TrashWedding #5: Een tweedehands trouwjurk… Yay or Nay?

Posted on 5 min. leestijd

De tijd is voorbijgevlogen en inmiddels is onze bruiloft nog maar minder dan vier maanden van nu! Het wordt dus hoogste tijd om duidelijkheid te hebben over of ik liever een nieuwe of een tweedehands trouwjurk heb. Ik wil daarom van beide opties de voor- en nadelen op een rijtje zetten. In het plaatje hieronder geef ik vast een korte opsomming. Als je verder leest zul je mijn uitgebreidere toelichting lezen.

tweedehandstrouwjurk

Ik ben heel benieuwd hoe jullie hierover denken, daarom wil ik jullie vragen om -eventueel na de rest van het artikeltje gelezen te hebben- jullie mening te geven door deze poll in te vullen!

Een tweedehands trouwjurk... Yay or Nay?

Resultaten

Laden ... Laden ...

Nu iets meer toelichting op wat ik als de voor- en nadelen van een tweedehands trouwjurk zie.

Voordeel 1: Duurzamer

Een tweedehands trouwjurk is natuurlijk een prachtig voorbeeld van recycling. Groen doen in een witte jurk! Dat moet toch ook een fijn gevoel geven op je trouwdag.

Voordeel 2: Goedkoper

Natuurlijk zijn er ook goedkope nieuwe jurken en natuurlijk zijn er ook dure tweedehands jurken, maar over het algemeen kunnen we toch wel stellen dat tweedehands trouwjurken goedkoper zijn dan nieuwe. En gezien het een jurk betreft die je maar één dag zult dragen vind ik het toch wel een hele fijne gedachte dat je daar dan niet teveel geld aan hoeft uit te geven.
Bovendien denk ik toch ook dat het een ontspannender gevoel op de dag zelf geeft als je jurk niet te duur was. Als je er dan een flink stuk bruidstaart op laat vallen zou ik dat toch makkelijker weglachen in een jurk van €200 dan in een jurk van het tienvoudige.

De bruidslook die we voor minder dan €12,50 namaakten voor The Look For Less.
De bruidslook die we voor minder dan €12,50 namaakten van tweedehands items voor The Look For Less.

Voordeel 3: Makkelijker te customizen

Logisch gezien kan je een nieuwe jurk natuurlijk net zo makkelijk customizen als een tweedehands jurk, maar ik denk toch dat het veel toegankelijker is om de schaar te zetten in een jurk die je voor een luttel bedrag op de rommelmarkt kocht dan in een nieuwe Pnina Tornai… Dit hangt natuurlijk voor een belangrijk deel samen met het hiervoor genoemde voordeel, maar ik denk dat het ook veroorzaakt wordt door het feit dat je een echte nieuwe bruidsjurk waarschijnlijk kant- en klaar wil kopen terwijl je bij een tweedehands jurk echt al het idee kan hebben dat je hem wil customizen, omdat je niet gaat shoppen met het idee ook echt de perfecte jurk te vinden.

Voordeel 4: Echte vintage

Hoe gaaf zijn vintage jurken. Great Gatsby flapper, of een Fifties jurkje, zoals je in mijn bruidsjurkeninspiratieartikeltje al kon zien ben ik er dol op! Maar hoe gaaf is het dan als het niet alleen een jurk is die in die vintage stijl gemaakt is, maar dat het een échte vintage jurk is! Een jurk die echt gedragen is tijdens de Roaring twenties, en die jij dan nu nog in de 21e eeuw tot zijn recht laat komen, dat is toch gewoon een droom!

KCZoetermeer6
Een vintage trouwjurk bij Kringloopcentrum Zoetermeer.

Voordeel 5: Een jurk met een verhaal

Ik vind het een heel mooi idee om te trouwen in een jurk waarin ook al een ander gelukkig in getrouwd is. Alsof de jurk dan al wat romantiek en liefde bij zich draagt.

trouwdag
Okee, de trouwjurk die ik op deze foto draag was dan weliswaar niet echt de trouwjurk van Carolyn Bessette, maar het is wel een prachtige tweedehands bruidsjurk die mijn inziens niet onderdoet voor een nieuwe jurk.

