TrashWedding #3: Kringloopbruidsjurken

Posted on 4 min. leestijd

Sinds Jacob me in september vorig jaar ten huwelijk vroeg gaat er geen dag voorbij dat ik niet fantaseer over onze bruiloft. En natuurlijk is ‘dé jurk’ voor mij een belangrijk onderdeel uit het plaatje! In het vorige artikeltje uit m’n TrashWedding reeks liet ik jullie mijn bruidsjurkeninspiratie zien. Toen sloot ik af met de vraag: “Zal ik voor een tweedehands bruidsjurk gaan?”
Om vandaag iets dichterbij het antwoord op die vraag te komen wil ik een inzicht geven in de bruidsjurken die ik zoal bij kringloopwinkels ben tegengekomen. Komen deze in de buurt van mijn droomjurk?

trouwdagDe foto hierboven komt uit The Look For Less: Carolyn Bessette, waarin we de bruidslook van Carolyn namaakten met een trouwjurk van €25,00 van kringloopwinkel de ARM Hoograven Utrecht, een sluier van €0,50 van Kringloopcentrum Eemnes en kanten handschoenen van €1,00 van de Kringloper Naarden.

trouwjurk

Ik droeg deze jurk ook al een paar jaar eerder maar dan achterstevoren op het Winterwonderlandgala van onze studievereniging. Jacob droeg hier trouwens een smoking van Kringloopcentrum Eemnes die €15,00 kostte. Ik krijg helemaal vlinders in m’n buik als ik hem zo strak in pak zie. :)

Bij bijna elke kringloopwinkel hangt wel een trouwjurk. Ik moet toegeven, in veel gevallen zijn het van die jaren 80 jurken met glitterapplicaties en grote pofmouwen. Hoewel het altijd leuk is zulke jurken te zien passen ze niet in mijn droomjurkplaatje. Om een paar voorbeelden te geven zijn hier een paar foto’s die ik in de afgelopen maanden met m’n telefoontje maakte:

pofmouwjurken

Tsja, van deze jurken gaat mijn hart toch niet echt heel veel sneller kloppen…

Wel ben ik altijd erg gecharmeerd van de echt oudere vintage jurken die je er ook wel eens vindt, zoals onderstaande die bij Kringloopcentrum Zoetermeer stond:

KCZoetermeer6

Of deze, die we bij Harry’s Kringloophal in Zwolle zagen staan (zie die prachtige halslijn en die met kant afgewerkte sleep!):

trouwjurkZwolle

Of onderstaande prachtige jurk, waarvan ik de foto doorgestuurd kreeg van een lieve lezeres die hem bij een kringloopwinkel in Nijkerk zag staan:

TrouwjurkNijkerk

Ook vind ik de jurken die juist van recent lijken te zijn vaak leuke opties. Zoals bijvoorbeeld onderstaande jurk die we voor €25,00 bij de vlooienmarkt in Nieuwegein zagen hangen.

rommelmarkt

Ook tijdens onze roadtrip door Amerika zagen we prachtige trouwjurken bij de thrift shops! Bijvoorbeeld in Vintage at Heart thrift shop aan de kust in Californië hingen twee plaatjes van jurken, te zien in onderstaand filmpje (vanaf 01:29).

En hier nog wat telefoonfotootjes die ik gemaakt heb om een idee te geven van wat ik zoal aan bruidskleding bij kringloopwinkels tegenkom, met onder elke foto een kleine analyse mijnerzijds:

jurkenpak2Ik houd zelf wel van simpele jurken en de rij met roosjes maakt hem wel net wat bijzonderder, dus op zich vind ik het wel een aardige jurk. Toch vind ik de bloemetjes ietwat vreemd geplaatst en vind ik hem er ook een tikkie goedkoop uitzien en zou hem daarom zelf niet kiezen.

 

jurkmetzwartEen leuke jurk voor de ‘outside the box’ bruid. Ik houd zelf erg van de asymmetrische bovenkant, maar ben zelf toch niet outside the box genoeg om voor een (deels) zwarte jurk te kiezen.

methoedTsja, hoe zeg ik dit netjes…? Ik denk dat dit een gevalletje is van ‘je moet hem aan zien.’

jurkmetkralenDit vind ik wel een enigszins mooie jurk. Ik houd van de eenvoudige snit en vind het kralenpatroon wel interessant. Toch vind ik hem te stijfjes om zelf als trouwjurk te kiezen.

jurkenpakDit vind ik oprecht een heel schattig setje. Ze hebben het ook mooi neergezet zo in de winkel. Toch zijn de mouwen veel te ‘pof’ voor mijn smaak en daarom zou ik de jurk zelf niet kiezen.

jurkmetlaagjesDeze vind ik heel erg mooi. De dunne doorschijnende laagjes over de niet-doorschijnende laagjes vind ik heel elegant en ook die strapless top vind ik heel erg mooi! En ook weer zo’n mooi sleepje. Hier kan ik echt geen kwaad woord over zeggen.

