The Look For Less: Mabel van Oranje

Posted on 4 min. leestijd

Deze week is Prinses Mabel 47 jaar geworden, om precies te zijn op 11 augustus. Deze week is het ook twee jaar geleden dat prins Friso overleed, op 12 augustus, twee jaar geleden dat Mabel van Oranje weduwe werd. Er is veel te zeggen over Mabel, door velen bewonderd, maar door anderen weer verguisd. In haar 47 jaar heeft ze alle hoogtepunten en dieptepunten die het leven te bieden heeft al wel meegemaakt. Van het verlies van haar vader die omkwam bij een schaatsongeluk toen ze negen was, tot het verlies van de vader van haar kinderen. Maar waar ik eigenlijk pas bij de research voor dit artikeltje achterkwam is dat ze een carrière heeft waarin zij haar bijdrage geleverd heeft op het gebied van vrede en mensenrechten. Een bijdrage waar eenieder heel erg trots op zou mogen zijn! Wat we echter allemaal al wisten is dat Prinses Mabel ontzettend veel gevoel voor stijl heeft. Om deze redenen hebben wij een look for less aan haar gewijd.

Mabel beweegt zich gemakkelijk tussen de groten de aarde. Zo was zij van 2008 tot 2012 directeur van The Elders, een organisatie van wijzen opgericht door Nelson Mandela met als leden onder meer Desmond Tutu, Jimmy Carter en Ang San Su Kiu. Toch echt niet de minsten op deze aardbol. Ze heeft een belangrijke rol gespeeld in 1995 bij het opstellen van de documenten die een einde moesten maken aan de burgeroorlog in de Balkan. Ze is een van de oprichters van Warchild en ze is de initiatiefneemster en voorzitter van GirlsnotBrides, een organisatie tegen kindhuwelijken. Nou dat is toch een aardige staat van dienst nietwaar?

Naast zo’n mooie carrière heeft ze natuurlijk ook een bijzonder liefdesleven gehad. Prins Friso zag af van zijn rechten op de troon om met haar te kunnen trouwen. Nou was Friso al van jongs af aan niet echt enthousiast over de gedachte misschien ooit de rol van Koning van Nederland te moeten bekleden, toch is dat niet heel prettig verlopen. Mabel had namelijk in haar studententijd nogal foute vriendjes gehad. Wie niet, zou je zeggen maar op dat niveau ligt het toch allemaal even anders. De paparazzi smulden ervan en Mabel en Friso moesten nederigheid tonen. Maar wat romantisch dat Friso voor zijn bruid afstand deed. En duidelijk was dat Beatrix haar schoondochter van harte steunde. Eigenlijk een omgekeerd sprookje: een prins die juist een ‘gewone’ burger werd en een lieve schoonmoeder bij wie je steun vond. Omgekeerd, maar misschien nog wel romantischer dan de klassieke sprookjes.

TLFLMabel2Jasje, Rataplan Diemen, €4,00 – Hoedje, Emmaus Bilthoven, €2,00 – Stofje om hoedje geknipt uit shirtje, de Kringloper Naarden, €1,00 – Schoenen, Rataplan Den Helder, €2,00 – Riem met strik, Rataplan Den Helder, €1,00 – Rok, €3,00, Kringloopcentrum Baarn.

TLFLMabel3En dan nu iets over haar stijl! Toen Mabel Friso leerde kennen droeg ze stijlvolle maar eenvoudige kleding waarin ze zeker niet opviel. Het beige jasje met de witte broek en Tshirt is daar een voorbeeld van.

TLFLMabel4.1Witte broek, Kringloopcentrum Eemnes, €4,00 – Wit t-shirt, Rataplan Diemen, €3,00 – Beige blazer, Kringloopcentrum Eemnes, €4,00 – Schoenen, Rataplan Den Helder, €1,00 – Riem, €3,00, Emmaus de Bilt – Tas, €3,00, Kringloop Zeist.

Later werd Mabel modebewuster. Mabel werd een van grootste uithangborden van Viktor en Rolf, Neerlands trots in ontwerpersland. Mabel trouwde in een prachtige jurk van het ontwerpersduo met de beroemde strikken die van heel klein in de hals uitgroeiden tot heel groot onderaan de sleep.

https://discopopcornhousequeen.files.wordpress.com/2012/04/mabel-wedding-dress.jpg

Ik ben hem nog niet tegengekomen in de kringloop, zelfs niet iets wat er op lijkt en dat zal ook wel niet gebeuren. Maar met een paar avondjes huisvlijt samen met wat goede vriendinnen moet het toch na te maken zijn. De jurk zonder de sleep en strikken was namelijk op zich best eenvoudig.

