Fashion trash: Wat doe je als je kleding écht kapot is?

Posted on 1 min. leestijd

Misschien wel het grootste voordeel van kringloopwinkels vind ik dat ze ons in staat stellen om afval te verminderen. Het hergebruiken van producten is mijn inziens echt een belangrijke pijler als het gaat om het behoud van ons groen-blauwe aardbolletje en daarom pleit ik er zelf graag voor om geen nieuwe spullen te kopen als je ze ook tweedehands kunt krijgen. En ik pleit er dus ook voor om geen spullen weg te gooien als je ze nog (door een ander) kunt (laten) hergebruiken! Gooi kleding waar je op uitgekeken bent dus niet weg, maar breng ze naar de kringloop, of gooi ze in een kledingbak!

Maar wat doe je met kleding die echt niet meer draagbaar is? Ik heb regelmatig sokken waar m’n grote teen uit naar buiten piept. Normaliter spaarde ik dat soort oud-textiel altijd op tot ik weer eens naar de gemeentewerf ging, maar sinds kort weet ik dat je deze ook in een kledingbak kan gooien! Evenals bijvoorbeeld oude handdoeken! Al het oud textiel. Graag deel ik met jullie onderstaand filmpje waar vriend Wesley mij op wees:


Klik hier om de video op YouTube te bekijken.

Dus, gooi je oud textiel niet bij het restafval, maar gooi het gewoon in een kledingbak! Superhandig toch?

Wisten jullie al wel dat dit kon?

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 Comments
 • Nancy
  19 januari, 2018

  Een paar dagen geleden nog een zak vol kleding met gaten in de textielbak gegooid. Ruimt weer lekker op. Goed filmpje, geweldig dat er van oude spijkerbroeken weer nieuwe kleding wordt gemaakt.

  • Sabine
   1 februari, 2018

   Lekker bezig, Nancy! :)

 • Ingrid
  19 januari, 2018

  Nee dat wist ik nog niet! Was ervan overtuigd dat op de kleding inzamelbak staat dat je alleen schone, hele kleding en schoenen in paren mag inleveren en geen knuffels, beddegoed etc.
  Vandaag met de hond een rondje door het dorp gelopen en expres even langs de kledingbak geweest. Zit er een nieuwe sticker op waarop staat dat je ALLE textiel mag inleveren. Bij de icoontjes daaronder staat i.d. ook versleten kleding!
  Weer wat geleerd, bedankt voor de tip.

  • Sabine
   1 februari, 2018

   Kijk aan! Leuk dat het heeft geholpen! ^^

 • Geertje
  19 januari, 2018

  Goed dat je dit filmpje hebt gepost!

  En ja, op sommige plekken kan dit al veel langer. Bij het Westplein/Damstraat in Utrecht staat bijv. een gewone ‘afvalbak’ voor textiel tussen de glas- en papierbakken die niet van hulporganisaties is. Ergens had ik al eens eerder gehoord over het sorteerwerk en ik wist dus dat er schoonmaakdoekjes enzo gemaakt worden van afvaltextiel.

  Die nieuwe manier van jeans recyclen kende ik nog niet. Goed zeg.

  Verder nog wat ideeën:
  – kapotte lange kinderbroeken voorzie ik altijd een keer van kniestukken (uit een heel oude kapotte leren jas), en daarna worden het vaak nog korte broeken. Korte broeken koop ik nooit. Ook voor mezelf maak ik korte broeken van oude lange broeken.
  – oude lakens en handdoeken gooi ik nooit zomaar weg. Een tweede leven als spandoek, simpele verkleedkleding (type simpele superman cape of spook :-) ), zelfmaak knuffels geknutseld met/door de kinderen zit daar vaak nog wel in. Dan nog de poetsdoeken voor het sleutelen aan een fiets oid.
  – van oude broeken kun je prima gymtasjes e.d. maken. Combineren met een leuk stofje/applicatie (bijv. van een leuk oud bloesje of t-shirt) en een dik koord (dichttrekken en dragen over de schouder) of twee lange dunne veters (dichttrekken en als rugtasje gebruiken).
  – en op internet vind je nog heel veel andere recycle/upcycle ideeën.

  • Geertje
   19 januari, 2018

   P.S. Hier in Geneve zijn de textielbakken helaas juist wel nog steeds alleen voor hele kleding en complete paren schoenen ….

   • Sabine
    1 februari, 2018

    Heel leuk om ook jouw creatieve ideeën te horen!