 

Nou, nou, nou, op die laatste na ben ik wel erg kritisch hè? Ik vind het eigenlijk helemaal niet leuk om zo negatief te doen. Zou ik dan toch in een bridezilla aan het veranderen zijn? Ik hoop het niet! Uiteindelijk is de jurk ook maar een detail en gaat het op de grote dag maar om één ding: dat de liefde van m’n leven en ik met elkaar trouwen! En of dat nou in een jurk van vijfduizend euro is of in een juten zak, dat zou er eigenlijk niet toe moeten doen.
In de tussentijd fantaseer ik nog even over mijn droomjurk en of die wel of niet tweedehands gaat zijn. In een volgend artikeltje zal ik uiteenzetten wat ik de voor- en nadelen vind van een tweedehands trouwjurk!

Wat vinden jullie van deze kringloopjurken?

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 Comments
 • N.
  9 oktober, 2015

  Hi Sabine,

  Het gaat er denk ik om hoe je je voelt in een jurk, en dat kan een nieuwe van duizenden euro’s zijn, maar ook net zo goed een prachtig vintage exemplaar uit een kringloopwinkel.

  Ik ben zelf voor een nieuwe jurk gevallen, maar achteraf gezien vind ik dat ik wel heel veel geld heb uitgegeven voor een kledingstuk dat ik maar 1 dag heb gedragen en waarschijnlijk nooit meer zal dragen. Nu zou ik eerder kiezen voor een simpele jurk en het geld uitgeven aan een knalfeest met band.

  Maar het is jouw jurk en jouw budget, dus kies iets wat helemaal bij jou past. Het is jullie feestje per slot van rekening. Leuk hoor, die voorbereidingen ….

  Groetjes,
  N.

  • Sabine
   15 oktober, 2015

   Hi N.! Heel hartelijk dank voor je leuke reactie! :D

 • Mbuti
  9 oktober, 2015

  Ik vind die jurk met die laagjes ook helemaal super. Het lijkt een kleine maat, zo op de foto. 34 of 36 ofzo. Maar als je die aan kan, wat ben je dan spekkoper!

  Mbuti

  • Sabine
   15 oktober, 2015

   Ja ’t is een plaatje! :D

 • Bertine
  9 oktober, 2015

  wat een leuk artikel, daar heb je echt veel aandacht aan besteed! trouwjurken in kringloopwinkels vind ik over het algemeen ook ouderwets maar ik denk dat je op marktplaats echt wel mooie jurken tegen kan komen:)

  • Sabine
   15 oktober, 2015

   Heel erg bedankt voor je leuke reactie Bertine! Ik vind het heel leuk om te horen dat je kan zien dat ik er veel aandacht aan besteed heb. :)
   En Marktplaats is inderdaad een hele goede tip!!!

 • Geertje
  26 oktober, 2015

  Hoi Sabine,

  Ik heb destijds (alweer ruim 15 jaar geleden!) ook totaal niet gedacht aan de optie tweedehands, maar wel de prijs uiteindelijk doorslaggevend laten zijn. De op een na mooiste die ik heb gepast voor een prijs die 750 gulden lager lag dan de mooiste. En die 750 gulden extra hebben we inderdaad gebruikt om een knalband in te huren ipv een saaie solo-keyboardspeler zoals N. ook suggereerde.

  Wij hebben onze trouwkleding trouwens nog wel weer gebruikt om als oefenobject voor aanstaande fotografen te dienen. Heel humoristisch om weer in vol ornaat rond te lopen met allemaal fotografen achter je aan en dan ook weer door mensen op straat gefeliciteerd te worden.

  I ben benieuwd naar je uiteindelijke keuze!

  • Geertje
   26 oktober, 2015

   Oh ja, de laatste vind ik ook de enige mooie. En hij past bij je streepjesvoorkeur!

 • Kiran
  28 november, 2015

  Ik kom je artikel toevallig tegen via twitter maar wilde toch even toevoegen dat heel veel van die pofmouwjurken met glitter’kots’ d’r over heen door een goede coupeuse vaak te verbouwen zijn naar een prachtig hedendaags exemplaar! Ik heb mijn jurk trouwens van de site lightinthebox gekocht, hartstikke nieuw, mega goedkoop (€75,-) en precies wat ik wilde! Ook nog een optie dus!

 • Mochie
  26 maart, 2017

  Hi.
  Im interested with your shop.
  May I have your address?

  • Sabine
   27 maart, 2017

   Hello,
   I don’t have a shop. These are pictures I have taken in several thrift shops. The links to those shops can be found in the text. :)