TrashFashionista Dominique

Posted on 6 min. leestijd

Onlangs was ik bij Kringloop Zeist waar ik oog in oog kwam te staan met een TrashFashionista pur sang: kringlopend en fashionable! Ik vind het altijd een beetje spannend om mensen aan te spreken om te vragen of ze mee willen doen aan de TrashFashionista-categorie, maar deze kans kon ik niet laten lopen. Gelukkig was ze bereid mee te doen, en wat ben ik daar blij om, want ze heeft veel leuke dingen te vertellen en prachtige outfits om te showen. Ik heb haar wat vragen gesteld, waar zij antwoord op gaf. Mag ik jullie voorstellen aan… TrashFashionista Dominique!

Jas: Kringloop Naarden
Top: H&M
Broek: Kringloop Hilversum
Tas: Kringloop Soest
Schoenen: H&M
Ketting: Antiek winkeltje in Amersfoort

1. Wie ben je?
Hallo, ik ben Dominique. Ik ben 20 jaar oud en woon in het midden van het land. Momenteel studeer ik Cultureel Erfgoed in Amsterdam. Ik heb dan ook een grote voorliefde voor musea, met daarbij vooral de focus op de geschiedenis van de mode. Daarnaast heb ik een eigen blog, Fashioned by Pluche, waarop ik veelal door kan bazelen over van alles en nog wat, maar met natuurlijk een oog houdende op kleding en cultuur. Ik ben dan ook graag zelf in de weer met naald en draad. Naaien, breien, haken… ik heb nog genoeg toekomstige projectjes in het verschiet!

2. Hoe ben je ooit begonnen met kringloopwinkelen?
Kleding is met de paplepel bij mij naar binnen geschoven. Mijn moeder heeft de modevakschool gedaan en vroeger liepen we dan ook allemaal alleen maar rond in Fashioned by Pluche (het ‘merk’ van mijn moeder, wat ik dus heb overgenomen voor mijn blog. Ze heeft zelfs labels voor in de kleding laten maken. Mijn moeder en ik -met soms een uitzondering op mijn zus en vader- zijn de enigen die het ‘merk’ dragen, zeer exclusief dus…) ;) Ik heb, toen ik op latere leeftijd een oog kreeg voor daadwerkelijke winkels met kleding, nooit onderscheid gemaakt tussen het één of het ander. Een winkel is een winkel. Mijn zus grapt vaak dat ze me in elke winkel kan achterlaten en ik altijd wel wat kan vinden.
Mijn grote voorliefde voor kringloopwinkels is de laatste tijd echter gestegen. Mijn verjaardagscadeau voor mijn 20e verjaardag bestond uit een mad shopping trip naar verschillende kringloopwinkels (waar ik de meest geweldige winterjassen heb gevonden. Op een gegeven moment had ik er wel vijf over m’n arm hangen. En ja, alle vijf zijn met me mee naar huis gegaan. Je wordt maar één keer 20!)

Trashfashionista - Outfit3

Outfit 3
Jurk: kringloop Zeist
Sjaal: Gemaakt door mijn moeder
Tasje: H&M
Schoenen: H&M
Hoed: Primark

3. Wat vind je de voordelen van kringloopwinkelen?
(Vaak) goedkoop
Als studente heb ik natuurlijk geen groot budget te besteden, echter met weinig kom je vaak ook heel ver! Je moet alleen soms iets meer je best doen, maar als je eenmaal je draai erin hebt, is er niemand meer om je tegen te houden! Echter, in je enthousiasme moet je jezelf niet verliezen. Een goedkope ronde kan soms iets hoger uitvallen…

Onvoorspelbaar/uniek
Doordat een kringloop afhankelijk is van dat wat er binnenkomt, is het elke keer weer onvoorspelbaar wat je er kunt vinden. De ene keer is het een groot feest, de andere keer kom je met een lichte kater thuis. Dat is het leuke eraan. Het is een soort kat en muisspelletje. Daarnaast kun je dus vaak de uniekere stukken vinden. Ik wil niet het schaapje zijn dat achter bij de kudde aansluit.
Onlangs vond ik een hele stapel oude Knippen -een zelfmaakmode blad- uit de jaren 80 MET RADERBLAD (altijd belangrijk om te checken of het raderblad er nog in zit). Mijn moeder herkende gelijk allemaal dingen die zij vroeger ook had gemaakt, en waarop ik natuurlijk meteen verliefd was. Altijd leuk dus!

Milieu
En, last but not least, het milieu. Ik ben niet per se Miss Milieubewust, maar het is toch wel een belangrijk aspect van de kringloop dat deze ook nog eens -op zijn eigen manier- een belangrijke strateeg is binnen het groene gedachtegoed.

4. Wat vind je de nadelen van kringloopwinkelen?
Mijn eerste twee genoemde voordelen kunnen beide dus als nadelen uitspelen. In mijn enthousiasme ben ik vaker geschrokken van de hoge bedragen die uit de stapels kleding naar voren zijn gekomen. Dan vraagt het toch wel veel willpower om nogmaals door de berg te gaan en dan toch maar afscheid te nemen van dat oh zo leuke jasje.
Daarnaast is een groot nadeel voor mij dat ik nooit leuke schoenen kan vinden in grote maten. In kleine maten is er een heel arsenaal te vinden (waar mijn moeder, met haar kleine maatje 37, een gat voor in de lucht springt), maar alles boven 39 is vaak een wonder.

