel; dit vind ik te afgedragen, versleten of verwassen om nog naar de kringloop te brengen.
 • 2 vuilniszakken met kleding voor naar derde wereldlanden; dit zijn de kledingstukken die op zich nog wel gedragen kunnen worden, maar waarvan ik niet verwacht dat kringloopwinkels ze nog zouden verkopen. Ik wil kringloopwinkels daar ook niet mee opzadelen, maar op zich zijn ze dus nog wel goed genoeg om te dragen.
 • 2 zakken met spulletjes die ik nog wil proberen te verkopen; ik doe bijvoorbeeld ook een hoop sieraden, tassen en zonnebrillen weg. (Van mijn tweedehands zonnebrillen-verzameling blijft niet veel meer over, haha.) En ook nog wat mooie kledingstukken en schoenen waar ik nog best wat voor zou kunnen vragen.
 • 5 zakken met kleding en schoenen die ik naar de kringloop ga brengen.

Nou dit was het dan. Ik ben zelf zo ontzettend blij met het resultaat! Het lijkt misschien iets oppervlakkigs om zoveel aandacht te geven aan je kledingkast, maar voor mij was het bijna een spirituele ervaring. Ik heb er heel veel rust door gekregen, maar tegelijkertijd ook energie. Ik word nu elke dag blij van m’n kast, in plaats van moe. En dat is echt wat waard!

Ik hoop dat jullie het leuk vonden mijn voortgang te zien! Volgende keer kom ik dus met een filmpje over het vouwen en het inrichten van de kast!

Ben jij ook al een het KonMariën geslagen?

Nog een plaatje dan om af te sluiten. Kijk nou toch wat een heerlijk rustgevend beeld!

nieuwe kast

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 Comments
 • Nienke
  28 augustus, 2015

  Wow, goed Bini :D Ik heb ook nog steeds het topje dat ik aanhad toen ik Dion ontmoette, heel herkenbaar dus!

  Wel jammer dat je er nog niet bij hebt gezegd hoeveel vuilniszakken er voor de kledingruil bestemd zijn.

  Ik ben benieuwd naar de vouw-methode! Fijn dat ik die binnenkort kan zien zonder dat boek te hoeven lezen ;)

  • Sabine
   1 september, 2015

   Thanks Lord!
   En dat is natuurlijk een heel goed punt! De 2 zakken met spulletjes die ik nog wil proberen te verkopen en de 5 zakken die ik naar de kringloop wil brengen zullen eerst nog door jullie doorlopen moeten worden! ;)

 • olga
  29 augustus, 2015

  Ook al ben ik heel goed in opruimen en weggooien, mijn kledingkast is een drama. Na het zien van jouw voor en na foto’s ga ik mij toch maar echt verdiepen in deze methode. Bedankt weer voor het leuke artikel.

  • Sabine
   1 september, 2015

   Hartelijk dank voor je leuke reactie Olga! :) Bij mij was mijn kledingkast qua troeperigheid ook totaal niet in lijn met de rest van ons huis!

 • Natascha
  29 augustus, 2015

  Waarschijnlijk heb ik een tic ofzo, want ik word heel erg rustig van je opgeruimde kast en krijg zelf ook zin om op te gaan ruimen hahaha. Ik wil me ook nog eens verdiepen in deze techniek want volgens mij werkt het wel, alleen inderdaad dat opvouwen lijkt me lastig. Ik ben benieuwd naar je filmpje.

  • Sabine
   1 september, 2015

   Bedankt Natasha! Ik merk zelf ook dat ik heel rustig word van foto’s van opgeruimde kasten, dus die tic delen wij. :P

 • cindy
  30 augustus, 2015

  Toevallig laatst hetzelfde gedaan, maar dan met mijn boekenkast. Hup alle studieboeken eindelijk eens op bol.com gezet, die nemen alleen maar ruimte in.

  Nu de kledingkast nog eens netjes opruimen. Heb laatst wel al 2 zakken vol aan de straat gezet maar het netjes maken..

  • Sabine
   1 september, 2015

   Hey Cindy! Wat goed! De boeken moet ik inderdaad ook gaan doen. Daar heeft KonMari ook een apart hoofdstuk aan gewijd dat echt mijn ogen geopend heeft, dus dat wordt mijn volgende projectje. :)

 • Prarthana
  4 september, 2015

  Wow Bini, ziet er top uit! En ik ben het helemaal met je eens, als je minder rommel in je leven hebt, is je hoofd ook minder rommelig :)

  Wat leuk inderdaad dat jullie een foto hebben van jullie eerste kus! Echt iets voor Jacob en Sabine ;).

  • Sabine
   4 september, 2015

   Ah heel erg bedankt Peps! :)