Máxima en de “boekjes”

door Posted on 2 min. leestijd
Een van de leuke kanten van kringloopwinkelen is dat je allerlei mensen tegenkomt met wie je dezelfde passie deelt, namelijk:  Zoeken in het aanbod en dan voor weinig een schat vinden.  En verrassende ontmoetingen uit onverwachte hoek.
Bij Emmaus Bilthoven komen wij vaak. Die keer dat we deze nopjes pumps tegenkwamen zat er in de schoenenafdeling een oudere dame op een stoel in de hoek te wachten op haar dochter, die aan het passen was. Niks verveeld of ongeduldig. Nee, ze genoot zichtbaar van iedereen die het schoenenaanbod kwam bekijken.
De schoenen waren erg aantrekkelijk. Ze  hebben een hak maar die is niet te hoog en heeft een hele comfortabele positie midden onder de achtervoet waardoor het op deze schoenen goed lopen is. Ze leken me heel leuk onder een witte- of spijkerbroek. Ik had toch een probleem met de schoenen: ik vond de neuzen nogal puntig, dat stond mij zo op het eerste gezicht niet zo aan.
Maar ze pasten als gegoten en je voelde meteen aan dat ze prima zouden lopen. Ik draaide mijn benen met  de pumps voor de spiegel. De oudere dame keek geïnteresseerd mee. Ik vroeg haar: “Wat vindt u, is het wat? Ik vind ze zo puntig. ”. Haar reactie: “Ach nee kind, helemaal niet. Ze zijn prachtig. Zulke schoenen heeft Máxima ook altijd. Dat staat in alle boekjes, Let maar op.”
De boekjes: dat is oudere damestaal voor de Story, Prive, Weekend etc. Wat een geweldige ervaring. Ik zag opeens geen te puntige schoenen meer. Ik zag opeens Maxima’s fraaie benen en ongelooflijk gevoel voor stijl terug in de spiegel. Ik bedankte de dame voor haar advies en ging de schoenen afrekenen.  Vijf euro, geen geld voor zo’n aankoop.
En elke keer als ik ze aandoe denk ik aan die vriendelijke dame en haar woorden van Máxima en de boekjes. En ik ben elke keer weer blij met de schoenen die ik misschien, zonder haar inzicht,  niet had gekocht. Oef,  dat zou zonde geweest zijn.