TrashWedding #17: Wat te doen met je trouwjurk na de bruiloft? (en onze 1 year anniversary)

Posted on 5 min. leestijd

Oh jongens, ik kan het zelf haast niet geloven, maar afgelopen zaterdag waren Jacob en ik alweer een jaar getrouwd! Wat heb ik toch een geluk met zo’n fantastische man. En ik kijk met zoveel liefde en geluk terug op onze grote dag. Ik geniet er nog elke dag van na. We hebben het gevierd door een weekendje naar het hotel te gaan waar we na onze bruiloft ook twee nachten geslapen hebben. Een hotel gelegen in de Soesterduinen, waar we overdag heerlijk gewandeld hebben. Het was echt heel leuk om dat gevoel dat we het weekend van de bruiloft hadden weer helemaal te herbeleven.

Maar hoe ongelofelijk mooi onze bruiloft ook was, het heeft me nu toch voor een klein dilemma gezet: wat zal ik nu met m’n bruidsjurk doen? Houden, of wegdoen?

In dit artikeltje beschreef ik hoe ik via Marktplaats mijn bruidsjurk vond en hoe meant to be dat was. De eigenaresse wiens bruidsjurk het oorspronkelijk was was zo’n ontzettend leuke meid! Dat maakte de jurk voor mij extra mooi. Vooraf aan de bruiloft had ik het al helemaal uitgedacht: ik zou in de prachtige jurk trouwen en hem vervolgens zelf ook weer op Marktplaats zetten. Maar toen kwam de mooie dag en daarna wist ik het opeens zo zeker niet meer. Ik ben er toch echt aan gehecht geraakt en nu vind ik het moeilijk om hem weg te doen…

Ik heb daarom een paar opties op een rijtje gezet met wat ik daarvan de voor- en nadelen vind. Wat kan je doen met je trouwjurk na de bruiloft? 

Trouwjurk wegdoen

Het grote nadeel van een trouwjurk wegdoen is dat weg ook echt weg is. Als je je jurk houdt kan je altijd over een half jaar (of over twintig jaar) besluiten alsnog afscheid te nemen van je jurk, maar als je hem weg doet ben je hem echt kwijt. Toch vind ik dat er ook grote voordelen zitten aan het wegdoen van je trouwjurk. Een groot voordeel vind ik toch wel dat hij dan geen fysieke ruimte meer inneemt in je leven. Je hebt je prachtige herinneringen en je foto’s nog, dus hoef je niet ook nog je jurk te houden. Een ander groot voordeel vind ik dat je op die manier duurzaam bezig bent. Eigenlijk is het natuurlijk zonde en onnodig dat zulke prachtige jurken maar één keer gedragen worden. Laat hem opnieuw een mooie dag beleven!

Verkopen

Je kan je jurk natuurlijk weer verkopen. Bijvoorbeeld via Marktplaats. Het kost redelijk weinig moeite en wie weet vang je er nog een leuke prijs voor. Het mooiste is natuurlijk als je ook zo’n mooie ervaring hebt als ik had met de vorige bruid die mijn jurk droeg. Zij gaf aan dat het voor haar ook heel bijzonder was dat ze de jurk nu aan mij kon overhandigen en dat ze blij was dat ik hem nu weer zou dragen.

Naar de kringloop

Wil je nog minder moeite, breng hem dan naar een kringloopwinkel bij jou in de buurt. Dan kan een gelukkige trashfashionista er in haar grote dag weer in stralen.

 

 

EDIT TOEVOEGING: Doneren aan Stichting Floor-de-Lis

Ik kreeg via meerdere wegen de tip om je jurk te doneren aan Stichting Angel Gowns by Floor-de-Lis. Zij maken van bruidsjurken kleertjes voor prematuur geboren baby’tjes.  Omdat deze kindjes te klein zijn voor reguliere kleding maakt Stichting Floor-de-Lis setjes voor een waardig afscheid om de ouders hiermee bij te staan. Het lijkt mij een hele mooie gedachte om hieraan bij te kunnen dragen.

