Koningsdag 2015

Posted on 6 min. leestijd

Zoals ik al eerder op mijn blog beschreef (in dit artikel) vind ik Koninginne-/Koningsdag het ultieme einde! Feesten en kringloopwinkelen bij elkaar, het tweedehands hoogtepunt van het jaar! Echter, waar ik afgelopen jaren beschreef wat ik op de vrijmarkt gekocht had (2012, 2013, 2014), heb ik het dit jaar anders aangepakt. Jacob en ik hadden dit jaar zelf een kraampje! Lees hier over hoe ik ontdekte dat ik geen commercieel talent ben en over een paar mooie vrijmarktmomenten…

Allereerst, waarom besloten wij dit jaar zelf met een kraam te staan in plaats van koopjes te jagen? Het antwoord valt in het woord ‘zelfbescherming’ samen te vatten. De afgelopen tijd zijn Jacob en ik bezig geweest met het opnieuw inrichten van ons huis (hierover binnenkort meer…). Inmiddels is het zo goed als af. Het is prachtig geworden, al zeg ik het zelf, maar nu is het zaak om het niet helemaal vol te stoppen met spulletjes. En ik ken mezelf, zet mij voor een kraam met allerlei leuke snuisterijtjes voor in huis met daarachter een vriendelijk ogende man van middelbare leeftijd met een oranje petje op op een vouwstoeltje, ja, dan kan ik niet met lege handen doorlopen. En m’n kledingkast puilt al jaren uit, dus daarvoor hoef ik het zeker niet te doen! Sterker nog, het mocht allemaal wel wat leger. Daarom zijn we kritisch door onze kledingkasten, sieradenkistje en elpeeverzameling heengegaan en haalden hier drie dozen vol met spullen uit die we op de vrijmarkt konden verkopen. Daarmee togen we naar de Breedstraat in Utrecht, naar mijn mening de leukste straat tijdens Koningsdag!

Koningsdag20152

Hierboven zie je m’n Koningsdagoutfit. Dat oranje hesje heb ik van mijn vrijwilligerswerk als vuilnisman, waarover ik in dit artikeltje al schreef. Het is trouwens gek hoe snel je vergeet dat je met hele grote oranje veren op je hoofd rondloopt… Schuin achter mij zie je nog een glimp van Jacobs outfit.

We waren vroeg opgestaan zodat we nog een plekje konden bemachtigen. Om 09:00u hadden we alles neergelegd en stonden we klaar om de klanten te verwelkomen!

Koningsdag20153

Die klanten lagen echter allemaal nog op één oor!
Een half uurtje later kwamen de eerste geïnteresseerden aan. Het avontuur kon beginnen! Watch out world, Jacob and Sabine are here for business!

Zie hier nog wat foto’s van de kraam:

Koningsdag20154

Koningsdag20155

Koningsdag20156

Mooi georganiseerd hè? Ik was er zelf erg trots op. ^^

We hoopten redelijk wat op te halen. We gaan namelijk trouwen en zijn er inmiddels al achter dat dat flink aan de prijs is. Onze bruiloft was dus een mooi spaardoel. Wel hadden we van tevoren afgesproken dat we geen woekerprijzen zouden vragen. Wij vinden dat de vrijmarkt vooral voor de gezelligheid bedoeld is en niet om dikke winst te maken. Bovendien hadden we besloten dat alles wat we niet zouden verkopen linea recta naar de kringloop zou gaan, dus eigenlijk zou elke euro meegenomen zijn. Maar misschien heb ik dit iets teveel in mijn achterhoofd gehouden. Om een lang verhaal kort te maken, uiteindelijk hebben we aan onze prachtige kraam slechts €25,00 verdiend! Net genoeg om voor drie personen een toetjesbuffet te financieren. Eigenlijk vroegen we overal veel te weinig voor en we hebben zelfs best veel dingen weggegeven als er mensen langskwamen die we kenden. Ach ja, het was wel een fantastisch feestelijke dag in de zon en als je zag hoe blij sommige mensen met hun aankoopjes waren was dat het allemaal dubbel en dwars waard! Het was een dag gevuld met mooie momenten, maar ik heb drie kleine anekdotes die ik nog even met jullie wil delen.

De eerste anekdote gaat over onze eerste klant. Het was een man van een jaar of 45 en ik gok dat hij van Marokkaanse afkomst was. Hij zag onze verzameling met sieraden en ging er op z’n hurken bij zitten. Er was verder nog bijna niemand in de straat, behalve andere mensen met hun kraam, dus de man had rustig de tijd om te kijken. Na zo een tijdje op z’n hurken gezeten te hebben pakte hij een armbandje op en hield hem naar me omhoog. Het was verreweg het mooiste armbandje dat erbij lag, een goudkleurig armbandje met een turquoise steentje. Hij vroeg hoeveel hij kostte. Twintig cent, zei ik. Ik had er ook wel twee euro voor kunnen vragen, maar ik was te bang dat ik met een te hoge prijs onze eerste kans op een verkoop zou verknallen. De man stond meteen op en pakte twintig cent. Toen hij betaald had zei hij in gebroken Nederlands: “Ik had al voor al m’n zoons een cadeautje gekocht, maar nu heb ik ook iets voor m’n dochter.” Hij keek er heel trots bij, en toen liep hij blij weg.