 

Nadeel 1: Minder keuze

Ik schrijf dit artikeltje terwijl ik ondertussen met een schuin oog naar Say yes to the dress kijk. En geloof mij, dan zit ik van tijd tot tijd ook watertandend achter het scherm. Wat bestaan er toch prachtige jurken! En tsja, als je ervoor kiest om een ‘nieuwe’ jurk te zoeken, dan heb je nou eenmaal veel meer keuze! Bij kringloopwinkels, op rommelmarkten en op Marktplaats ben je nou eenmaal aangewezen op het beperkte aanbod en je kan niet, zoals in een nieuwe winkel, zeggen: ‘Kunt u deze voor mij bestellen in maat 40, maar dan in porseleinwit in plaats van ivoorwit?’ Of nou ja, je kan het natuurlijk wel zeggen, maar dan denk ik toch dat ze denken dat de bruiloftsstress je naar de bol gestegen is…
Het is niet zo dat je nooit bruidsjurken ziet bij kringloopwinkels, sterker nog, in bijna elke winkel hangt er wel minstens een. Maar ik moet toch bekennen, zoals je ook kon zien in mijn artikeltje met foto’s van kringloopbruidsjurken, dat er toch maar een beperkt deel daarvan echt mooi en tijdloos is (denk pofmouwen). Echter, als je handig bent met naald en draad kan je er natuurlijk wel iets heel gaafs van maken!

KCZoetermeer8
Trouwjurken bij Kringloopcentrum Zoetermeer

 

Nadeel 2: Moeilijker om de laatste trends te volgen

Als je nu een nieuwe trouwjurk gaat kopen zullen de winkels natuurlijk heel veel jurken aanbieden die nu in de mode zijn. Logisch. Kringloopwinkels lopen daar natuurlijk wel op achter. Eerst moeten die jurken nieuw gekocht worden, dan gedragen worden op de bruiloft, en dan heeft de bruid nog tijd nodig om afscheid te kunnen nemen van haar jurk. Dit is niet in een paar dagen gepiept. Mocht je het dus belangrijk vinden om er op je bruiloft volgens de laatste trends bij te lopen, dan zal het voor jou lastig zijn om een tweedehands jurk te vinden die aan je eisen voldoet.
Het voordeel van een tweedehands jurk is dan wel weer dat je waarschijnlijk een tijdloze jurk kiest die je niet alleen nu mooi vind, maar waarop je ook nog met trots terugkijkt als je je trouwfoto’s aan je kleinkinderen laat zien. (“Oma, die high-low jurk, wat dacht u nou?”) (Niet dat een high-low jurk niet leuk is hoor, ik probeerde even een voorbeeld te verzinnen van iets waarvan ik denk dat het tijdsgebonden is…)

Nadeel 3: Niet custom made

Dit is natuurlijk een logische. Als je een tweedehands jurk koopt is die jurk niet speciaal voor jou gemaakt. Natuurlijk kan je een tweedehands jurk (laten) customizen, maar als je echt een jurk wil die speciaal voor jou en jou alleen gecreëerd is, dan zul je toch een nieuwe jurk moeten hebben.

 

Dit waren de voor- en nadelen die ik kon bedenken, maar dit is ongetwijfeld niet een uitputtende lijst. Dus, als jullie er nog meer weten, laat ze dan vooral achter in de comments onderaan dit artikeltje! En vul vooral de poll in bovenaan dit artikeltje! Een tweedehands trouwjurk, yay or nay? Ik denk dat ik er toch wel uit ben: voor mij is het een dikke yay! Maar dan moet je natuurlijk nog wel het geluk hebben een mooie te vinden….
Maar oh jongens, of ik nou in een tweedehands jurk ga trouwen of niet, ik ga in ieder geval met de liefde van m’n leven trouwen, en die is onbetaalbaar! (Sorry als dit te zoetsappig klonk, maar ik ben nou eenmaal een bride-to-be op een roze wolkje…) Ik denk dat het het belangrijkst is dat iedereen kiest waar hij of zij het meest gelukkig van word. Dus of jij in je trainingspak naar het gemeentehuis wil op maandagochtend, of dat jij het Louvre af wil huren en een bruidsjurk van €10.000 wil dragen, doe waar jij gelukkig van wordt en vier de liefde!