 

 

 

 

Trouwjurk houden

Voor alle opties van het houden van je trouwjurk vind ik het nadeel dat je er geen andere bruid mee blij kunt maken. Toch zijn er een aantal zeer aantrekkelijke opties voor het houden van je trouwjurk.

In de kast voor toekomstige generaties

Een voor de hand liggende optie zou zijn om je jurk in de kast te hangen met de optie om hem eventueel aan een dochter of kleindochter te geven voor hun bruiloft, of voor hun verkleedfeestjes. Het voordeel is dat je aan het begin kan staan van een mooie traditie waarin een jurk van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het nadeel is dat de volgende generaties daar wellicht helemaal niet op zitten te wachten. :P Een ander nadeel vind ik toch ook wel dat je trouwjurk tot die tijd kastruimte inneemt. Maar stel je krijgt een dochter die verliefd wordt op jouw trouwjurk, dan is het natuurlijk wel heel bijzonder als ze daarin kan trouwen.

A MUST have with the flower girls!:

bron: Pinterest

Trash the dress fotoshoot

Een andere leuke optie is het houden van een trash the dress fotoshoot, waarin je spannende foto’s maakt in je jurk, maar het niet erg is als hij vies wordt of zelfs kapot gaat. Als je erop googelt vind je veelal lollig bedoelde foto’s met modder en verf. Zelf ben ik daar minder fan van. Ik vind het resultaat niet echt mooi en ik vind het ook echt zonde van zo’n mooie jurk. Zelf ben ik echter wel heel erg fan van trash the dress shoots in zee. Ik ben dol op de zee en zulke foto’s vind ik prachtig!

Why We Love It: This underwater wedding photo is so dreamy!Why You Love It: Very creative, it reminds me of The Little Mermaid!" —Raven M.:
bron: Pinterest

Trouwjurk op display

Dit vind ik zelf een hele aantrekkelijke optie: je trouwjurk op een mooie manier displayen! In een lijst, of als je er ruimte voor hebt zelfs 3D in een glazen kast. Ik vind het prachtig, dat is het grote voordeel. Het nadeel is wel dat het ook ruimte in je huis inneemt.

The Beautiful Frame Company are made up of Sam and Charlotte, a mother and daughter duo with a bright idea of framing wedding dresses. When Charlotte’s own wedding day had passed, she had no idea what to do with her bridal gown. “I wanted to have my dress on display where I could continue to enjoy it. I had the idea of having it 3D mounted and framed but couldn’t find anywhere in the UK that offered this service so I thought I’d just do it myself!”:
bron: Pinterest

 I would love to display my wedding dress like this in my closet after our wedding along with his suit in his closet!: bron: Pinterest

 

Wat te doen?

Laat ik voorop stellen dat ik vind dat iedere bruid moet doen waar zij het gelukkigst van wordt. Zelf ben ik er nog niet 100% uit, maar ik denk toch dat ik mijn jurk ga verkopen. De belangrijkste reden daarvoor is voor mij dat ik er zelf zo ontzettend blij mee was. Ik was zo dankbaar dat de vorige eigenaresse de moeite had genomen die van haar te verkopen zodat ik hem kon overnemen. Het lijkt me heel mooi om dat ook voor een andere bruid te doen. Toch ga ik er nog ietsjes langer over nadenken, want ik heb ook al even op Marktplaats gekeken of ik misschien een mooie grote lijst op de kop kan tikken…

Wat zouden jullie mij adviseren? Houden, of wegdoen? En weet je misschien nog andere leuke opties die ik in dit artikel niet genoemd heb? Laat het weten in onderstaande poll en/of in een reactie bij de comments. Bij voorbaat dank voor jullie tips!

Wat zal ik doen met mijn trouwjurk?

Resultaten

Laden ... Laden ...
Wat adviseren jullie mij? En wat hebben jullie wellicht zelf met jullie bruidsjurken gedaan?