Trashfashionista - Outfit2

Tweedelig (mannen)pak: Kringloopcentrum Eemnes
Trui: Zelfgemaakt
Hoed: Zeeman
Tas: de Kringloper Naarden
Schoenen: H&M

5. Wat is je favoriete kringloopwinkel?
Mijn ultimate kringloopwinkel (tot nog toe) is de Kringloper Naarden. Doordat Naarden een rijkere omgeving heeft, zijn de prijzen vaak iets hoger dan in je gemiddelde kringloopwinkel. Maar de spullen die ze hebben zijn dan ook van een hogere kwaliteit wat natuurlijk een zekere waarde met zich meedraagt (en vaak zijn de prijzen, vergeleken met de prijzen in bijvoorbeeld vintage winkels, nog steeds belachelijk laag.)
Op een goede tweede plaats komt Kringloop Simpel in Soesterberg.

6. Wat is je beste tweedehands aankoop ooit?
Mijn beste aankoop ooit is kortgeleden gedaan. Ik kon het zelf niet eens geloven, maar dan toch echt, ben ik de trotse eigenaar van een Christian Dior pak (uit de pret-a-porter lijn van een paar jaar geleden) uit de kringloopwinkel. Het was eigenlijk mijn moeder die het spotte (handige tip voor iedereen: neem altijd een partner in crime mee. Twee zien er meer dan één). Hij past perfect, wat natuurlijk altijd een tweede is bij het vinden van een geweldig stuk.

Trashfashionista - Outfit1

Tweedelig pak: Christian Dior via Kringloop Zeist
Witte blouse: Primark
Hoedje: Antiekmarkt in België
Tas: Kringloop Hilversum
Schoenen: H&M
Wandelstok: Van mijn tante

7. Vertel je aan anderen dat je naar kringloopwinkels gaat? En wat voor reacties krijg je hierop?
Ja. Vroeger kreeg ik wel vaak rare blikken, maar inmiddels zijn die ingeruild voor complimenten. Onder mijn mede-studenten is het totaal geen gek fenomeen (maar daarvoor ben je dan ook een kunst-student ). ;) Daarnaast vind ik het zelf niet erg belangrijk waar iets vandaan komt of wat anderen ervan vinden. Zolang ik er maar blij mee ben, ben ik tip top tevreden. Ik houd er dan ook van om alles met elkaar te combineren. H&M met kringloop gaat bijvoorbeeld fantastisch samen. Voor een hele lange tijd ben ik zeer onzeker geweest over ALLES, maar door mijn kleding heb ik een zeker vertrouwen gekregen in mijzelf. Ik ben nog niet volmondig in real life, maar ik hoop dat -op een zekere manier- mijn kleding voor mij praat. Echter ik weet niet per se wat ze allemaal zeggen. ;)

Dominique, heel erg bedankt dat je jouw verhaal met ons wilde delen! Ik vind het zo leuk hoe je zegt ‘een winkel is een winkel’ en je outfits zijn echt om bij weg te zwijmelen! Wat je kleding in ieder geval tegen mij zegt is dat je origineel en creatief bent, maar wel met een tijdloze klasse.
Lieve lezers, neem zeker een kijkje op Fashioned by Pluche om nog meer van haar gave outfits te zien en haar leuke schrijfstijl te ontdekken.

Wat ben ik verliefd op dat Dior pakje! Maar ook die roze jurk! Eigenlijk alles… Wie had gedacht dat een tweedehands mannenpak gecombineerd met een hoed van de Zeeman en een zelfgebreide trui zo goed kon staan!
Herken jij de voor- en nadelen die Dominique over het kringloopwinkelen noemt? En ben of ken jij ook een TrashFashionista, en lijkt het je leuk om ook jouw kringloopverhaal in deze rubriek te delen, stuur dan een mailtje naar sabine@trashfashion.nl!

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 Comments
 • Bertine
  1 juli, 2015

  wat een enorm leuk artikel! tof dat je haar aan hebt gesproken en dat ze op je blog wilde:)

  • Sabine
   7 juli, 2015

   Dankjewel Bertine! :D

 • Marjan
  2 juli, 2015

  Wat een leuke outfits heeft ze aan. Het leukst vind ik dat ze echt alles met elkaar combineert. Zo krijg je echt een eigen stijl.

  • Sabine
   7 juli, 2015

   Bedankt voor je reactie Marjan! Daar ben ik het helemaal mee eens!

 • Mbuti
  3 juli, 2015

  Wat een leuke meid en leuke aankopen. We wisten het al maar weer bewijs dat je met Kringloop kleding je eigen stijl tot uiting kan laten komen.

  • Sabine
   7 juli, 2015

   Zo is het maar net! :)

 • Emma
  7 juli, 2015

  Wat een leuke blogpost :) Grappig dat je in de winkel gelijk doorhad dat Dominique een echt oog voor trashfashion heeft, Sabine! Ik herken de meeste voor- en nadelen, al is het met schoenen in mijn ervaring net andersom: ik heb maat 37 maar zie altijd veel meer grotere maten..

  • Sabine
   7 juli, 2015

   Haha dankje Emma, ja om zo’n stijlvolle meid kun je niet heen natuurlijk!
   Grappig inderdaad dat jij het juist andersom hebt! Ik heb zelf maat 39 en dat is een vrij standaard maat, dus eigenlijk is er heel vaak wel wat van mijn gading. Misschien iets te vaak. ^^

 • Jacob
  7 juli, 2015

  Leuke outfits!

 • Stephanie
  4 augustus, 2015

  Dit is echt een heel leuk artikel om te lezen :) wat een mooie outfits en dat Dior pak is echt een toffe vondst!