Ik ben zo benieuwd hoe jullie hierover denken! Heb jij ‘Yay’  of ‘Nay’ gestemd? En waarom?

Meer artikeltjes over trouwen…

 

Met Jacob op het Winterwonderland Gala
Jacob en ik in een smoking en (trouw)jurk van de kringloop op een wintergala van onze studievereniging.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 Comments
 • Mbuti
  29 januari, 2016

  Een vette Yay van mijn kant. Ik vind dit bij uitstek een dag om te laten zien wat je waard bent met je stijl. Je vergeet ook een ding. Heb ik ooit eens gelezen in een stijlboek. Als je je kleding tweedehands koopt zie je er nooit 13 in een dozijn uit. Een vette Yay dus. Vooral ook omdat als je ergens geld kan uitsparen…..

  • Sabine
   9 februari, 2016

   Thanks Mbuti! En dat is inderdaad een hele goede aanvulling!

 • Ina
  30 januari, 2016

  Je bent al zooooo lang op zoek, ongetwijfeld dat juist jij iets van je gading hebt kunnen vinden. En…je hebt toch een moeder die handig is met naald en draad? Ik ga er van uit dat jij er zeeeeeer uniek en prachtig uit zult gaan zien samen met jouw Jacob.

  • Sabine
   9 februari, 2016

   Haha dankjewel Ina! <3

 • Maaike
  30 januari, 2016

  Vorige week liet ik al een comment achter over de Laura Dols studio waar ze veel tweedehands trouwjurken hebben en die ook voor je op maat kunnen vermaken. Dan is hij dus wel custom made, alleen op een iets andere manier. Gewoon daar eens gaan kijken zou ik aanraden! Dat is niet zo goedkoop als de kringloop, maar wel meer keuze en je krijgt wel het echte ‘bruidswinkelgevoel’. Ik ben dus aan de ‘yay-kant’. Je zou ook een oproep op Facebook kunnen plaatsen of je iemands jurk kan overnemen.

  Ik ben overigens heel benieuwd naar je jurkenzoektocht. Misschien is het leuk om na je bruiloft, en mits je een tweedehands jurk hebt gekozen, een artikel te schrijven over hoe jouw persoonlijke zoektocht verliep, met foto’s ;-), en tips en trucs voor bruiden die ook een tweedehands jurk willen?

  • Sabine
   9 februari, 2016

   Thanks Maaike! Ik heb Laura Dols inderdaad vermeld in m’n nieuwste artikeltje. Supergaaf echt!
   En een facebook oproep is inderaad een goede aanvulling!
   En heel leuk dat je vraagt naar m’n jurkenzoektocht! Dat kan ik inderdaad na de bruiloft wel delen! (Of al voor de bruiloft, maar dan nog even zonder kiekjes… ;) )

 • Geertje
  30 januari, 2016

  Ik moet eerlijk bekennen dat ikzelf 16 jaar geleden nooit heb nagedacht over deze vraag, maar wel enigszins zuinig wilde doen. Ik heb precies een ochtend jurken bekeken en gepast in drie winkels en ben vervolgens voor de een na mooiste gegaan die 750 gulden goedkoper was dan de mooiste.

  Inmiddels zou ik zeker nu ik die Laura Dolls studio heb gezien en als ik er genoeg tijd voor had voor een tweedehands gaan. Ik sluit me dus bij de anderen aan: ga om al die redenen die je geeft genieten van je bruiloft in een tweedehands jurk en laat ons maar genieten van je zoektocht!

  • Sabine
   9 februari, 2016

   Gaaf Geertje! Ik ben nu wel erg benieuwd naar hoe je jurk eruit zag. En wauw, 750 gulden, dan heb je toch ook al een heel leuk bedrag bespaard!