 

 

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 Comments
 • Mbuti
  2 juni, 2017

  Niet bewaren voor volgende generaties. Die moeten hun eigen weg kunnen bepalen. Trash the dress vind ik voor deze jurk wel erg zonde van deze mooie jurk. In een lijst? Niet doen. Dat gaat je ook de keel uithangen. Dus blijft over: wegdoen. Kringloop winkels zijn natuurlijk fantastisch maar daar gaat een as bruid niet perse eerst shoppen. Dan maar te koop zetten. Dat is mijn redenering.

  • Sabine
   11 juni, 2017

   Mooie redenering!

 • Geertje
  2 juni, 2017

  Een optie die je hier vergeet: houden en er een doopjurk van (laten) maken of een ledikant mee bekleden. Ik denk dat dit nu minder gebeurt dan vroeger, maar voor mensen die hopen eens hun baby te kunnen laten dopen en dat op klassieke wijze willen doen is het wel een serieuze optie.

  Mijn eigen trouwjurk hangt nog in de kast. Eigenlijk jammer, MAAR we hebben wel nog eens onze trouwkleding weer gedragen om als bruidspaar op te treden voor een trouwfoto-les (voor een fotograaf in de buurt). Was heel erg leuk. Lopen door je eigen wijk in trouwkledij, met een horde fotografen achter je aan, en allemaal mensen op straat die je feliciteren, of zich toch afvragen of het nou echt is of niet. Het heeft ons nog weer heel leuke foto’s opgeleverd in het prille lenteseizoen, dus heel anders dan de “echte”, gemaakt bij hoogzomers weer.

  • Sabine
   11 juni, 2017

   Goeie toevoeging idd, Geertje!
   Wat superleuk die trouwfoto-les! Wat tof om daarvoor gevraagd te worden. Romantisch. :)

 • Shelley
  3 juni, 2017

  Ik hoorde toevallig donderdag van iemand dat je je trouwjurk kan doneren aan een doel die er kleding van maakt voor doodgeboren kindjes. Speciaal voor ouders die geen geld hebben daarvoor. Er werd laatst een oproep geplaatst met de vraag om donaties.

  • Sabine
   11 juni, 2017

   Bedankt voor deze toevoeging, Shelley! Ik kreeg hem op facebook ook door, ik heb hem er nog bijgezet.

 • Ingrid
  4 juni, 2017

  Ik zou iemand anders blij maken me je trouwjurk en hem dus wegdoen/ verkopen.
  Wij zijn in oktober 20 jaar getrouwd (!) Al die jaren hangt mijn jurk al in een kast en heb ik er niets meer mee gedaan. Je duikt toch ook eerder in het trouw fotoboek of bekijkt de gemaakte filmpjes als je op die prachtige dag wilt terugkijken!

  • Sabine
   11 juni, 2017

   Bedankt voor je advies, Ingrid! :)
   En 20 jaar, dat is een feestje waard!

 • Ingrid
  5 juni, 2017

  Wanneer wordt iets eigenlijk vintage?
  Laat ik mijn jurk nog zoveel jaar in de kast hangen en maak dan een bruidje blij met een echte vintage trouwjurk :-)

  • Sabine
   11 juni, 2017

   Haha goede vraag! Ik weet niet wat de officiële definitie is. ^^

 • Christine
  9 juni, 2017

  Ten eerste: van harte gefeliciteerd!!
  Wat vliegt de tijd toch hard..!!! Een jaar alweer getrouwd.. mooie plek om dat te vieren en wat een prachtige natuur ook hé? Ik werk daar in de buurt en geniet er alle seizoenen van..