Mabel draagt ook openlijk tweedehands. Bij het huwelijk van Prins Pieter-Christiaan en Prinses Anita verschijnt Mabel in de verlovingsjurk van haar schoonmoeder. Ik vind dat een schitterend statement. Alleen al daarom verdient Mabel een plek op deze blog.

http://4.bp.blogspot.com/-PPi3u17ia-c/UfGAOznUIrI/AAAAAAAABcY/4nSRKn6Al1o/s1600/jurk+beatrix.jpg

En tot slot: Mabel bij de begrafenis van Friso..  Ondanks al het verdriet, wat was ze stijlvol! Ze deed me daarom denken aan Jacky Kennedy die op de begrafenis van haar man ook de wereld toonde dat hoe verdrietig je ook bent, de ogen van de wereld op je gericht zijn en dat je dan beter af bent te laten zien dat je jezelf nog onder controle hebt. Ik weet niet of ik haar dat na had kunnen doen. Hulde voor Mabel!

TLFLMabel7Jasje, Emmaus Bilthoven, €4,00 – Strik gemaakt van sjaaltje, Kringloopcentrum Eemnes, €0,50 – Jurk, Kringloopcentrum Baarn, €4,00 – Panty, de Kringloper Naarden, €0,50 – Schoenen, Emmaus Bilthoven, €5,00 – Hoed, Kringloop Zeist, €5,00.

TLFLMabel8

TLFLMabel5

Om al het bovenstaande vind ik dat Mabel veel meer respect en bewondering verdient dan dat ze kreeg van de mensen die naar haar als ‘gangsterliefje’ refereerden. En we hebben gezien dat haar stijl aardig na te bootsen is met kringloopkleding, maar om na te kunnen bootsen wat zij aan een betere wereld heeft bijgedragen zullen we toch wat eerder op moeten staan. Wat een stijlvolle, sterke, bewonderenswaardige vrouw!

Bedankt Mam, voor het maken van de foto’s en het bij elkaar zoeken van de outfits!

Bronnen originele foto’s: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 Comments
 • Bertine
  14 augustus, 2015

  wat ontzettend knap photoshopwerk!! en vooral die eerste foto vind ik vet goed lijken, bijna eng gewoon! dat komt denk ik omdat jullie haarlengte ongeveer hetzelfde is:)

  • Sabine
   15 augustus, 2015

   Heel erg bedankt Bertine, je reactie maakt me helemaal blij! :)

 • Jacob
  14 augustus, 2015

  Leuk stukje en erg mooie foto’s!

  • Sabine
   15 augustus, 2015

   Heel erg bedankt Kuba! :)

 • Geertje
  14 augustus, 2015

  Wat een mooie ode aan Mabel!
  Eenieder die destijds tegen het huwelijk was zou deze moeten lezen.
  Wel gewaagd dat je jezelf ook in de rouwfoto’s hebt gezet, ik weet niet of ik dat wel gedaan zou hebben.

  • Sabine
   15 augustus, 2015

   Hi Geertje,
   Bedankt voor je reactie!
   Ik moet bekennen dat ik ook wel heb getwijfeld heb of ik dat wel moest doen. Ik vond de originele foto’s zo mooi dat ik uiteindelijk wel besloten had ze te gebruiken. Maar misschien had ik het toch beter niet kunnen doen. Of ik had de originele foto’s moeten plaatsen en dan aparte foto’s van onze kringloopoutfit zonder ze in de originele foto’s te verwerken. Het was in ieder geval nooit mijn bedoeling geweest om respectloos te zijn.

   • Sabine
    15 augustus, 2015

    Ik heb besloten het toch aan te passen en de foto’s apart te plaatsen. Dat leek me inderdaad toch gepaster.

   • Geertje
    15 augustus, 2015

    Hi Sabine,

    Ik dat niet dat er ook maar iemand is die zou suggereren dat je respectloos bezig was, dat blijkt aan alle kanten uit de tekst. Maar ik vind de nieuwe opzet wel een betere keuze. En op deze foto’s is je eigen look ook nog eens beter te zien. Heel knap gedaan weer!

    • Sabine
     21 augustus, 2015

     Dankjewel Geertje! :)

 • ineke van den berg
  15 augustus, 2015

  mooie foto’s weer en een goed want genuanceerd stuk over Mabel!

  • Sabine
   21 augustus, 2015

   Hartelijk bedankt tante Ineke! :)

 • Maaike
  22 augustus, 2015

  Prachtige outfits! Die optocht bij Friso’s begrafenis vond ik zo indrukwekkend. De volwassenen allemaal – zonder enige uitzondering – in zwart, en dan de kinderen in het wit. Heel mooi en zo triest.

  • Sabine
   28 augustus, 2015

   Dankjewel Maaike! Dat vond ik inderdaad ook heel erg mooi. :)