De tweede anekdote vond later op de dag plaats. Ook bij de sieraden. Er lag een hele grote nepgouden ketting bij, die ik overigens vorig jaar zelf droeg op Koningsdag:

SHOOTD2

Op een gegeven moment kwam er een hele grote stoere vent langs met een leren jas aan en een bandana om z’n hoofd. Het was een Spaanse toerist en hij had ook nog twee Spaanse vrouwen en nog een Spaanse man bij zich. Maar als ik stoer zeg, bedoel ik ook echt stoer. Ik weet niet of jullie de film Machete kennen? Zo zag de man eruit, maar dan met een rode bandana om z’n hoofd. Ik overdrijf niet!

(Bron)

De man met de bandana zag de gouden ketting liggen en zei tegen de andere man dat hij mij moest vragen hoe duur die was. ‘Fifty cents’ zei ik. De man vertaalde dat naar het Spaans en de vrouwen begonnen heel erg te lachen en heel druk met de man met de bandana te praten, duidelijk met de boodschap dat hij zo’n goede deal niet kon laten liggen! Maar de man leek nog wat te twijfelen. ‘Okay, forty cents’ zei ik. De tweede man vertaalde dat snel weer naar het Spaans waarop de vrouwen nog enthousiaster begonnen te lachen. Toen trok de man z’n portemonnee en gaf me veertig cent. De ketting deed hij meteen met een groots gebaar om en hij liep stoer door. Zijn entourage hobbelde er lachend achteraan. Ik had nooit durven dromen dat mijn grote gouden schmuck ketting bij zo’n stoere man zou eindigen. Ik hoop dat hij hem nog veel zal dragen.

De laatste anekdote gaat over Tante Tine’s Keuken Kruidenwijzer. Ik beschreef ooit in dit artikeltje hoe ik hem voor €0,80 cent kocht bij de Kringloper Naarden. Uiteindelijk heb ik hem echter nooit meer opgehangen en dus leek het me tijd er afstand van te doen.

http://www.trashfashion.nl/wp-content/uploads/2014/01/Kruidenwijzer.png

Op een gegeven moment liep er een jongen van een jaar of 25 met een stuk of drie meisjes langs. Ze keken een beetje met een half oog naar onze kraam tot de jongen plots tot stilstand kwam en uitriep: “Tante Tine’s Keuken Kruidenwijzer! Die had m’n oma vroeger!” Hij leek echt helemaal overdonderd. “Echt precies deze!” riep hij uit. Ik zei toen “Als je in een nostalgische bui bent mag je hem voor vijftig cent hebben.” Hij begon te vertellen dat z’n oma inmiddels overleden was, maar dat hij niet wist wat er met de Keuken Kruidenwijzer gebeurd was. Ik zei toen “Nou, ik heb hem bij een kringloopwinkel gekocht, dus misschien was het deze wel.” De jongen zei toen “Ik ben inderdaad in een nostalgische bui.” en gaf me vijftig cent. Hij pakte de kruidenwijzer op en ik zag hoe hij ernaar keek, alsof hij hoopte dat het inderdaad dit exemplaar was dat ooit bij zijn oma hing. Ik denk dat het hem was.

Ach ja, eigenlijk wilden we meer verdienen, maar we hebben een geweldige dag gehad samen in de zon.

Hebben jullie een leuke Koningsdag gehad?

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 Comments
 • Nancy
  29 april, 2015

  Nee, alleen maar bankgehangen, met een oranjebittertje, dat wel weer, maar zo te zien heb ik iets gemist. We hadden naar Utrecht moeten gaan, naar de Breedstraat. Leuk dat je spulletjes zo goed terecht zijn gekomen!

  • Sabine
   29 april, 2015

   Dat klinkt anders ook als een prima dag! :D

 • ineke van den berg
  29 april, 2015

  toch weer een leuke ervaring toch? groeten ineke

  • Sabine
   29 april, 2015

   Zo is het! :D

 • Nienke
  29 april, 2015

  Grappige anekdotes! Maar eh, de film Machete is toch niet van Tarantino?

  • Sabine
   29 april, 2015

   Thanks Lord! En wat gênant! Ik dacht dat, maar je hebt gelijk! Ik dacht dat het eerst een neptrailer was en dat er daarna een hele film van gemaakt was. Ik ben zo vrij geweest het in de tekst aan te passen. ;)

 • Bertine
  29 april, 2015

  haha die veer op je hoofd is echt grappig! jammer dat je maar 25 euro hebt opgehaald, maar je was ook wel echt mega goedkoop! ik had 1 euro voor die ketting gevraagd hoor!

  • Sabine
   29 april, 2015

   Haha thanks Bertine!