  Mijn ouders zijn in juli 1985 getrouwd. Mijn moeders trouwjurk is door haar moeder gemaakt. En elk jaar, nu dus al bijna 32 jaar, trekt mijn moeder haar trouwjurk aan! Oké, met uitzondering van de keren dat de jurk niet aan kon tijdens de zwangerschappen.. Bijzonder hé? Was ook elk jaar een ritueel waarbij wij haar dan mochten helpen met aankleden en haren doen en tutten, echt heel speciaal.. Mijn moeder had gehoopt dat één van haar drie dochters erin zou willen trouwen, maar allemaal kiezen we er liever zelf één uit.. om die reden zou ik de jurk dan ook niet bewaren. Maar goed, je zou de jurk dus elk jaar op je huwelijksdag aan kunnen trekken!
  Een andere optie is er een doopjurk van te maken. Daarvoor gaan we naar mijn jurk.. zoals je misschien nog weet (heb dat al wel eens eerder verteld) heb ik die zelf gemaakt. In eerste instantie wist ik niet zo goed wat ik na de grote dag met de jurk moest. Zoals mijn moeder deed, hem elk jaar aantrekken, leek me leuk als ik zelf ook kinderen zou hebben, maar die moeten dan toch echt eerst wat groter zijn! Dus bleef de jurk hangen tot ik hoogzwanger was. Ik had mij altijd voorgenomen de doopsjurk die in mijn familie is ook bij mijn kind(-eren) aan te trekken. Mijn oma had er voor haar kinderen één gebreid! En mijn moeder kreeg hem als oudste doorgegeven (al is hij uiteraard vaak genoeg uitgeleend geweest aan andere neefjes en nichtjes). Nu ben ik zelf de derde, dus ik zou hem niet ‘erven’. Geen hele grote ramp, maar het leek me tóch ineens ook wel gaaf om wel iets eigens te hebben! Bij mijn partner zijn ze in ‘gewone’ kleertjes, geen speciale doopkleding, gedoopt. En toen dacht ik dus ineens: wat nu als ik een doopjurk maak die ik door kan geven aan mijn kinderen zodat mijn partners familie ook een erfstuk krijgt?! Dan maak ik gewoon traditie van mijn trouwjurk!! Zo gezegd, zo gedaan: de schaar is in mijn sleep gegaan en daar heb ik een prachtig jurkje uitgehaald en de tule overrok met kant heeft nogsteeds een sleepje en de mikadozijden onderjurk is nu op knielengte! Heel gaaf effect, mijn jurk is er dus nog leuker op geworden en veel meer draagbaar! Verrassend hé? En ik weet ook al wanneer ik die jurk aan ga trekken: op ons 12,5 jarig huwelijksjubileum!
  Zelf heb ik voor jou op ‘houden’ gestemd. Omdat ik dat zelf namelijk ook heb gedaan en daar dus echt geen spijt van heb gekregen..

  • Sabine
   11 juni, 2017

   Bedankt voor je mooie reactie Christine! En het is inderdaad een prachtige omgeving!
   Wat leuk om over de traditie van jouw moeder te horen, en ook wat jij met jouw jurk gedaan hebt! Leuk om zo handig te zijn met naald en draad, lijkt me. :)

   • Christine
    12 juni, 2017

    Dankjewel voor je leuke reactie!
    Zat vandaag te denken (jawel het spookt nog door mijn hoofd), om een kortere versie, een cocktailjurk van te maken en die dan in een mooie kleur te verven! Het is echt prachtig kant dat in paars of blauw je bijvoorbeeld prachtig zult staan!
    Tips kun je vinden op verfvirus.blogspot
    Volgens mij is het ook één van de eerste hits op Google als je ‘trouwjurk verfen’ intikt..
    Succes, we horen de afloop hier vast nog wel eens!!

 • Ina
  16 juni, 2017

  Ik heb op houden gestemd, omdat ik dat zelf ook heb gedaan.
  Het was een Laura Ashley jurk (1983). Heb er de wieg mee bekleed. Stof is van katoen.
  De onderrok met roesje met hoepel werd de binnenkant van de wieg. Waar de hoepel heeft gezeten kwam elastiek. Het roesje hing over de rand. Je jurk bestond uit een lijfje en aangerimpelde rok. De rok is de sluier over de wieg geworden. Beide dochters hebben in de wieg gelegen en nu ook de drie kleindochters! :))

 • Petra
  13 oktober, 2017

  Van mijn trouwjurk heb ik de communiejurk voor onze oudste dochter laten maken. Hij stond haar beeldig en ik wilde haar daarmee alle liefde die mijn man en ik voor elkaar voelen, hierin meegeven.